Сряда, 22 Август 2018

Последни новини

275 000 коли...

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания...

Щангистът Ален си...

  ПЕЩЕРА. Шампионът по вдигане на тежести Ален Садарзански отскоро се...

Коктейл с кмета...

  Нима ще ядем хайвер от белуга албинос, шегуват се бизнесмени ВЕЛИНГРАД....

Шампионът Адов стана...

  Вицесветовният шампион по силов трибой Борислав Адов тренира с двойно...

Пещерци вкупом помогнаха...

  Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко...

298 ученици ще...

  В 14 села в общината няма училища ПАЗАРДЖИК. На сесията си...

Зам.-министър награди наша...

  СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен...

Телескопи на Атолука...

  Пещерски учен организира сбирката под звездното небе, а негов колега,...

«
»
 

Фондация дарява картини на училище

Петък, 13 Април 2018 14:37

ПАЗАРДЖИК. Днес в 18 часа приключва благотворителният базар под наслов “Ти си България”, организиран от фондация “Въздигане”. Благородното дело бе подкрепено от общината, а 13 фирми дариха средства за книги и картини. Една от тях ще краси ученическа класна стая.

На щанда на базара са изложени издания на историческа тематика - за български владетели, за които младите трябва да знаят. Една от книгите - “Тлееща жарава” на Евгени Константинов, преиздавана от 60 години, разказва за цар Ивайло, имал смелостта да поведе изстрадалия си народ към по-добро бъдеще. Книгата учи младите читатели, че ако вярват в себе си, един ден, при необходимост, могат да последват примера на Ивайло и да застанат начело на държавата.

Във Величието на Фанагория от българския писател от Волжка България Мусагит Хабибулин е пресъздаден образът на Хан Кубрат. Авторът живее в Татарстан. През 1996-а историкът печели наградата Книга на годината - Кул гале, на Съюза на писателите и Националната библиотека в своята страна.

От книгата за Кан Алцек читателите ще научат за петия син на Хан Кубрат, за когото се знае твърде малко. Със средства на фондацията през 2016-а е открит паметник на Кан Алцек в малкия град Челе ди Булгерия в Италия. Оттогава мястото се превръща в предпочитана дестинация за много хора. Районът е населен с т.нар. алцекови българи.

Изложените книжки с детски приказки, богато илюстрирани, са свързани с тракийската митология. Прочитайки ги, малките ученици ще срещнат личности със силни характери - пример за подражание. Интерес представляват 11 вида комикси за тракийски и български владетели. Разноцветните тениски пък са с образи на владетелите Тервел, Крум и Омуртаг. На гърба им са изписани посланията на всеки от тях:

Крум: Ако не щеш мира, на ти секира.

Тервел: Спасителят на Европа.

Омуртаг: Построеното остава след нас.

Сентенции, които векове наред не са забравени.

Как преминава благотворителният базар, разказва ден преди закриването му Цветомир Цонев от фондация “Въздигане”:

- Благодарим на всички, помогнали за осъществяването на благотворителното събитие във вашия град. Събраните средства ще отидат в едно от пазарджишките училища под формата на картина на историческа тематика. Това ще стане в края на базара, когато дете ще изтегли листче от томболата. Там дарителят е посочил предпочитаното от него училище, в което да отиде картината. Във вторник дарихме на основното училище “Свети Климент Охридски” картина с образа на хан Кубрат с благодарност за песните и танците, с които зарадваха нас и публиката. Концерти изнесоха и ученици от основното училище “Любен Каравелов”, а днес очакваме да ни повеселят момичетата и момчетата от основното “Константин Величков” в Паталеница.

Досега фондацията е дарила на пазарджишки училища 13 картини и по две книги на исторически издания. През февруари възпитаниците на 13 учебни заведения участваха в уроци по родолюбие, придружени с реплики на съкровища и старинни оръжия - шлемове, щитове и други. Важно е младите да знаят историята българска и да я пазят, допълни Цветомир Цонев.

Пенка МИХАЙЛОВА

 

Последно променена в Петък, 13 Април 2018 14:44
Времето

26.7°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 60%
Вятър: Западен / 3.2 kmh
Четвъртък

17°C/31°C
Петък

17°C/31°C
Събота

18°C/32°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop