Вторник, 21 Август 2018

Последни новини

275 000 коли...

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания...

Щангистът Ален си...

  ПЕЩЕРА. Шампионът по вдигане на тежести Ален Садарзански отскоро се...

Коктейл с кмета...

  Нима ще ядем хайвер от белуга албинос, шегуват се бизнесмени ВЕЛИНГРАД....

Шампионът Адов стана...

  Вицесветовният шампион по силов трибой Борислав Адов тренира с двойно...

Пещерци вкупом помогнаха...

  Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко...

298 ученици ще...

  В 14 села в общината няма училища ПАЗАРДЖИК. На сесията си...

Зам.-министър награди наша...

  СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен...

Телескопи на Атолука...

  Пещерски учен организира сбирката под звездното небе, а негов колега,...

«
»
 

“Пазарджик пее” в събота и неделя

Четвъртък, 19 Април 2018 19:23

Повече от 120 талантливи деца и младежки ще се съберат през уикенда в нашия град, за да вземат участие в първото издание на Международния конкурс „Пазарджик пее”. Организатори и инициатори са Сийка Вълчева (музикален директор на новия формат), поп изпълнителят Лазар Вълчев и читалище „Никола Вапцаров”. Събитието се реализира с подкрепата на Община Пазарджик.

Ето как отговори на въпросите на „Знаме” Лазар Вълчев:

- Как се роди идеята за новия конкурс?

- Вярваме, че на музикалната сцена за млади изпълнители у нас има нужда от нов и свеж конкурс с младо жури, внимателен подбор на репертоара и т. н. Искаме да предложим един по-различен формат. Погрижили сме се сцената в зала „Маестро Георги Атанасов”, където ще се проведе надпреварата, да е много хубава, да има машини за пушек, осветлението и озвучаването да са на професионално ниво. Целта ни е участниците, които се изявяват, да се чувстват като истински звезди, излезли на голямата сцена.

- Въпреки че това е първото издание на „Пазарджик пее”, записалите се за участие не са никак малко.

- Така е, очакваме над 120 момичета и момчета. Дори някои вече утвърдени формати не могат да се похвалят с толкова много участници. Това ни радва изключително много, но същевременно го приемаме като отговорност, защото не бива да разочароваме никого. Но пък от друга страна – амбициите ни са „Пазарджик пее” да се превърне в един от топ конкурсите в България през следващите 3-4 години.

Иначе, тазгодишните участници ще са на възраст между 7 и 19 години и ще дойдат от различни населени места – Пловдив, Сандански, Сливен, Асеновград, Велико Търново, Севлиево и други. Пеещи деца и младежи от нашата област също ще се изявяват. Разбира се, ще имаме и международни изпълнители – от Швейцария, Великобритания, Италия, САЩ.

- Какво ще отличава новия формат от останалите в чисто организационен аспект?

- Едно от нещата е регистрацията. Номерата няма да се теглят рано сутринта в деня на конкурса, както се прави на много други места. При нас всичко е предварително. Инструменталите бяха изпратени на имейлите ни и вече са при озвучителя. Няма да има водещи на сцената, глас от публиката ще съобщава имената на участниците.

Идеята ни е да не се губи време, децата, ръководителите и родителите да не се изнервят и изморяват излишно. Искаме на всички да им е готино, комфортно, да дойдат и да се забавляват. Ето защо направихме, каквото можахме, за да ги улесним максимално.

- Спомена, че в състава на журито влизат само млади хора.

- Да, няма по-възрастен от 29 години, търсим по-различен прочит. Един от членовете съм аз, другият е Александър Иванов, който е председател на Съвета за младежка политика и общински съветник с ресор култура, спорт и туризъм. Финалист от „Гласът на България” също ще седне сред арбитрите. Както и Мартина Георгиева - една изключително добра цигуларка, завършила „Музика и музикален мениджмънт” в Лос Анджелис. Свирила е с Васко Василев.

- Какво друго, освен същинската надпревара, предлага регламентът?

- Първата вечер ще направим музикално парти, на което ще се съберат всички участници. Организаторката на фестивала за Трети март в Лондон също ще е наш гост. Вижте, дори самият факт, че 120 талантливи деца и младежки ще дойдат и ще разгледат Пазарджик, е много радостен. Заедно с много родители, ръководители и т.н. Градът ни има какво да покаже и е хубаво да го популяризираме. Добре е и за туризма.

Мила ТОДОРОВА
Времето

30.8°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 40%
Вятър: Източен / 7.4 kmh
Сряда

17°C/32°C
Четвъртък

17°C/31°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop