Неделя, 22 Юли 2018

Последни новини

Именниците да почерпят

ПАЗАРДЖИК. Днес, на Илинден, имен ден в общината имат 1371...

Влади Въргала на...

Днес, от 19 часа, в салона на сцената на местното...

В понеделник отварят...

Става дума за жилищните сгради, на които им предстои саниране ПАЗАРДЖИК....

Премия от кмета...

Парична премия от 1000 лева връчи кметът Тодор Попов на...

От 1 до...

ПАЗАРДЖИК. От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) регулярно оповестяват актуална информация...

Почитат светеца Илия

  ЛЕСИЧОВО. Днес, на Илинден, жители и гости на общинското село...

Местните лични лекари:...

  Не наблюдаваме притеснения сред пациентите си заради блокираните лекарства за...

През май най-много...

През май 2018 г. в област Пазарджик са функционирали 51...

«
»
 

Горчиви и домашни храни се препоръчват на онкоболни

Сряда, 16 Май 2018 13:55

Месото, яйцата, млечните продукти и дори рибата трябва да се купуват внимателно

ПАЗАРДЖИК. „Много малко от нас се замислят, че терапиите, през които преминаваме, объркват кръвните ни показатели. И понякога се налага с храна, а в някои случаи и главно с храна, да се коригира нещо, което е вповече или което липсва. Освен това, много често се случва някои да отслабват или да напълняват”.

Това бе едно от нещата, на което водещата на „Съдебен спор” Нана обърна внимание по време на гостуването си в Пазарджик. В нашия град тя бе, заедно със своите сърдечни приятелки. Заедно, те осигуриха безплатни профилактични прегледи, консултации с психолог и диалог, както и разкрасяване с професионален грим на местни жени с онкологични проблеми.

Една от сърдечните приятелки на Нана е диетоложката Мая Петрова.

-Насоката ми е „Холастична медицина”. Моята философия е, че сме едно цяло - духовно, ментално, емоционално, физически. Ето защо духът, умът и тялото ни трябва да са в цялостно здраве, а между тях да има баланс и хармония.

Мая е живяла и работила в Лондон и Шотландия. В България се връща през ноември миналата година. Оттогава е диетоложка към една от големите вериги за фитнес у нас. Работи и фондация “Нана Гладуиш – Една от 8”.

Ето как отговори на въпросите на „Знаме”:

-Как трябва да се хранят жените, които са на химиотерапия?

-Точно в този период е изключително важно тялото да бъде максимално подкрепено с висококачествена храна. За мен това е основно правило. Съветвам такива дами да наблягат на органични продукти, на храни, които са биологични или домашно производство.

-Балансът на хормоните е ключов фактор при онкоболните. Какви усилия трябва да полагат в тази посока?

-Когато се приемат продукти, които не са екологично чисти, много от използваните изкуствени пестициди увеличават екстрогена в организма. А нивата на женските хормони са от съществено значение при онкоболните и трябва да се прави всичко възможно те да са в норма. Сами виждате, че качествената храна е от значение и тук, както и за цялостното състояние на организма.

-В табу ли трябва да се превърнат яйцата и млечните продукти.

-Не бих казала, макар доста жени са наплашени, че трябва да спрат консумацията им. Разбира се, че не е нужно да си ги забраняват, но отново трябва да внимават за качеството. Най-добре е да си ги набавят от домашни производители. А ако нямат възможност, да ограничат приема на млечни продукти. От тях най-благоприятно действа киселото мляко.

-А трябва ли болните да се лишават от месото?
-Не, просто трябва да предпочитат меса от животни, които са гледани в домашни условия. В противен случай – да заменят месото с риба. От рибите препоръчвам скумрията и речните риби. Към сьомгата имам резерви, понеже повечето сьомги у нас са от фермерски произход. Във фермите невинаги ги хранят с качествена храна, а сьомгата е мазна риба и мазнината й лесно поема токсини. Съществуват ли подобни съмнения, да се избира скумрия, която е от морето. Или да се намери дива сьомга.

Червенето месо също е вариант, при липса на месо, домашно производство. Но червеното месо трябва поне да е чисто – без мазнини, защото, както вече казах, мазнините складират токсини.

-Да кажем няколко думи и за плодовете и зеленчуците.

-При онкоболните е много важно функционирането на черния дроб и затова е добре храните, които те приемат, да са по-горчиви като цяло. Сега е сезонът на салатите – на репичките, копривата, лапада, киселеца, всички те са страхотни храни за изчистване на черния дроб.

Плодовете и зеленчуците са изключително богати и на антиоксиданти. Да вземем например аронията, която, за радост, става все по-популярна. Неслучайно я наричат Плода на боговете. Тя се усвоява лесно и е доказано средство при отслабване на имунната система при борба с ракови клетки.

На родния пазар навлизат и различни супер храни - годжи бери, чия и други. Да се има обаче предвид, че те не са типично български и не всеки организъм реагира по най-благоприятния начин, просто защото не е свикнал с тях.

-Съветите, които дадохте, биха се отразили добре и на здрави хора. Какви са впечатленията Ви – достатъчно загрижен ли е българинът за своето здраве?

-В България съм от няколко месеца, но със задоволство забелязвам, че хората като че ли повече се замислят за здравето си. Почитателите на биохраните се множат, отварят се нови здравословни магазини. Това няма как да не ме радва. Не ми се иска българинът да е човек, който на ден харчи 2.50 лева за храна и 5 лева за цигари. Още повече, че имаме страхотни почви и климат, които са изключително подходящи за отглеждането на екологични и качествени продукти. Трябва да се възползваме от това богатство.

Лидия КАДИЙСКА
Времето

29.2°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 44%
Вятър: Източен / 4.5 kmh
Понеделник

19°C/31°C
Вторник

19°C/27°C
Сряда

19°C/29°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop