Вторник, 21 Август 2018

Последни новини

275 000 коли...

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания...

Щангистът Ален си...

  ПЕЩЕРА. Шампионът по вдигане на тежести Ален Садарзански отскоро се...

Коктейл с кмета...

  Нима ще ядем хайвер от белуга албинос, шегуват се бизнесмени ВЕЛИНГРАД....

Шампионът Адов стана...

  Вицесветовният шампион по силов трибой Борислав Адов тренира с двойно...

Пещерци вкупом помогнаха...

  Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко...

298 ученици ще...

  В 14 села в общината няма училища ПАЗАРДЖИК. На сесията си...

Зам.-министър награди наша...

  СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен...

Телескопи на Атолука...

  Пещерски учен организира сбирката под звездното небе, а негов колега,...

«
»
 

Химическата гимназия на половин век

Четвъртък, 19 Април 2018 19:25

През 60-те и 70-те години на миналия век в България има бурно развитие на промишлеността, в т.ч и на целулоза и хартия. В най-големия целулозно-хартиен комбинат у нас в Нови Кричим (Стамболийски) през 1967-а се пуска в експлоатация нова машина “Б-28”, която произвежда четири пъти повече хартия от старата. В Пазарджик се проектира голям комбинат „Тракия Папир“ на нова площадка в кв.Главиница. Комбинатът за хартия в Белово също разширява производството си.

За обслужване на тези нови машини и съоръжения са необходими

квалифицирани изпълнителски кадри

Затова през 1968-а в Пазарджик се открива СПТУ с три паралелки по специалностите “Производство на целулоза, хартия и картон“, „Поддържане на машини и съоръжения“ и „Поддържане на електрически инсталации“.

Назначени са и първите учители и служители, директор е инж.Васил Янчев. Училището няма собствена сграда и временно използва новата сграда на сегашното училище „Г.Брегов“.

Аз постъпих в училището през есента на 1969-а като заместник-директорка, идвайки от целулозно-хартиения комбинат в Нови Кричим. На следващата година се преместихме в сградата на бившето еврейско училище в центъра на града със 7 учебни стаи и малък физкултурен салон. С разрастване на паралелките (приехме още една - по специалността „Автоматизация“) преминахме на две смени. Имахме вечерно и задочно обучение.

Първият випуск завърши през 1971

Тогава директорът инж.Янчев се върна на работа в Каучуковия завод. Към края на същата година аз поех поста директор, а за заместник бе назначен инж.Стефан Ножаров.

Сега се говори за дуално обучение, а ние го имахме тогава. Производствените практики се провеждаха в базовите ни предприятия - КЦХ -Нови Кричим и ХК-Белово, където имахме реално учебно производство. За работата учениците получаваха заплащане от заводите, а учителите - премии.

През 80-те години се снабдихме с

първите произведени в България компютри „Правец“

и започна използването им в часовете по математика. Но не се използваха пълноценно, мислехме да им намерим приложение и по другите предмети. Имахме добър специалист в програмирането - Николай Христев. Предложих му да опитаме по предмета, който аз преподавах - Технология на целулозното производство. Избрах темата “Производство на сулфатна целулоза.Обслужване на варилен котел”. До края на годината програмата беше готова и изпробвана във всички видове паралелки - СПТУ, Техникум, Задочно обучение и в ПУЦ в предприятията. Учениците работеха на групи по 14-15 човека и по двама на един компютър  с желание и голям интерес. На следващата година бе обявен национален конкурс за програмни продукти. От 124 проекта от цялата страна останаха 12 програми, считани за най-успешни. Нашият беше един от тях. След защитите

спечелихме първо място

Програмата беше публикувана изцяло в 10 страници на списание “Образование и професия” през юни 1989-а.

Реализацията на учениците беше пълна. Ежегодно изпращахме съгласно договорите между предприятията и училището току-що дипломирали се специалисти, които започваха работа и се реализираха успешно. Една част продължаваха обучението си във ВУЗ и после работеха като учители, инженери и други професии. Отличничката на випуска си Ели Шопова,завършила в нашето училище, сега е преподавателка в него.

Голямата ни грижа бе да извоюваме построяване на нова сграда на училището. На среща с народния представител и заместник председател на Министерския съвет проф.Мако Даков, избран от нашия регион, изложихме две искания: 1.Училището да стане техникум, 2. Да се изготви идеен проект за строителство като един от подобектите на новия комбинат в кв.Главиница. Следващата година вече имахме прием на техникумска паралелка по целулозно-хартиена промишленост и училището стана техникум. По късно приехме и специалността „Каучук и пластмаси“ и така училището стана Техникум по химическа промишленост.

Техникумът започна да се строи през 1985-а и през август 1989-а подписахме акт 16 за завършен обект и разрешение за ползването му.

Днес Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии е център на образователни и обучителни практики и иновации, в което

ученикът е приоритет

Училището залага на добрите партньорства с водещи фирми от химическата и хранително-вкусовата промишленост, намира подкрепа и в академичните среди - на ХТМУ - София, УХТ- Пловдив и ПУ „П.Хилендарски“.

Моделът ПГХХТ-ВУЗ - работодатели е подкрепен и от тясното сътрудничество с Браншовата камарата на целулозно-хартиената промишленост. Гимназията си поставя задачата да популяризира отрасъла, специфичен в региона, въвеждайки „дуално обучение“ като добра възможност и перспектива в „двете посоки“, осигурявайки възможност на учениците да се обучат професионално, а работодателите да получат конкретен поглед за знанията, уменията и възможностите на средните специалисти.

За едно училище 50 години са достатъчни, за да се докаже.

Днес, на празника, желая на всички колеги, на учениците - настоящи и бивши, здраве и сили, много успехи и много положителни емоции!

Инж.Елена Хаджийска
директорка на Техникума по хартиена промишленост (1969-1991 г.)
Времето

30.8°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 40%
Вятър: Източен / 7.4 kmh
Сряда

17°C/32°C
Четвъртък

17°C/31°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop