Събота, 19 Януари 2019

Времето

1.1°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 74%
Вятър: Северен / 1.9 kmh
Неделя

1°C/7°C
Понеделник

3°C/10°C
Вторник

4°C/6°C
Сряда

3°C/9°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»

 

Златни камъни и златен човек на входа на библиотеката

Вторник, 12 Юни 2018 15:20

 

Знанието е безсмислено, ако не знаеш какво да правиш с него – послание на стена на улица „Тодор Каблешков”

ПАЗАРДЖИК. По покана на Община Пазарджик и екипа на Фестивала на изкуствата“ Арт Идея-Арт Алея“, Арт Фондация „ДОМА“ представи своята програмата “Арт Компас”. Програмата е създадена специално за форума в нашия град, като целта е да се представи повече съвременно културно съдържание.

През цялата седмица Валентина Шарра от Италия, Виктория Георгиева (Mouse), Александър Виолетов и Мартиан Табаков променяха градската среда в Пазарджик. Валентина се занимава със скулптура, Виктория – със стенописни техники, Александър – със стенопис, а Мартиан – със скулптура и рисунка.

Гостуващите млади артисти преобразиха стълбите пред Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев”, както рампата за хора в неравностойно положение. Стената на улица „Тодор Каблешков“ (до Професионалната гимназия по механоелектротехника), също е трансформирана.

Неслучайно са избрани места, които са по-отдалечени от центъра

Идеята е да се оживят, разнообразят и направят по-интересни и провокативни именно по-периферните райони.

Подобно на доста от съвременните творци, авторите оставят всеки сам да интерпретира видяното и да направи свои собствени асоциации.

Така например различните хора възприемат по различен начин инсталацията на входа на библиотеката. Тя се състои от пръснати по стълбите златни камъни и устремен към тях златен човек. За някои камъните са

златната река на мъдростта,

която потича от подредените по рафтове книги, в съчетание с човек, изкачващ стълбата на познанието.

За други те са частите на изгубено съкровище, което чака да бъде открито и събрано. Още повече, че златни камъни има скрити и измежду томовете в библиотеката. Трети пък правят аналогия с богатството и ценното в живота, което в много от случаите не е материално.

-Занимавам се със скулптура от дълго време и напоследък се опитвам да правя скулптури, които са адаптивни в различни среди – разказа пред „Знаме” 26-годишният Мартиан Табаков, автор на златния човек. – Винаги, когато една скулптура се постави на обществено място, тя

носи елемент на изненада

и предизвиква коментари. Нормално е  - намесва се в пространството на хора, включително на мъже и жени, които не искат да гледат изкуство.

Постарах се да направя фигура, подходяща за различни ситуации и неочаквани обстановки. Използвах желязна конструкция, както и кадифе за завеси в златист свят. Не съм заложил някакви определени послания или скрит смисъл. Всеки е свободен да разчита творбата ми, съобразно собствените си възприятия.

Доволен съм обаче, че моят проект се съчета добре със замисъла на Валентина Шарра. Нейна бе идеята за разпръснатите по стълбите камъни, боядисани със златна боя. Съвсем естествено и някак си от самосебе си се получи един общ проект.

В заключение искам да кажа, че ни беше изключително приятно да работим с хората от библиотеката, докато разполагахме инсталацията, признава Мартиан Табаков.

Не липсва и друг социален елемент.

Рампата за инвалидни колички „оживява”

в ярки и наситени тонове. По нея са изрисувани луна, слънце, звезда, капки и други фигури.

Творбата на стената на улица „Тодор Каблешков” пък е черно-бяло. Тя е дело на Александър Виолетов. Ето какво разкри той пред „Знаме”:

-Работата ми представлява последователност от три сцени между две не съвсем ясни фигури без глави. Наподобяват пещерни хора, все още неоформени, тромави, разположени времево вероятно в зората на човечеството, когато разумът е правел първите си стъпки. Не ми се иска обаче да ги позиционирам и определям, защото това са просто символи на човека като цяло.

В първата сцена едната фигура подава кутия на втората. Във втората сцена втората фигура е извадила съдържанието от кутията, а съдържанието е една глава. В третата сцена двете фигури заедно подритват и си играят с главата. Главата е символ на разума, на знанието, на познанието.

Идеята е, че знанието е безсмислено, ако не знаеш какво да правиш с него. Тема, която е особено актуална във времената на масова информация, когато всеки е засипан с информация, но това не ни прави познаващи, а просто знаещи. Написах го и от долната страна на навеса, над вратата на трафопоста. Надявам се, така вниманието на минувачите да бъде привлечено, те да се приближат от любопитство и да прочетат текста.

Докато работех, забелязах, че реакциите на хората като цяло бяха доста положителни. Поне тези от тях, които бяха изказаните на глас. Разбира се, най-възторжено реагираха учениците, които не се свеняха да казват колко ги кефи и че е много яка стената.

Мария ДЪБОВА