Понеделник, 25 Юни 2018
Последни новини

“Пентатлон” закри успешно...

БУРГАС. Успешен завършек на един успешен сезон направиха фехтовачите на...

Палев спечели световен...

    КАЗАН. Бронзов медал от световното първенство по кореш (поясна борба)...

Препитват кандидатите за...

  ПАЗАРДЖИК. Днес от 10 часа в основното училище “Проф.Иван Батаклиев”...

“Хебър” привлече Юруков,...

  „Хебър” приключи със селекцията с поредния трансфер, обявен преди минути....

Водата от “Легоринец”...

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик временно отменя издадената заповед...

Обезопасиха детска площадка

По молба на родители бе обезопасена детската площадка, която се...

Юбилейният сезон на...

ПАЗАРДЖИК. Както „Знаме” писа, Младежкият дом посвети целия месец юни...

Концерт “Не на...

На 25 юни, от 17 часа, в „Боров парк”, Местната...

«
»


Фондация дарява картини на училище

Петък, 13 Април 2018 14:37

ПАЗАРДЖИК. Днес в 18 часа приключва благотворителният базар под наслов “Ти си България”, организиран от фондация “Въздигане”. Благородното дело бе подкрепено от общината, а 13 фирми дариха средства за книги и картини. Една от тях ще краси ученическа класна стая.

На щанда на базара са изложени издания на историческа тематика - за български владетели, за които младите трябва да знаят. Една от книгите - “Тлееща жарава” на Евгени Константинов, преиздавана от 60 години, разказва за цар Ивайло, имал смелостта да поведе изстрадалия си народ към по-добро бъдеще. Книгата учи младите читатели, че ако вярват в себе си, един ден, при необходимост, могат да последват примера на Ивайло и да застанат начело на държавата.

Във Величието на Фанагория от българския писател от Волжка България Мусагит Хабибулин е пресъздаден образът на Хан Кубрат. Авторът живее в Татарстан. През 1996-а историкът печели наградата Книга на годината - Кул гале, на Съюза на писателите и Националната библиотека в своята страна.

От книгата за Кан Алцек читателите ще научат за петия син на Хан Кубрат, за когото се знае твърде малко. Със средства на фондацията през 2016-а е открит паметник на Кан Алцек в малкия град Челе ди Булгерия в Италия. Оттогава мястото се превръща в предпочитана дестинация за много хора. Районът е населен с т.нар. алцекови българи.

Изложените книжки с детски приказки, богато илюстрирани, са свързани с тракийската митология. Прочитайки ги, малките ученици ще срещнат личности със силни характери - пример за подражание. Интерес представляват 11 вида комикси за тракийски и български владетели. Разноцветните тениски пък са с образи на владетелите Тервел, Крум и Омуртаг. На гърба им са изписани посланията на всеки от тях:

Крум: Ако не щеш мира, на ти секира.

Тервел: Спасителят на Европа.

Омуртаг: Построеното остава след нас.

Сентенции, които векове наред не са забравени.

Как преминава благотворителният базар, разказва ден преди закриването му Цветомир Цонев от фондация “Въздигане”:

- Благодарим на всички, помогнали за осъществяването на благотворителното събитие във вашия град. Събраните средства ще отидат в едно от пазарджишките училища под формата на картина на историческа тематика. Това ще стане в края на базара, когато дете ще изтегли листче от томболата. Там дарителят е посочил предпочитаното от него училище, в което да отиде картината. Във вторник дарихме на основното училище “Свети Климент Охридски” картина с образа на хан Кубрат с благодарност за песните и танците, с които зарадваха нас и публиката. Концерти изнесоха и ученици от основното училище “Любен Каравелов”, а днес очакваме да ни повеселят момичетата и момчетата от основното “Константин Величков” в Паталеница.

Досега фондацията е дарила на пазарджишки училища 13 картини и по две книги на исторически издания. През февруари възпитаниците на 13 учебни заведения участваха в уроци по родолюбие, придружени с реплики на съкровища и старинни оръжия - шлемове, щитове и други. Важно е младите да знаят историята българска и да я пазят, допълни Цветомир Цонев.

Пенка МИХАЙЛОВА

 

Последно променена в Петък, 13 Април 2018 14:44


Времето

25.9°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 38%
Вятър: Ю-ЮИ / 4.8 kmh
Вторник

16°C/24°C
Сряда

16°C/23°C
Четвъртък

14°C/22°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop