Неделя, 21 Октомври 2018

Времето

13.6°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 76%
Вятър: С-З / 0 kmh
Понеделник

8°C/18°C
Вторник

6°C/18°C
Сряда

3°C/19°C
Четвъртък

3°C/12°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Инициативност и дисциплина търсят местните работодатели

Инициативност и дисциплина...

ПАЗАРДЖИК. Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие проведе...

Дадоха старта на лекоатлетическия крос “Златна есен 2018”

Дадоха старта на...

ПАЗАРДЖИК. В 13.30 часа днес, на Острова, стартира традиционният лекоатлетически...

Земеделци подават декларации за доходите си

Земеделци подават декларации...

ПАЗАРДЖИК. 816 земеделски производители от областта, получили субсидия през миналата...

Седмокласници учат музейно дело

Седмокласници учат музейно...

ПАНАГЮРИЩЕ. Седмокласниците от СУ “Нешо Бончев” ще обогатят историческите си...

Атанас Петров: Цяло лято събирах новите в "Хебър", но всички те бяха в моя списък

Атанас Петров: Цяло...

ПАЗАРДЖИК. Волейболният „Хебър” започва битката в Суперлигата в днес -...

Кметът Попов към лекарите: Благодаря ви за всеотдайността и спасените животи!

Кметът Попов към...

ДО РЕГИОНАЛНАТА КОЛЕГИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ГР. ПАЗАРДЖИК   ДО УПРАВИТЕЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ В...

Каратеките на “Тонус-спорт” пак с медали на Световната купа

Каратеките на “Тонус-спорт”...

КИШИНЕВ. И тази година пазарджишкият СК „Тонус-спорт" направи фурор на...

Плувците на “Каменград” с пет международни медала

Плувците на “Каменград”...

БУРГАС. Панагюрският плувен клуб „Каменград” също блесна на международния турнир...

Годишната изложба на Представителството на СБХ

Годишната изложба на...

ПАЗАРДЖИК. Вчера в художествената галерия “Георги Машев” бе открита годишната...

12 нарушения на паяците засече КАТ

12 нарушения на...

От юни досега   ПАЗАРДЖИК. Преди няколко седмици в Областната дирекция на...

«
»

Химическата гимназия на половин век

Четвъртък, 19 Април 2018 19:25

През 60-те и 70-те години на миналия век в България има бурно развитие на промишлеността, в т.ч и на целулоза и хартия. В най-големия целулозно-хартиен комбинат у нас в Нови Кричим (Стамболийски) през 1967-а се пуска в експлоатация нова машина “Б-28”, която произвежда четири пъти повече хартия от старата. В Пазарджик се проектира голям комбинат „Тракия Папир“ на нова площадка в кв.Главиница. Комбинатът за хартия в Белово също разширява производството си.

За обслужване на тези нови машини и съоръжения са необходими

квалифицирани изпълнителски кадри

Затова през 1968-а в Пазарджик се открива СПТУ с три паралелки по специалностите “Производство на целулоза, хартия и картон“, „Поддържане на машини и съоръжения“ и „Поддържане на електрически инсталации“.

Назначени са и първите учители и служители, директор е инж.Васил Янчев. Училището няма собствена сграда и временно използва новата сграда на сегашното училище „Г.Брегов“.

Аз постъпих в училището през есента на 1969-а като заместник-директорка, идвайки от целулозно-хартиения комбинат в Нови Кричим. На следващата година се преместихме в сградата на бившето еврейско училище в центъра на града със 7 учебни стаи и малък физкултурен салон. С разрастване на паралелките (приехме още една - по специалността „Автоматизация“) преминахме на две смени. Имахме вечерно и задочно обучение.

Първият випуск завърши през 1971

Тогава директорът инж.Янчев се върна на работа в Каучуковия завод. Към края на същата година аз поех поста директор, а за заместник бе назначен инж.Стефан Ножаров.

Сега се говори за дуално обучение, а ние го имахме тогава. Производствените практики се провеждаха в базовите ни предприятия - КЦХ -Нови Кричим и ХК-Белово, където имахме реално учебно производство. За работата учениците получаваха заплащане от заводите, а учителите - премии.

През 80-те години се снабдихме с

първите произведени в България компютри „Правец“

и започна използването им в часовете по математика. Но не се използваха пълноценно, мислехме да им намерим приложение и по другите предмети. Имахме добър специалист в програмирането - Николай Христев. Предложих му да опитаме по предмета, който аз преподавах - Технология на целулозното производство. Избрах темата “Производство на сулфатна целулоза.Обслужване на варилен котел”. До края на годината програмата беше готова и изпробвана във всички видове паралелки - СПТУ, Техникум, Задочно обучение и в ПУЦ в предприятията. Учениците работеха на групи по 14-15 човека и по двама на един компютър  с желание и голям интерес. На следващата година бе обявен национален конкурс за програмни продукти. От 124 проекта от цялата страна останаха 12 програми, считани за най-успешни. Нашият беше един от тях. След защитите

спечелихме първо място

Програмата беше публикувана изцяло в 10 страници на списание “Образование и професия” през юни 1989-а.

Реализацията на учениците беше пълна. Ежегодно изпращахме съгласно договорите между предприятията и училището току-що дипломирали се специалисти, които започваха работа и се реализираха успешно. Една част продължаваха обучението си във ВУЗ и после работеха като учители, инженери и други професии. Отличничката на випуска си Ели Шопова,завършила в нашето училище, сега е преподавателка в него.

Голямата ни грижа бе да извоюваме построяване на нова сграда на училището. На среща с народния представител и заместник председател на Министерския съвет проф.Мако Даков, избран от нашия регион, изложихме две искания: 1.Училището да стане техникум, 2. Да се изготви идеен проект за строителство като един от подобектите на новия комбинат в кв.Главиница. Следващата година вече имахме прием на техникумска паралелка по целулозно-хартиена промишленост и училището стана техникум. По късно приехме и специалността „Каучук и пластмаси“ и така училището стана Техникум по химическа промишленост.

Техникумът започна да се строи през 1985-а и през август 1989-а подписахме акт 16 за завършен обект и разрешение за ползването му.

Днес Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии е център на образователни и обучителни практики и иновации, в което

ученикът е приоритет

Училището залага на добрите партньорства с водещи фирми от химическата и хранително-вкусовата промишленост, намира подкрепа и в академичните среди - на ХТМУ - София, УХТ- Пловдив и ПУ „П.Хилендарски“.

Моделът ПГХХТ-ВУЗ - работодатели е подкрепен и от тясното сътрудничество с Браншовата камарата на целулозно-хартиената промишленост. Гимназията си поставя задачата да популяризира отрасъла, специфичен в региона, въвеждайки „дуално обучение“ като добра възможност и перспектива в „двете посоки“, осигурявайки възможност на учениците да се обучат професионално, а работодателите да получат конкретен поглед за знанията, уменията и възможностите на средните специалисти.

За едно училище 50 години са достатъчни, за да се докаже.

Днес, на празника, желая на всички колеги, на учениците - настоящи и бивши, здраве и сили, много успехи и много положителни емоции!

Инж.Елена Хаджийска
директорка на Техникума по хартиена промишленост (1969-1991 г.)