Петък, 18 Януари 2019

Времето

1.4°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 65%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Събота

2°C/9°C
Неделя

2°C/7°C
Понеделник

3°C/9°C
Вторник

3°C/6°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»

 

Двама академици - почетни граждани

Четвъртък, 17 Май 2018 19:11
Акад.Димитър Димитров Акад.Димитър Димитров

ПАЗАРДЖИК. С химна на града започна вчерашната тържествена сесия на Общинския съвет, посветена на Празника на града - 21 май. Води я председателят Хари Харалампиев.

Преди началото на заседанието с едноминутно мълчание бе почетена паметта на баташките мъченици по повод 17 май - празникът на Батак.

Председателят Харалампиев даде думата на кмета Тодор Попов. Той каза:

- В дни като този, в който отбелязваме празника на нашия град, се питаме обичаме ли го и правим ли всичко възможно той да става все по-красив и по-добро място за живеене. Отговорът е категоричен - да! През последните години с труда на всички Вас и нас и с помощта на умните и находчиви съграждани, Пазарджик се развива динамично във всички аспекти. Безработицата падна под 3 процента, увеличават се работните места. В сферата на културата сме домакини на национални и регионални форуми, които ми е трудно да изброя. Пазарджик е сред градовете в страната с най-много предлагани социални услуги. Хубавото е, че демографската криза и емигрантството не са проблем за общината и това се дължи на правилните решения, взети от Общинския съвет. Местната общественост, въпреки предизвикателствата, се развива добре, със самочувствие и перспективата Пазарджик да го бъде. За съжаление, човешкият живот е кратък и след 50 години едва ли някой ще знае за нас. Затова е важно от направеното от нас да остане за бъдните поколения. По нашето добро ще ни познаят и ще продължат с гордост и вяра да съграждат новия живот.

Поздравявам с успехите по-възрастните и по-младите колеги, на които ще поверим развитието на нашия град. Днес е повод за повече усмивки! Нека се насладим и на дребните неща, в които има смисъл.

Честит празник! - от сърце пожела кметът.

Надя Клисурска, първи мандат депутатка от Пазарджишкия регион, заяви:

- Благодаря за поканата да споделя празника на моя град. Трибуната, пред която заставам, носи респект и отговорност заради мисията, която изпълнявам. Пазарджик е съдба. Поклон пред тези, които го превърнаха в красив модерен град. Нека с любов да се грижим за него и да го пазим. Нека заедно помогнем младите да се върнат и заедно да надграждаме направеното досега.

Като народен представител обещавам да работя за децентрализацията на общините, за разумни такси за битови отпадъци и за изграждането на Западния околовръстен път на Пазарджик.

Желая здраве и късмет. Честит празник!

От името на областния управител Стефан Мирев приветствие поднесе заместникът му Йордан Кожухаров. Той изрази почитта си към хората, дали частица от себе си за доброто на града, и пожела хубав празник в деня на светите равноапостоли Константин и Елена.

Празника честитиха и председателите на групите в малкия парламент: Таня Димитрова - Коалиция “Тодор Попов за Пазарджик”, Найден Шопов - ГЕРБ, Лазар Попов - БСП, и Благо Петров - НФСБ и Народен съюз.

След поздравленията се премина към втора точка от дневния ред - обявяване на носителите на званието “Почетен гражданин на Пазарджик”. Това са акад. Димитър Димитров - ректор на Висшето земеделско училище, което има филиалм в Пазарджик, и акад.Владимир Овчаров - почетен ректор на Медицинския университет в София. Кметът Попов връчи атрибутите на званието - удостоверение, почетен знак и лента, на акад. Димитров и на сестрата на акд.Овчаров (който отсъства) Маргарита Овчарова. Пожела им признанието да бъде още един щрих към биографиите им.

Почетния знак за граждански принос кметът Попов връчи на Мария Генова - поетеса и преводачка, и на Петра Атанасова - художник-фотограф. Двете дами ще получат парична премия. Отличените благодариха за високата оценка и пожелаха хубав празник на града.

Председателят Харалампиев удари звънеца за края на празничната сесия на Общинския съвет.

Пенка МИХАЙЛОВА