Събота, 20 Октомври 2018

Времето

16.4°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 67%
Вятър: З-СЗ / 5.8 kmh
Неделя

10°C/19°C
Понеделник

9°C/18°C
Вторник

7°C/16°C
Сряда

4°C/17°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Инициативност и дисциплина търсят местните работодатели

Инициативност и дисциплина...

ПАЗАРДЖИК. Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие проведе...

Дадоха старта на лекоатлетическия крос “Златна есен 2018”

Дадоха старта на...

ПАЗАРДЖИК. В 13.30 часа днес, на Острова, стартира традиционният лекоатлетически...

Земеделци подават декларации за доходите си

Земеделци подават декларации...

ПАЗАРДЖИК. 816 земеделски производители от областта, получили субсидия през миналата...

Седмокласници учат музейно дело

Седмокласници учат музейно...

ПАНАГЮРИЩЕ. Седмокласниците от СУ “Нешо Бончев” ще обогатят историческите си...

Атанас Петров: Цяло лято събирах новите в "Хебър", но всички те бяха в моя списък

Атанас Петров: Цяло...

ПАЗАРДЖИК. Волейболният „Хебър” започва битката в Суперлигата в днес -...

Кметът Попов към лекарите: Благодаря ви за всеотдайността и спасените животи!

Кметът Попов към...

ДО РЕГИОНАЛНАТА КОЛЕГИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ГР. ПАЗАРДЖИК   ДО УПРАВИТЕЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ В...

Каратеките на “Тонус-спорт” пак с медали на Световната купа

Каратеките на “Тонус-спорт”...

КИШИНЕВ. И тази година пазарджишкият СК „Тонус-спорт" направи фурор на...

Плувците на “Каменград” с пет международни медала

Плувците на “Каменград”...

БУРГАС. Панагюрският плувен клуб „Каменград” също блесна на международния турнир...

Годишната изложба на Представителството на СБХ

Годишната изложба на...

ПАЗАРДЖИК. Вчера в художествената галерия “Георги Машев” бе открита годишната...

12 нарушения на паяците засече КАТ

12 нарушения на...

От юни досега   ПАЗАРДЖИК. Преди няколко седмици в Областната дирекция на...

«
»

Гълъбите превзеха блоковете ни, закон ги не лови

Вторник, 15 Май 2018 11:54

Един влезе в стаята при бебето ми, шокирана е млада майка - стават все по-нагли

ПАЗАРДЖИК. Дивите гълъби са превзели блоковете в областния град. Популацията им е огромна и от година на година се умножава. Те са превзели и подпокривните пространства, и терасите на високите етажи, окупирали са и долните балкони, дори влизат в апартаментите и въобще не се плашат при къшкане и заплашително махане.

„Помощ! Вече се настаняват и в жилищата ни”, алармираха граждани. Екип на „Знаме” посети един от „гълъбовите” блокове в квартал „Запад” и картинката, която документирахме, може да послужи като паспортна снимка за всеки един блок или дори четириетажна кооперация. Не можем да ги изгоним, а ако ги пропъдим с димки, ще ни погнат полицията и прокуратурата, казват хората. Големият проблем обаче е, че гълъбите всъщност обитават не само тераси и въздушни възглавници, а че не обитават закона.

Дивите гълъби всъщност са полудиви и не попадат в ничий закон

Няма ги в Закона за биологичното разнообразие, същевременно като живи животни са обект на Закона за защита на животните и няма как да ги изтребиш, даже да имаш коравосърдечното желание. В същия този Закон за защита на животните гълъби се споменават единствено при животните-компаньони, но там не се имат предвид полудивите гълъби. Същевременно в главата за безстопанствени животни гълъби не фигурират, но пък е регламентирано, че „общинските съвети приемат програми за овладяването на безстопанствените кучета...” В закона за биологичното разнообразие сред видовете, за които се прилагат разпоредбите на чл. 278д от Наказателния кодекс в разред Гълъбоподобни (Columbiformes) са семействата Пустинаркови (Pteroclididae) с Пухопръста пустинарка (Syrrhaptes paradoxus) и семейство Гълъбови (Columbidae) с Див скален гълъб (Columba livia livia) и Гълъб хралупар (Columba oenas). За полудивите гълъби няма и думица.

В никой закон или наредба не са предвидени гълъбите като напаст, нарушаваща обществения ред и спокойствие, или като източник на зарази. А гълъбите крият и други опасности. Така

санитарните инспектори, общинските ветеринари и дори „Гражданска защита” на практика са безсилни да съдействат на гражданите

Това признава и Ралица Методиева от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Нейни колеги припомнят как преди време от велинградско училище се обърнали към тях заради гълъбовите атаки. Впоследствие школото само решило проблема си. Всъщност от други най-различни институции признаха пред „Знаме”, че граждани не са ги търсили за съдействие. Даже когато птичият грип бил особено актуален. В общинската администрация има изключения. Но пък там става дума само за сигнали срещу гълъбари, които развъждат питомни гълъби.

Истината е, че гражданите сами трябва да се оправят с гълъбите

Решаването на такива проблеми обикновено става по тъмно, когато гълъбите спят. Гражданите трябва да се спасяват поединично. Разказват как от частните фирми за борба с вредители ги отрязвали. Казвали им, че не искат да влизат в гълъбовите леговища. В градския фолклор се разказват истории за ловци, застреляли гълъби и с ужас установили, че телата им са пълни с червеи… Гражданите слушат и такива истории, предават информация по безжичния квартален телефон или обменят идеи във форуми за домоуправители. Питат се едни други какво да използват срещу пернатата напаст. Димки, пиратки, алпинисти или сами да се качат и да запушат вентилационните отвори. Някои го правят с тухли, но по-удачно е с решетки. Качването в подтаванното пространство на „гълъбовите” блокове обаче си е цял сървайвър. Но да се върнем на нашите домакини.

Почти като по Хичкок…

Гълъбите са ни превзели, не знаем как да се оправяме с тях! Те са напаст, казват хората. Това е вече трета година и от година на година става по-зле. „Не мога да си ползвам терасата, която, забележете, е остъклена. Всеки си затваря терасите и предпочита да се задуши от топлина, отколкото от ужасяващата миризма. Не можем да ползваме комините, не можем да ползваме отдушниците, пояснява Емилия Горчева, а подобни примери дават и домоуправителката Венета Куруджиева, и Камелия Борисова, и Мария Пампова, и Стефан Яначков…

 „Извършихме ремонт на покрива, сменихме и улуците, но пространството между осмия етаж, където живея, и тавана, е пълно с гълъби, ето вижте”, показва ни Емилия Горчева, след като

с мъка успява да отвори натежалия от курешки капак на капандурата

„Всеки път го отварям все по-трудно, защото изпражненията на тези птици вече са на пластове. Няма ден, няма събота, няма неделя, в която можеш да спиш. От 5 часа сутринта започва да се гука и да се удрят криле. Не можеш да си почиваш в собственото жилище от шум и миризма. Затворили сме отдушниците на банята и на тоалетната, но това не ни спасява. От изпражненията и от разложените умрели птици по стените на апартаментите на високите етажи избиват черни петна. Включително и на моя. Умрелите гълъби запушват и комините. Не ги ползваме. Разбира се, не ползваме и терасите. Простираме си вътре, откакто започнаха да кацат по прането”.

Мария Пампова също живее на осми етаж. И е бясна. „То са перушини! То са изпражнения!... Казанчето на тоалетната всеки ден е черно. Когато умре гълъб, от отдушника тръгват мухи! Нещо страшно е! Запуших го, но си представете къде отива тази зараза”, казва тя.

Гълъб кацнал на леглото при беззащитно бебе

„Бях свалила мрежата на прозореца да я измия. Докато се върна, гълъб беше влязъл в спалнята при бебето. Обикаляше в стаята, а бебето спеше в леглото. Моят мъж едва го изкара, а и двамата бяхме в шок, много се изплашихме. Синът ни сега е на 3 месеца, а беше на 6 дни тогава - тъкмо ме бяха изписали от болницата. Това стана през зимата. Сега той е на три месеца, а гълъбите станаха още по-нагли”, разказва млада жена.

В блока си мислят, че са обект на повече гълъби от обичайното, защото при затварянето на някогашното ДЗС цели ята намерили убежище в топлите места на високите сгради наоколо. Грешат обаче. Същата картинка е и в „Изток”, и в „Устрем”, и в „Марица”, и в централната градска част и то не само по етажите на хотел „Елбрус”.

Оставяме обитателите на блока в „Запад” да умуват как да изгонят гълъбите и след това да почистят всичко след тях.

Това е блок със змии отпред и гълъби отстрани и отгоре

Миналата година змия излязла до входа на плочките и щяла да влезе в блока. Измъкнала се от частен имот, който е буренясал, а собственикът е в неизвестност. Ясно е, че по-скоро гълъбите и змиите един ден ще се срещнат и ще си регулират взаимно популациите, отколкото законът ще се закърпи. То няма и нито едно нормативно разпореждане, което да забранява на хората да хранят гълъби, но някъде го правят даже в блокове, пропищели от птиците. Изходът е в общите събрания на етажната собственост и вземането на извънредни решения.

Тодор ГРОЗДЕВ

* Алфред Хичкок е режисьор на известния филм на ужасите “Птиците”