Сряда, 14 Ноември 2018

Времето

12.2°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 4%
Вятър: Западен / 0 kmh
Четвъртък

2°C/12°C
Петък

-1°C/9°C
Събота

-2°C/7°C
Неделя

-1°C/7°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Оръжия на хиляди години намериха археолозите

Оръжия на хиляди...

На светилището край Клептуза ВЕЛИНГРАД. Третият археологически сезон на уникалното тракийско...

Ученици с наркотици изловени от полицията

Ученици с наркотици...

Двама младежи на 16 и 18 години влязоха в Детската...

Двама иманяри отиват на съд и за патрони

Двама иманяри отиват...

Двама мъже отиват на съд за незаконно притежаване на културно–исторически...

Ден на отворените врати в Административния съд е утрешният

Ден на отворените...

Утре, четвъртък, е Ден на отворените врати в Административния съд...

Плувкините на “Каменград” пак се окичиха с медали

Плувкините на “Каменград”...

БУРГАС. Плувен клуб „Каменград” продължи с отличното си представяне и...

СПИСЪК ПРЕМАХНАТИ  УЧАСТЪЦИ „СИНЯ ЗОНА “

СПИСЪК ПРЕМАХНАТИ ...

№ Участъци “синя зона“, паркинг Брой паркоместа В т. ч. за хора с...

Шест местни училища - в дискусия за толерантността

Шест местни училища...

ПАЗАРДЖИК. По повод Световния ден на толерантността - 16 ноември,...

Шампионска титла за бадминтонистките на “Георги Бенковски”

Шампионска титла за...

ХАСКОВО. Бадминтонистките на пазарджишкия клуб „Георги Бенковски” по категоричен начин...

Приемат номинации за 10-те най-добри спортисти за 2018 г.

Приемат номинации за...

 Община Пазарджик стартира ежегодната процедура за  номинирането на 10-те най-добри...

Данъците на старите автомобили ще се увеличат с най-много 7-8 лева

Данъците на старите...

Община Пазарджик ще предложи изменение и допълнение на Наредбата за...

«
»
Със 153 лева пенсия, окован от болестта, тънеш в мизерия

Четвъртък, 26 Юли 2018 16:15
Само за седмица са събрани над 1500 подписа в подкрепа на хората с увреждания Само за седмица са събрани над 1500 подписа в подкрепа на хората с увреждания

 

Дарителка е поела транспорта до големия протест пред парламента на 30 юли


ПАЗАРДЖИК. По време на посещението си в областния град тази седмица омбудсманът Мая Манолова отиде и пред Часовниковата кула в центъра, където от една седмица се събират подписи в подкрепа на хората с увреждания. Инициативата е на майки на такива деца, реализира се в различни градове.

За това как живеят хората с увреждания в нашата област и какво ги кара да подемат различни протестни кампании вече втори месец, поговорихме с Кръстана Кълвачева. Тя е председателка на сдружението „Подай ръка и подкрепи” - Пазарджик, което обединява 11 местни семейства с общо 12 деца и младежи с увреждания.

В едно от семействата децата с увреждания са две

Най-честите водещи диагнози са детска церебрална парализа (ДЦП), аутизъм, мускулна дистрофия и други. При някои болестите са повече от една.

- Ако трябва да сме точни, само три от дечицата в нашето сдружение са под 40 години. Останалите вече пораснаха. Възрастовият диапазон е от 6 до 38 години - пояснява г-жа Кълвачева.

Ето как отговори тя на въпросите на „Знаме”:

- Какви помощи от държавата получава дете с увреждания, г-жо Кълвачева?

- Случаите са различни, но като цяло сумата зависи от ТЕЛК-овото решение. Най-често то е за от 71 до 90 процента. При това положение парите от държавата са 450 лева. А реално на месец за такова дете са нужни минимум 700 до 1000 лева, понякога и много, много повече.

Единствено на децата до 18 години, които имат ТЕЛК-ови решения за от 90 до 100 процента увреждания, се полагат по 930 лева от януари 2017-а.

- Безплатни ли са лекарствата за такива пациенти?

- Има безплатни, но ако искаш по-ефективни медикаменти, трябва да си ги купуваш сам. За диагнозите, които изискват специфичен хранителен режим, спазване на стриктна диета, прием на хранителни добавки и т.н, е още по-сложно. Подобни заболявания са аутистичните увреждания с генеративни разстройства, множествената склероза, диабетът и т.н. При тях в организма има дефицит на много активни вещества и те трябва да се набавят отвън. Но, за съжаление, подпомагане за добавки, минерали и други компоненти никога не е залагано в социалната ни система.

- Възможно ли е в семейство, в което има дете с увреждания, и двамата родители да ходят на работа?

- По-скоро не. Поне единият е ангажиран с отглеждането му, защото грижите и отговорностите са много и разнообразни. Особено ако уврежданията са тежки, както е при нашите деца. Имаме например момче с множествена склероза, която напредва не с дни, а сякаш с часове. Освен това, доста от децата и младежите са не с едно, а с много увреждания. Налице са и придружаващи заболявания като епилепсия, диабет, умствено изоставане и т.н.

- Как се справяте финансово при това положение?

- Разчитаме много на добродетелни граждани. Инициираме благотворителни акции и кампании, организираме концерти, поставяме дарителски кутии. Често отправяме апели и към бизнеса - ходим на място по фирмите и офисите, срещаме се с мениджъри, управители, разговаряме, обясняваме, молим.

В повечето случаи хората са съпричастни и помагат. И тази сутрин получихме благотворителен жест от една дама. Тя плати автобуса, с който ще отидем на големия национален протест пред парламента в София, насрочен за 30 юли.

- Проблемите на навършилите 18 години са дори още повече.

- Така е. При тях в най-добрия случай - ако има чужда помощ по ТЕЛК, болният получава 244 лева пенсия, иначе - 153 лева, което е унизително и обрича на пълна мизерия. С подобен доход нито можеш да поддържаш адекватно състоянието си, нито да правиш необходимото, за да не се влошава увреждането.

Много от тези хора не ходят на рехабилитация или по санаториуми. Родителите им вече са по-възрастни, не се наемат да ги придружават. Или пък още не получават пенсии, защото не са натрупали стаж за пенсиониране. Причината - грижили са се за болните си деца, вместо да ходят на работа. Сега такива родители разчитат единствено на дохода на пълнолетното лице с увреждане. Трагедиите са много и най-различни.

- Помагат ли центровете за лица с увреждания?

- Да. Доколкото знам, в Пазарджик има един център за деца и един за навършили 18 години. Предлага се както дневна, така и седмична грижа. Не липсват и защитени жилища. Проблемът е, че не достигат места. Хубаво би било и специалистите да са повече - специални педагози, логопеди, рехабилитатори, ресурсни учители и други. Така стоят нещата в цялата държава.

- А с асистентската грижа продължават ли проблемите?

- Ако трябва да сме откровени, тя почти липсва в България. Ако я е имало през годините, то е било през програмите на Европейския съюз. Съвсем малко хора, особено възрастни, имат достъп до нея, защото бройките винаги са ограничени и приоритет са децата. Часовете на личния асистент също са крайно недостатъчни.

Затова и толкова настояваме за приемането на Закона за личната помощ. С него ще се обхванат всички хора в нужда, които сега са оставени на произвола на съдбата - да тънат в нищета и в оковите на болестите си. Брутално и нечовешко е!

- Вече стана ясно, че Пазарджик ще подкрепи националния протест пред Народното събрание.

- Да, събираме се на 30 юли пред хотел „Хебър” и тръгваме към София около 14.30 часа. Ще освиркаме депутатите, преди да излязат в лятната си ваканция. Протестът е иницииран от майките на деца с увреждания. Приканваме да се присъединят към нас не само хората със здравословни проблеми и техните близки, но и всички, които живеят трудно и в тях е назряло недоволство. Нека заедно да покажем на властимащите, че искаме нещата в България да се променят.

- Колко подписа вече събрахте пред Часовника?

- Започнахме миналата сряда и вече се подписаха над 1500 души. Благодарим от сърце на подкрепилите ни. Дано се видим с повече от тях и на големия протест в столицата.

Мария ДЪБОВА

 

Последно променена в Четвъртък, 26 Юли 2018 16:27