Вторник, 21 Август 2018

Последни новини

275 000 коли...

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания...

Щангистът Ален си...

  ПЕЩЕРА. Шампионът по вдигане на тежести Ален Садарзански отскоро се...

Коктейл с кмета...

  Нима ще ядем хайвер от белуга албинос, шегуват се бизнесмени ВЕЛИНГРАД....

Шампионът Адов стана...

  Вицесветовният шампион по силов трибой Борислав Адов тренира с двойно...

Пещерци вкупом помогнаха...

  Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко...

298 ученици ще...

  В 14 села в общината няма училища ПАЗАРДЖИК. На сесията си...

Зам.-министър награди наша...

  СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен...

Телескопи на Атолука...

  Пещерски учен организира сбирката под звездното небе, а негов колега,...

«
»
 

Дъжд от похвали и награди за Младежки театър “Приятели”

Сряда, 25 Юли 2018 16:34
Снимка за спомен от фестивала "Талантино" в Благоевград Снимка за спомен от фестивала "Талантино" в Благоевград

Специален приз за работа с деца за ръководителя Александър Братоев


За актьорите - сертификати за прием без изпит в специалност „Актьорско майсторство” на ЮЗУ "Неофит Рилски"

Младежки театър "Приятели" към Младежкия дом в Пазарджик завърши подобаващо своя 15-и творчески сезон. Театралната формация отбеляза юбилейния си сезон с интересен и богат афиш в рамките на специално организирания "Месец на Приятелите" през юни.

Бяха представени някои от най-популярните и обичани постановки на трупата от последните 5 сезона - "Хотел между тоя и оня свят" от Е. Е. Шмит и "Колекционерът" по романа на Джон Фаулз, а "Мечка" и "Предложение" на А.П. Чехов бяха включени в общ спектакъл със заглавие "Кога любовта побеждава".

В някои от постановките се наложи влизане на нови актьори, но това е част от живота в театъра

Всички се справиха чудесно със задачите си и доказателство за това са успехите на всички фестивали, в които трупата участва.

"Предложение" получи първа награда за спектакъл в първото издание на Международния младежки фестивал "Славянски звън" във Варна.

След това същата постановка гостува на един от любимите фестивали на „Приятели”-те. Става дума за "Сцена край морето" в Поморие. Там наградите бяха четири - за актьорско майсторство на тримата актьори в спектакъла (Александра Димитрова, Йордан Гюрджеклиев и Георги Манчев), както и за режисьорски постижения на художествения им ръководител Александър Братоев. Фестивалът в Поморие бе в края на месец юни.

Няколко дни по-рано Младежки театър "Приятели" участва на друг обичан фестивал - "Талантино" в Благоевград, където представи "Хотел между тоя и оня свят" и "Колекционерът".

Похвалите за пазарджишките театрали заваляха като дъжда

С тях, разбира се, дойдоха и наградите. Индивидуални актьорски отличия получиха Божидар Казаков за ролята на Магът Раджапур в "Хотел между тоя и оня свят" и Симона Коприщенова за ролята на Миранда в "Колекционерът". Призът за главна мъжка роля бе присъден на Георги Манчев за ролята на Жюлиен Портал в "Хотел между тоя и оня свят", а за поддържаща женска роля - на Силвия Найденова за ролята на Лора в същата постановка.

Ръководителят Александър Братоев бе отличен със специалната награда "Проф. Енчо Халачев" за работа с деца

Жури на фестивала в Благоевград бяха популярните актьори Веселин Калановски и Николай Станоев, както и преподавателят по актьорско майсторство в ЮЗУ "Неофит Рилски" доц. Огнян Спиров. В неформален разговор с актьорите след представленията той сподели възхищението си от представянето им и призна, че всички, вече завършили средното си образование, ще получат сертификати за прием без изпит в специалност „Актьорско майсторство” на Университета.

Юбилейният 15-и сезон завърши с рекордните 21 представления за Младежки театър "Приятели". Най-много от тях (шест) има постановката "Серенада" от Славомир Мрожек, която по-рано през сезона заслужи трета награда за спектакъл на Фестивала "Малкият принц" във Велико Търново. Там жури бяха Николай Априлов и отново Веселин Калановски. "Хотел между тоя и оня свят" е с 5 представления за сезона, "Предложение" - с 4, а "Колекционерът" - с 3...

Но Приятелите не играят само за награди и признание. През същия този сезон те организираха две благотворителни представления, за да помогнат на хора в нужда.

През кастингите и школата преминаха много хора, но в края на сезона останаха 16, които оформят актуалния облик на Младежки театър "Приятели".

Да им пожелаем успех и през новия 16-и сезон!

(Зн)

 

Последно променена в Сряда, 25 Юли 2018 16:50
Времето

18.3°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: З-СЗ / 7.4 kmh
Сряда

17°C/32°C
Четвъртък

17°C/31°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop