Вторник, 21 Август 2018

Последни новини

275 000 коли...

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания...

Щангистът Ален си...

  ПЕЩЕРА. Шампионът по вдигане на тежести Ален Садарзански отскоро се...

Коктейл с кмета...

  Нима ще ядем хайвер от белуга албинос, шегуват се бизнесмени ВЕЛИНГРАД....

Шампионът Адов стана...

  Вицесветовният шампион по силов трибой Борислав Адов тренира с двойно...

Пещерци вкупом помогнаха...

  Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко...

298 ученици ще...

  В 14 села в общината няма училища ПАЗАРДЖИК. На сесията си...

Зам.-министър награди наша...

  СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен...

Телескопи на Атолука...

  Пещерски учен организира сбирката под звездното небе, а негов колега,...

«
»
 

Местните лични лекари: Пациентите приемат спокойно проблема с блокираните лекарства

Четвъртък, 19 Юли 2018 13:30

 

Не наблюдаваме притеснения сред пациентите си заради блокираните лекарства за хипертония и сърдечна недостатъчност. Това коментира пред „Знаме” председателят на Регионалната колегия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) д-р Красимир Кулински, личен лекар в Пазарджик.

В целия Европейски съюз са блокирани общо 62 медикамента на различни фирми и под различни наименования, които съдържат субстанцията Валсартан, произведена в Китай. Съмненията са, че в нея има канцерогенна съставка. В момента няколко независими лаборатории правят изследвания, а резултатите следва да покажат дали количествата на

канцерогена

са опасни за човека.

Лекарствата са за сърдечна недостатъчност и хипертония. Взимат ги около 160 хиляди българи или 25 процента от страдащите от високо кръвно, пресметнаха местни джипита. Става дума главно за по-възрастни хора. Приемът им не бива да се прекъсва.

Към момента медикаментите не са иззети от аптечната мрежа. Те стоят по складовете, но не могат да се продават. Не може да си ги купите и от аптеките. Ще откриете единствено лекарствата на фирмите - производителки, които не са използвали Валсартан от Китай. На брой те са само две.

С техните лекарствени продукти заменят блокираните

медикаменти и лекарите, а Здравната каса извършва доплащането. Медиците успокояват, че действието им е същото като на блокираните и няма никакви основания за тревога. Личните лекари обаче обръщат внимание на следното:

- Пациентите, които искат да им сменим лекарствата, трябва да имат предвид, че е твърде вероятно да се получи разминаване с датите на изписване на другите им медикаменти. И че от следващия месец ще трябва да идват по няколко пъти при нас.

Вариантите пред тях са или да си пият от старите хапчета, докато стане време за ново изписване и тогава да извършим замяната, или да си купят на свободна продажба от разрешените продукти. Доплащането от Здравната каса не е голямо, така че няма да са особено ощетени.

На сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата има публикуван списък на лекарствените продукти, съдържащи активното вещество Валсартан, които не попадат в превантивните мерки по блокиране.

Лидия КАДИЙСКА
Времето

18.3°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: З-СЗ / 7.4 kmh
Сряда

17°C/32°C
Четвъртък

17°C/31°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop