Събота, 19 Януари 2019

Времето

1.1°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 74%
Вятър: Северен / 1.9 kmh
Неделя

1°C/7°C
Понеделник

3°C/10°C
Вторник

4°C/6°C
Сряда

3°C/9°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»

 

Хора в инвалидни колички прохождат в ЦСРИ

Сряда, 11 Юли 2018 14:02
Кристиян Тимов Кристиян Тимов

Това е единственият център за рехабилитация и интеграция, в който мюсюлмани и християни заедно празнуват

ПАЗАРДЖИК. Зад една „рутинна” абревиатура като ЦСРИ се крият много усилия, съдби и емоции, а така също и удовлетворение. Защото в ЦСРИ, което всъщност значи Център за социална рехабилитация и интеграция, са горди с резултатите си. И с това, че са единственият подобен център в България, в който християни и мюсюлмани с увреждания, българи, роми и турци с увреждания, показват в един мини модел какво значи междуетносна интеграция. Като съотношение християните и мюсюлманите са почти 50:50, а търпимостта ражда първоначалния интерес към другия и подхранва добротата. Неслучайно споменаваме междуетносната интеграция, защото се оказва, че тя е

разковничето, което способства за напредък и в двигателните смущения

на потребителите в центъра в квартал „Изток”. Той бе създаден преди 10 години по инициатива на сдружение „Бъдеще” и оттогава досега постоянно доказва ползата с работата си. Тя не се изчерпва само между четирите стени в Центъра, голяма част от дейностите се прави и по домовете, защото немалко от болните са приковани на легло. Тук са свикнали да получават благодарствени писма от институции и благодарни потребители. Това не са протоколни благодарствени писма. Едно от последните е подписано от Центъра за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства в Пазарджик. Те благодарят на сдружението за сърдечността, усилията и професионализма, проявени от рехабилитатора и психолога с техен потребител. „Вследствие на ежеседмичните терапии състоянието на Мария Аврамова видимо се подобри”, пишат от ЦНСТ.

„Баща ми Любомир Ибушев е със сериозно заболяване от няколко години.

Физически и емоционално беше сринат

Не можеше да ходи, да се обслужва, беше загубил желание за живот, тъй като денонощно беше между четири стени…” Така започва другото писмо. Любомир е обездвижен на легло. Стълбите в дома му са тесни и стръмни и не може да бъде свален, затова при него започват да ходят рехабилитаторът Кристиян Тимов и психологът Стефан Кънчев.

„Баща ми започна да ходи с помощни средства до 20 метра. Подобри се психо емоционалният му статус. Предстои обучение за слизане и качване по стълби”, пише благодарният син.

„Любомир страда от алкохолна полиневропатия. Беше на легло, започнахме да стоим прави и тръгна с проходилка, след това с две канадки, а сега е само с една патерица. Отне ни около година. В началото ме прие малко трудно, но след това ми се довери”, разказва  пред „Знаме” младият рехабилитатор Кристиян Тимов.

Той скромничи, но наистина е направил чудеса

Неслучайно към него за помощ се обръщат и други институции. Сега е отчетен успех при жена с психическо заболяване, която има инсулт с хемипареза. Била на легло, но вече ходи с помощни средства и се обслужва сама. Хората с увреждания по принцип са самотни и изолирани, но понякога край себе си нямат никого. Като дядо Цветан, който току-що е дошъл в Центъра и влиза при Кристиян Тимов, защото има час. Докарал го е специализираният бус на сдружението, а след това колата ще го върне обратно в дома му на бул. „Христо Ботев”.

„Дядо Цветан упорито ни говори да му търсим баба. И ще трябва да се заемем сериозно по въпроса”, с усмивка се включва в разговора ВрИД-управителят на ЦСРИ Елена Тодорова, която е и терапевт. Дядо Цветан е жизнен, пуска майтапи и не една и две баби ще си паднат по него.

Личи си, че тук му е приятно, особено когато говори за баби

Но това също е терапия.

ЦСРИ е комплекс от социални услуги и освен рехабилитация, тук се правят социално-правни консултации, психологически и логопедични услуги, индивидуални програми за социално включване. Така се насърчава и се подкрепя всеки клиент, за да развие потенциала си, а подкрепата е и за клиентите, и за семействата им. И резултатите са налице. Има и много други примери за това. 64-годишният Тодор Минчев е бивш банкер и бил докаран в инвалидна количка в Центъра. А сега идва и си тръгва сам до жилището си в ЦДГ „Пролет”, качва се по стълбите, дори шофира автомобила си.

„Тодор бе с много масивен инсулт, имаше тежка пареза на ръката. Идваше три пъти седмично и когато изтече 12-месечният период за услугата, поиска да я поднови. И вече пета година е при нас. Сега му подготвяме документите, за да отиде със съпругата си на почивка във Велинград”, казва Елена Тодорова. Тя и колежката й Дора Филипова разказват за не един и два случая, в които отчаяни от дереджето си хора

ги посрещат с фрази като „Искам да се обеся” и „Ще скоча от терасата”

И после нещата се променят. Бавно и трудно, но се променят. В Центъра има клубове по интереси за готварство, градинарство, рибарство, компютри, фотография, приложни изкуства… Тук самотни мъже се научават да готвят, жени шият индийски носии или рисуват. Картините на стената ни впечатляват. Изработени са с естествени материали Хората се вживели в работата си и събирали каквото им дойде на ум от полската реколта. И се получили впечатляващи резултати. Тези на стената само загатват за другите.

Капацитетът на Центъра е 40 души и е изцяло запълнен, но в уютната сграда на ул. „Луда Яна” 20 не връщат никого. И през годините винаги е било така.


Елена Тодорова„Всеки може да стане наш клиент, стига да е пълнолетен и да има решение на ТЕЛК

или ЛКК-протокол. Преди да се подпише договор с кандидата, се прави екипна среща, на която специалистите се запознават със здравословното му състояние и изготвят индивидуален план и оценка на потребностите. На всеки 6 месеца се прави текуща оценка”, пояснява Дора Филипова. В Центъра има двама рехабилитатори (на по половин щат), трудотерапевт, социален работник, психолог и логопед. Екипната работа обаче далеч не се изчерпва със задълженията на всеки от тях. „Ние се надскачаме и допълваме. Важното е да има ефект”, казват служителите. Потребителите обикновено имат по няколко заболявания и работата с тях никак не е лесна. Но това не им пречи с радост да приемат на гости постоянно и бивши клиенти или техните половинки, останали вдовци и вдовици. И заедно с тях да си поговорят за мили стари случки (като онова ходене на море на 40 души, които никога дотогава не го били зървали, затова първо го помислили за небе), да поработят край цветята, овошките и италианските ягоди в градинката, да правят нещо интересно вътре или просто да им помогнат в попълването на документи…

„Смело мога да заявя, че сме

единственият център в страната, в който интеграцията на хора с увреждания от различни етноси и религии се прави успешно

В началото имаше роми и турци, които си дърпаха ръцете, като опитвахме да им сложим мартенички, а след това сами си слагаха и правеха. Моделът ни е успешен, сътрудничим отлично с институциите”, казва управителката. На масата в дневната мюсюлмани и християни празнуват и Коледа, и Курбан Байрам. Най-знаещият изнася лекция, която се превръща в беседа, а информацията впечатлява мнозина, защото след това те я споделят и с други хора… Така доверието ражда доверие. По-горе стана дума за търпимостта към другия, за първоначалния интерес, който ражда добротата. Любовта нарочно не я споменахме, но сигурно сте я усетили между тези редове.

Служителите на Центъра също се учат от другия. В края на март без време починал домакинът Йосиф. Мъж, обичан от всички в квартала заради усърдието си, оптимизма и чувството си за хумор. Съкрушеният екип отишъл на погребението, но никой не бил напълно сигурен дали не трябва да се носят цветя, свещи… Оказало се, че не трябва. С цветя или без цветя, било много тежко. Но те били заедно.

Тодор ГРОЗДЕВ


Адресът на ЦРСИ е: Пазарджик, ул. „Марица” 20, тел. 034/48 00 77, 0879/ 001 031, уебсайт: www.badeshte.com, имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..