Вторник, 17 Юли 2018

Последни новини

Омбудсманът Мая Манолова...

ПАЗАРДЖИК. Днес, по покана на Българската асоциация за лица с...

Грамота и парична...

ПАЗАРДЖИК. Грамота и парична премия от 1000 лева връчи днес...

В Градската градина...

ПАЗАРДЖИК. Паметникът на военните кореспонденти ще бъде изграден в Градската...

Още три скулптури...

  ПАЗАРДЖИК. Продължаваме традицията да благоустрояваме пространството по Канала, който е...

Отличиха най-добрите свирачи...

  РАВНОГОР. На 14 и 15 юли в местността Свети Илия...

Отбелязваме 181 години...

  Община Пазарджик организира поднасяне на цветя и венци на паметника...

“Шампион” с най-много...

  РУСЕ. Най-много отличия на държавното първенство по триатлон спринтова дистанция...

Пълен комплект медали...

  РУСЕ. Триатлонците на спортен клуб „Палашев” спечелиха пълен комплект медали...

«
»
 

Творби на Илия Бешков в галерия „Станислав Доспевски”

Четвъртък, 12 Юли 2018 19:20

 

ПАЗАРДЖИК. Художествената галерия „Илия Бешков” в Плевен гостува с изложба „Избрани творби от Илия Бешков - рисунки - карикатури - гвашове” в Художествена галерия „Станислав Доспевски”. Официалното откриване на изложбата ще се състои на 19 юли (четвъртък) в 18 часа.

 Експозицията представя 125 рисунки, карикатури и гвашове на художника Илия Бешков (1901-1958), избрани от колекцията на галерия „Илия Бешков”, която наброява общо 1200 творби - мащабна по обем, съдържание и с изключително национално значение. Гостуващата изложба с избрани произведения, представя основни теми за художника, човека и учителя Бешков - социална, политическа и битова сатира, религиозни сюжети, илюстрации, скици, гвашове, моливни рисунки.

Да нарисуваш това, в което вярваш

Творчеството на Илия Бешков се радва на широка популярност по артистичност и съдържателност - едва ли има българин, който не може да разпознае творбите му в многоликия цвят от родно изкуство. Неговата графика няма как да бъде поставена другаде освен там, където се намира - в една страна като България и в конкретен период от историята си. В същото време дълбоко емоционална, човешки разтърсваща, тя въздейства далеч извън граници и конкретна рамка.

Днес съхранените в ХГ „Илия Бешков” рисунки на социална, религиозна и учебна тематика; скици, илюстрации, гвашове; политическа сатира, надхвърлят внушителния брой 1200. Пожълтели листи, изрисувани скицници, случайни картончета пазят трескавия нервен дух на художника и учителя Бешков,

на честния порив и жадната вяра с надежда

Невъзможно е да покажем всичко. Където и да е. И залите на нашата художествена галерия „Илия Бешков“ не могат да вместят съхраняваното наследство. Най-вече заради твореца Бешков, комуто рамката време/пространство най-малко приляга, комуто животът тъй много сякаш е дал, а сетне в повече взел…

Човекът с широка усмивка над случайните неща - струва революции и войни, а Дон Кихот е на стремената на Росинант - животът се случва твърде бързо, дефилира с помпозни слова, гръмки партийни клетви и междусъюзнически обещания, дръпва завесите на семейното ложе, слиза по стълбите, вапсва обувки, струва свади, клетви, притихва, среща се с Бог... И човекът в живота, жив и сложен съучастник на това, което е:

изкуството да бъдеш съпричастен

„Нито ангел, нито животно, повече поет, отколкото работник”, е в сърцето на Бешков.

В  многообразие от рисунки, типажи, характери и скици с тук-там задъхана фраза: „Дълбочина”, „Обем”, „Светлина.”...

Тези 125 творби са щрих от мисълта и широкия сюжетен диапазон в творчеството на Илия Бешков; помощник в усета за живот на отминало динамично призивно време от родната ни емоционална България и стара Европа. Пътуваме с него ние, зрителите, струваме се герои днес в тази психологическа ситуация; обострил сетивата ни в делнично мислене в семплите рамки на сегашен живот.

Нашата цел като галеристи и пазители на тези безценни 1200 рисунки е да представим художника Илия Бешков без определения. В светлината на правенето и търсенето, и кой знае дали би се съгласил днес с нас - в намереното. Без пластовете на времето, което позна/припозна Бешков като нечий. До него самия: „Цялата горчивина на своя живот аз превръщам в усмивка - искрена и чиста, с която дарявам първия срещнат човек.”

Антония КАРАИВАНОВА
главен уредник на ХГ „Илия Бешков“ - Плевен
Времето

25.2°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 59%
Вятър: З-СЗ / 4.8 kmh
Сряда

19°C/28°C
Четвъртък

19°C/27°C
Петък

19°C/30°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop