Събота, 20 Октомври 2018

Времето

16.4°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 67%
Вятър: З-СЗ / 5.8 kmh
Неделя

10°C/19°C
Понеделник

9°C/18°C
Вторник

7°C/16°C
Сряда

4°C/17°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Инициативност и дисциплина търсят местните работодатели

Инициативност и дисциплина...

ПАЗАРДЖИК. Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие проведе...

Дадоха старта на лекоатлетическия крос “Златна есен 2018”

Дадоха старта на...

ПАЗАРДЖИК. В 13.30 часа днес, на Острова, стартира традиционният лекоатлетически...

Земеделци подават декларации за доходите си

Земеделци подават декларации...

ПАЗАРДЖИК. 816 земеделски производители от областта, получили субсидия през миналата...

Седмокласници учат музейно дело

Седмокласници учат музейно...

ПАНАГЮРИЩЕ. Седмокласниците от СУ “Нешо Бончев” ще обогатят историческите си...

Атанас Петров: Цяло лято събирах новите в "Хебър", но всички те бяха в моя списък

Атанас Петров: Цяло...

ПАЗАРДЖИК. Волейболният „Хебър” започва битката в Суперлигата в днес -...

Кметът Попов към лекарите: Благодаря ви за всеотдайността и спасените животи!

Кметът Попов към...

ДО РЕГИОНАЛНАТА КОЛЕГИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ГР. ПАЗАРДЖИК   ДО УПРАВИТЕЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ В...

Каратеките на “Тонус-спорт” пак с медали на Световната купа

Каратеките на “Тонус-спорт”...

КИШИНЕВ. И тази година пазарджишкият СК „Тонус-спорт" направи фурор на...

Плувците на “Каменград” с пет международни медала

Плувците на “Каменград”...

БУРГАС. Панагюрският плувен клуб „Каменград” също блесна на международния турнир...

Годишната изложба на Представителството на СБХ

Годишната изложба на...

ПАЗАРДЖИК. Вчера в художествената галерия “Георги Машев” бе открита годишната...

12 нарушения на паяците засече КАТ

12 нарушения на...

От юни досега   ПАЗАРДЖИК. Преди няколко седмици в Областната дирекция на...

«
»

Златни камъни и златен човек на входа на библиотеката

Вторник, 12 Юни 2018 15:20

 

Знанието е безсмислено, ако не знаеш какво да правиш с него – послание на стена на улица „Тодор Каблешков”

ПАЗАРДЖИК. По покана на Община Пазарджик и екипа на Фестивала на изкуствата“ Арт Идея-Арт Алея“, Арт Фондация „ДОМА“ представи своята програмата “Арт Компас”. Програмата е създадена специално за форума в нашия град, като целта е да се представи повече съвременно културно съдържание.

През цялата седмица Валентина Шарра от Италия, Виктория Георгиева (Mouse), Александър Виолетов и Мартиан Табаков променяха градската среда в Пазарджик. Валентина се занимава със скулптура, Виктория – със стенописни техники, Александър – със стенопис, а Мартиан – със скулптура и рисунка.

Гостуващите млади артисти преобразиха стълбите пред Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев”, както рампата за хора в неравностойно положение. Стената на улица „Тодор Каблешков“ (до Професионалната гимназия по механоелектротехника), също е трансформирана.

Неслучайно са избрани места, които са по-отдалечени от центъра

Идеята е да се оживят, разнообразят и направят по-интересни и провокативни именно по-периферните райони.

Подобно на доста от съвременните творци, авторите оставят всеки сам да интерпретира видяното и да направи свои собствени асоциации.

Така например различните хора възприемат по различен начин инсталацията на входа на библиотеката. Тя се състои от пръснати по стълбите златни камъни и устремен към тях златен човек. За някои камъните са

златната река на мъдростта,

която потича от подредените по рафтове книги, в съчетание с човек, изкачващ стълбата на познанието.

За други те са частите на изгубено съкровище, което чака да бъде открито и събрано. Още повече, че златни камъни има скрити и измежду томовете в библиотеката. Трети пък правят аналогия с богатството и ценното в живота, което в много от случаите не е материално.

-Занимавам се със скулптура от дълго време и напоследък се опитвам да правя скулптури, които са адаптивни в различни среди – разказа пред „Знаме” 26-годишният Мартиан Табаков, автор на златния човек. – Винаги, когато една скулптура се постави на обществено място, тя

носи елемент на изненада

и предизвиква коментари. Нормално е  - намесва се в пространството на хора, включително на мъже и жени, които не искат да гледат изкуство.

Постарах се да направя фигура, подходяща за различни ситуации и неочаквани обстановки. Използвах желязна конструкция, както и кадифе за завеси в златист свят. Не съм заложил някакви определени послания или скрит смисъл. Всеки е свободен да разчита творбата ми, съобразно собствените си възприятия.

Доволен съм обаче, че моят проект се съчета добре със замисъла на Валентина Шарра. Нейна бе идеята за разпръснатите по стълбите камъни, боядисани със златна боя. Съвсем естествено и някак си от самосебе си се получи един общ проект.

В заключение искам да кажа, че ни беше изключително приятно да работим с хората от библиотеката, докато разполагахме инсталацията, признава Мартиан Табаков.

Не липсва и друг социален елемент.

Рампата за инвалидни колички „оживява”

в ярки и наситени тонове. По нея са изрисувани луна, слънце, звезда, капки и други фигури.

Творбата на стената на улица „Тодор Каблешков” пък е черно-бяло. Тя е дело на Александър Виолетов. Ето какво разкри той пред „Знаме”:

-Работата ми представлява последователност от три сцени между две не съвсем ясни фигури без глави. Наподобяват пещерни хора, все още неоформени, тромави, разположени времево вероятно в зората на човечеството, когато разумът е правел първите си стъпки. Не ми се иска обаче да ги позиционирам и определям, защото това са просто символи на човека като цяло.

В първата сцена едната фигура подава кутия на втората. Във втората сцена втората фигура е извадила съдържанието от кутията, а съдържанието е една глава. В третата сцена двете фигури заедно подритват и си играят с главата. Главата е символ на разума, на знанието, на познанието.

Идеята е, че знанието е безсмислено, ако не знаеш какво да правиш с него. Тема, която е особено актуална във времената на масова информация, когато всеки е засипан с информация, но това не ни прави познаващи, а просто знаещи. Написах го и от долната страна на навеса, над вратата на трафопоста. Надявам се, така вниманието на минувачите да бъде привлечено, те да се приближат от любопитство и да прочетат текста.

Докато работех, забелязах, че реакциите на хората като цяло бяха доста положителни. Поне тези от тях, които бяха изказаните на глас. Разбира се, най-възторжено реагираха учениците, които не се свеняха да казват колко ги кефи и че е много яка стената.

Мария ДЪБОВА