Петък, 18 Януари 2019

Времето

1.4°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 65%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Събота

2°C/9°C
Неделя

2°C/7°C
Понеделник

3°C/9°C
Вторник

3°C/6°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»

 

Химическата гимназия на половин век

Четвъртък, 19 Април 2018 19:25

През 60-те и 70-те години на миналия век в България има бурно развитие на промишлеността, в т.ч и на целулоза и хартия. В най-големия целулозно-хартиен комбинат у нас в Нови Кричим (Стамболийски) през 1967-а се пуска в експлоатация нова машина “Б-28”, която произвежда четири пъти повече хартия от старата. В Пазарджик се проектира голям комбинат „Тракия Папир“ на нова площадка в кв.Главиница. Комбинатът за хартия в Белово също разширява производството си.

За обслужване на тези нови машини и съоръжения са необходими

квалифицирани изпълнителски кадри

Затова през 1968-а в Пазарджик се открива СПТУ с три паралелки по специалностите “Производство на целулоза, хартия и картон“, „Поддържане на машини и съоръжения“ и „Поддържане на електрически инсталации“.

Назначени са и първите учители и служители, директор е инж.Васил Янчев. Училището няма собствена сграда и временно използва новата сграда на сегашното училище „Г.Брегов“.

Аз постъпих в училището през есента на 1969-а като заместник-директорка, идвайки от целулозно-хартиения комбинат в Нови Кричим. На следващата година се преместихме в сградата на бившето еврейско училище в центъра на града със 7 учебни стаи и малък физкултурен салон. С разрастване на паралелките (приехме още една - по специалността „Автоматизация“) преминахме на две смени. Имахме вечерно и задочно обучение.

Първият випуск завърши през 1971

Тогава директорът инж.Янчев се върна на работа в Каучуковия завод. Към края на същата година аз поех поста директор, а за заместник бе назначен инж.Стефан Ножаров.

Сега се говори за дуално обучение, а ние го имахме тогава. Производствените практики се провеждаха в базовите ни предприятия - КЦХ -Нови Кричим и ХК-Белово, където имахме реално учебно производство. За работата учениците получаваха заплащане от заводите, а учителите - премии.

През 80-те години се снабдихме с

първите произведени в България компютри „Правец“

и започна използването им в часовете по математика. Но не се използваха пълноценно, мислехме да им намерим приложение и по другите предмети. Имахме добър специалист в програмирането - Николай Христев. Предложих му да опитаме по предмета, който аз преподавах - Технология на целулозното производство. Избрах темата “Производство на сулфатна целулоза.Обслужване на варилен котел”. До края на годината програмата беше готова и изпробвана във всички видове паралелки - СПТУ, Техникум, Задочно обучение и в ПУЦ в предприятията. Учениците работеха на групи по 14-15 човека и по двама на един компютър  с желание и голям интерес. На следващата година бе обявен национален конкурс за програмни продукти. От 124 проекта от цялата страна останаха 12 програми, считани за най-успешни. Нашият беше един от тях. След защитите

спечелихме първо място

Програмата беше публикувана изцяло в 10 страници на списание “Образование и професия” през юни 1989-а.

Реализацията на учениците беше пълна. Ежегодно изпращахме съгласно договорите между предприятията и училището току-що дипломирали се специалисти, които започваха работа и се реализираха успешно. Една част продължаваха обучението си във ВУЗ и после работеха като учители, инженери и други професии. Отличничката на випуска си Ели Шопова,завършила в нашето училище, сега е преподавателка в него.

Голямата ни грижа бе да извоюваме построяване на нова сграда на училището. На среща с народния представител и заместник председател на Министерския съвет проф.Мако Даков, избран от нашия регион, изложихме две искания: 1.Училището да стане техникум, 2. Да се изготви идеен проект за строителство като един от подобектите на новия комбинат в кв.Главиница. Следващата година вече имахме прием на техникумска паралелка по целулозно-хартиена промишленост и училището стана техникум. По късно приехме и специалността „Каучук и пластмаси“ и така училището стана Техникум по химическа промишленост.

Техникумът започна да се строи през 1985-а и през август 1989-а подписахме акт 16 за завършен обект и разрешение за ползването му.

Днес Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии е център на образователни и обучителни практики и иновации, в което

ученикът е приоритет

Училището залага на добрите партньорства с водещи фирми от химическата и хранително-вкусовата промишленост, намира подкрепа и в академичните среди - на ХТМУ - София, УХТ- Пловдив и ПУ „П.Хилендарски“.

Моделът ПГХХТ-ВУЗ - работодатели е подкрепен и от тясното сътрудничество с Браншовата камарата на целулозно-хартиената промишленост. Гимназията си поставя задачата да популяризира отрасъла, специфичен в региона, въвеждайки „дуално обучение“ като добра възможност и перспектива в „двете посоки“, осигурявайки възможност на учениците да се обучат професионално, а работодателите да получат конкретен поглед за знанията, уменията и възможностите на средните специалисти.

За едно училище 50 години са достатъчни, за да се докаже.

Днес, на празника, желая на всички колеги, на учениците - настоящи и бивши, здраве и сили, много успехи и много положителни емоции!

Инж.Елена Хаджийска
директорка на Техникума по хартиена промишленост (1969-1991 г.)