Събота, 26 Май 2018

Последни новини

Алекс чака полуфинала...

  В еуфорично настроение чака полуфинала в „Гласът на България” Александър...

Любов от Атина...

  Първа награда в национален конкурс за литература спечели землячката ни...

Ръководството на ПГПТ...

Нека уважаваме , пазим и обогатяваме нашето най голямо богатство...

Ограничават авантата в...

  ПАЗАРДЖИК. На сесията вчера заповед на кмета Тодор Попов за...

Динка Танчева: Носете...

Честит 24 май - Ден на българската просвета и култура...

24 май -...

  ПАЗАРДЖИК. Днес училищата в областта грейват в усмивките на своите...

Данчев е абсолютен...

  ТУРНУ СЕВЕРИН. Пазарджишкият атлет Ангел Данчев спечели купата за абсолютен...

Ангел Малинов: Нека...

Уважаеми учители и ученици, скъпи будители на българщината! Да ни е...

«
»

 

Яни от “Фермата” води риалити в къщата на Величков

Четвъртък, 19 Април 2018 16:28

Децата строиха къщи от дърво и бродираха български шевици

ПАЗАРДЖИК. Късно вчера в къщата на Константин Величков победителят от третия сезон на „Фермата” Яни Андреев и ученици от ОУ „Св. Климент Охридски” разиграха известното телевизионно риалити. Защо точно там? Защото „Фермата” има статут на най-патриотичния тв формат, а пък точно тук на 21 април 1876 г.

е донесено Кървавото писмо и е обявено Априлското въстание в Пазарджик,

за да тръгне писмото към Брацигово, Батак Перущица, както обясниха на децата главната уредничка на къщата-музей Ваня Кибритова и Яни, който освен учител по история е и участникът, който спечели с най-много игри на въпроси от Алманаха, посветен на родната история и география.

Идеята за „живото предаване” е на учителката по география Албена Пепелова, която е специалист и по история.

„Искаме да научим децата да усвояват знания и да обичат България, включително и чрез играта, забавата и шоуто. „Фермата” се излъчва с голям успех в над 50 държави по света и у нас успя да се наложи като най-българското и най-позитивното риалити. Единствено то засяга темата за земята и природата, за българските традиции и история, а чрез нея приближаваме уроците до реалния живот, аргументира се учителката.

„Фермата” в къщата-музей

Участниците бяха разделени в пет отбора от по пет деца от трети и четвърти клас с имена като „Гордите българи” и „Родолюбците”. Те се разположиха около  5 маси в двора на къщата-музей и имаха по пет минути за отговори на въпросите и изпълнение на задачите. Всеки от тях бе приготвил предизвикателство към публиката - деца се бяха облекли като историческата личност, която ги вдъхновява и впечатлява. А публиката естествено позна Райна Княгиня, Георги Раковски, Георги Бенковски, опълченец от Руско-турската война и Васил Левски само по лаконични и завоалирани описания. Децата редяха пъзели на България и родословното дърво на Асеневци, строиха къща от дървени трупчета, бродираха шевица и разчитаха посланието й, докато се впечатляваха от българската традиция, че

ако върху ризата на момата няма шевица, тя все едно е гола

- тоест незащитена, и не принадлежи към никой род, готов да я брани при посегателство.

Не се мина и без индивидуално състезание. Досущ като във „Фермата”, така и тук Сдружение „Българска история” гостува с един интерактивен филм. Той бе посветен на Априлското въстание, а след прожекцията му в къщата децата получиха картони с въпроси, свързани с поп Харитон и Никола Войновски и показаха отлични знания за подвизите им през Априлското въстание. И публиката показа, че е грамотна, защото отговаряше с лекота на недотам лесни въпроси на фона на възрожденска музика в двора.

Непосредствено преди да разиграят „Фермата”, децата направиха почетно шествие от училището до къщата-музей, а вътре поднесоха венец. Ден по-рано пък те се настроиха за специалния ден със спортно-образователно състезание по идеи от „Фермата”. Риалитито присъства в първо основно училище като елемент в учебния процес още от декември. Тогава Албена Пепелова подготви и проведе открит урок в трети клас.

Тодор ГРОЗДЕВ


Времето

17°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: С-З / 0 kmh
Понеделник

13°C/26°C
Вторник

13°C/27°C
Сряда

13°C/27°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви