Петък, 20 Април 2018

Последни новини

Яни от “Фермата”...

Децата строиха къщи от дърво и бродираха български шевици ПАЗАРДЖИК. Късно...

50 години градим...

Уважаеми учители, бивши директори и учители, скъпи ученици, Изминаха 50 години...

Химическата гимназия на...

През 60-те и 70-те години на миналия век в България...

“Пазарджик пее” в...

Повече от 120 талантливи деца и младежки ще се съберат...

Децата влязоха в...

ПАЗАРДЖИК. Тази седмица официално бе прерязана лентата на обновената сграда...

Обмисля се: Национален...

ПАЗАРДЖИК. Около Гергьовден се очаква да приключи обновяването на парк...

Фонтанче на моста...

ПАЗАРДЖИК. До края на годината фонтан ще има и на...

Представят книгата на...

ПАЗАРДЖИК. От 16 часа на 18 април (четвъртък), в зала...

«
»

 

Фондация дарява картини на училище

Петък, 13 Април 2018 11:37

ПАЗАРДЖИК. Днес в 18 часа приключва благотворителният базар под наслов “Ти си България”, организиран от фондация “Въздигане”. Благородното дело бе подкрепено от общината, а 13 фирми дариха средства за книги и картини. Една от тях ще краси ученическа класна стая.

На щанда на базара са изложени издания на историческа тематика - за български владетели, за които младите трябва да знаят. Една от книгите - “Тлееща жарава” на Евгени Константинов, преиздавана от 60 години, разказва за цар Ивайло, имал смелостта да поведе изстрадалия си народ към по-добро бъдеще. Книгата учи младите читатели, че ако вярват в себе си, един ден, при необходимост, могат да последват примера на Ивайло и да застанат начело на държавата.

Във Величието на Фанагория от българския писател от Волжка България Мусагит Хабибулин е пресъздаден образът на Хан Кубрат. Авторът живее в Татарстан. През 1996-а историкът печели наградата Книга на годината - Кул гале, на Съюза на писателите и Националната библиотека в своята страна.

От книгата за Кан Алцек читателите ще научат за петия син на Хан Кубрат, за когото се знае твърде малко. Със средства на фондацията през 2016-а е открит паметник на Кан Алцек в малкия град Челе ди Булгерия в Италия. Оттогава мястото се превръща в предпочитана дестинация за много хора. Районът е населен с т.нар. алцекови българи.

Изложените книжки с детски приказки, богато илюстрирани, са свързани с тракийската митология. Прочитайки ги, малките ученици ще срещнат личности със силни характери - пример за подражание. Интерес представляват 11 вида комикси за тракийски и български владетели. Разноцветните тениски пък са с образи на владетелите Тервел, Крум и Омуртаг. На гърба им са изписани посланията на всеки от тях:

Крум: Ако не щеш мира, на ти секира.

Тервел: Спасителят на Европа.

Омуртаг: Построеното остава след нас.

Сентенции, които векове наред не са забравени.

Как преминава благотворителният базар, разказва ден преди закриването му Цветомир Цонев от фондация “Въздигане”:

- Благодарим на всички, помогнали за осъществяването на благотворителното събитие във вашия град. Събраните средства ще отидат в едно от пазарджишките училища под формата на картина на историческа тематика. Това ще стане в края на базара, когато дете ще изтегли листче от томболата. Там дарителят е посочил предпочитаното от него училище, в което да отиде картината. Във вторник дарихме на основното училище “Свети Климент Охридски” картина с образа на хан Кубрат с благодарност за песните и танците, с които зарадваха нас и публиката. Концерти изнесоха и ученици от основното училище “Любен Каравелов”, а днес очакваме да ни повеселят момичетата и момчетата от основното “Константин Величков” в Паталеница.

Досега фондацията е дарила на пазарджишки училища 13 картини и по две книги на исторически издания. През февруари възпитаниците на 13 учебни заведения участваха в уроци по родолюбие, придружени с реплики на съкровища и старинни оръжия - шлемове, щитове и други. Важно е младите да знаят историята българска и да я пазят, допълни Цветомир Цонев.

Пенка МИХАЙЛОВА

 

Последно променена в Петък, 13 Април 2018 11:44

Времето

18.2°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 53%
Вятър: И-СИ / 1.9 kmh
Събота

8°C/21°C
Неделя

11°C/27°C
Понеделник

12°C/28°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви