Неделя, 23 Септември 2018


Най-новото

110 години от обявяване Независимостта на България

110 години от...

На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на...

Концерт за 22 септември

Концерт за 22...

Във връзка с отбелязването на 22-ри септември, когато се навършват...

Сестрите Стоеви биха номер 3 в Световната ранглиста

Сестрите Стоеви биха...

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви продължават с отличното представяне в...

Театър „Приятели” представя "Лодка в гората"

Театър „Приятели” представя...

ПАЗАРДЖИК. Младежкият дом и Младежки театър „Приятели” към него ви...

Какво се крие зад историята с блъснато дете в първия учебен ден?

Какво се крие...

ВЕЛИНГРАД. На 17 септември сутринта, на една от улиците в...

Полицията разследва случая с преминаващите през жп прелеза деца, учителките – с актове

Полицията разследва случая...

След репортажите за група от деца,преминаващи през жп прелез при...

Дванайсет семейства даряват над тон кешкек за здраве

Дванайсет семейства даряват...

РАДИЛОВО. Фестивалът на кешкека и народно веселие ще събере на...

В Деня на Независимостта музеите отварят широко врати

В Деня на...

  На 22 септември - Денят на Независимостта на България, музеите...

С Вяра, Надежда и Любов откриха новата учебна година в Паталеница

С Вяра, Надежда...

Благотворителна кампания в първия учебен ден подкрепи бебето Марая С много...

Приходите на хотелите от нощувки през юли са по-малко, отколкото преди година, намалели са чуждестранните туристи

Приходите на хотелите...

През юли 2018 г. в област Пазарджик са функционирали 56...

Пазарджик с отлични показатели в борбата с контрабандните цигари

Пазарджик с отлични...

Пазарджишка област е с още по-добри показатели в консумацията на...

“Фолксваген” се удари в мантинела, водачът – почерпен

“Фолксваген” се удари...

ВЕЛИНГРАД - ЮНДОЛА. Почерпен шофьор предизвика инцидент на пътя между...

«
»

Със 153 лева пенсия, окован от болестта, тънеш в мизерия

Четвъртък, 26 Юли 2018 16:15
Само за седмица са събрани над 1500 подписа в подкрепа на хората с увреждания Само за седмица са събрани над 1500 подписа в подкрепа на хората с увреждания

 

Дарителка е поела транспорта до големия протест пред парламента на 30 юли


ПАЗАРДЖИК. По време на посещението си в областния град тази седмица омбудсманът Мая Манолова отиде и пред Часовниковата кула в центъра, където от една седмица се събират подписи в подкрепа на хората с увреждания. Инициативата е на майки на такива деца, реализира се в различни градове.

За това как живеят хората с увреждания в нашата област и какво ги кара да подемат различни протестни кампании вече втори месец, поговорихме с Кръстана Кълвачева. Тя е председателка на сдружението „Подай ръка и подкрепи” - Пазарджик, което обединява 11 местни семейства с общо 12 деца и младежи с увреждания.

В едно от семействата децата с увреждания са две

Най-честите водещи диагнози са детска церебрална парализа (ДЦП), аутизъм, мускулна дистрофия и други. При някои болестите са повече от една.

- Ако трябва да сме точни, само три от дечицата в нашето сдружение са под 40 години. Останалите вече пораснаха. Възрастовият диапазон е от 6 до 38 години - пояснява г-жа Кълвачева.

Ето как отговори тя на въпросите на „Знаме”:

- Какви помощи от държавата получава дете с увреждания, г-жо Кълвачева?

- Случаите са различни, но като цяло сумата зависи от ТЕЛК-овото решение. Най-често то е за от 71 до 90 процента. При това положение парите от държавата са 450 лева. А реално на месец за такова дете са нужни минимум 700 до 1000 лева, понякога и много, много повече.

Единствено на децата до 18 години, които имат ТЕЛК-ови решения за от 90 до 100 процента увреждания, се полагат по 930 лева от януари 2017-а.

- Безплатни ли са лекарствата за такива пациенти?

- Има безплатни, но ако искаш по-ефективни медикаменти, трябва да си ги купуваш сам. За диагнозите, които изискват специфичен хранителен режим, спазване на стриктна диета, прием на хранителни добавки и т.н, е още по-сложно. Подобни заболявания са аутистичните увреждания с генеративни разстройства, множествената склероза, диабетът и т.н. При тях в организма има дефицит на много активни вещества и те трябва да се набавят отвън. Но, за съжаление, подпомагане за добавки, минерали и други компоненти никога не е залагано в социалната ни система.

- Възможно ли е в семейство, в което има дете с увреждания, и двамата родители да ходят на работа?

- По-скоро не. Поне единият е ангажиран с отглеждането му, защото грижите и отговорностите са много и разнообразни. Особено ако уврежданията са тежки, както е при нашите деца. Имаме например момче с множествена склероза, която напредва не с дни, а сякаш с часове. Освен това, доста от децата и младежите са не с едно, а с много увреждания. Налице са и придружаващи заболявания като епилепсия, диабет, умствено изоставане и т.н.

- Как се справяте финансово при това положение?

- Разчитаме много на добродетелни граждани. Инициираме благотворителни акции и кампании, организираме концерти, поставяме дарителски кутии. Често отправяме апели и към бизнеса - ходим на място по фирмите и офисите, срещаме се с мениджъри, управители, разговаряме, обясняваме, молим.

В повечето случаи хората са съпричастни и помагат. И тази сутрин получихме благотворителен жест от една дама. Тя плати автобуса, с който ще отидем на големия национален протест пред парламента в София, насрочен за 30 юли.

- Проблемите на навършилите 18 години са дори още повече.

- Така е. При тях в най-добрия случай - ако има чужда помощ по ТЕЛК, болният получава 244 лева пенсия, иначе - 153 лева, което е унизително и обрича на пълна мизерия. С подобен доход нито можеш да поддържаш адекватно състоянието си, нито да правиш необходимото, за да не се влошава увреждането.

Много от тези хора не ходят на рехабилитация или по санаториуми. Родителите им вече са по-възрастни, не се наемат да ги придружават. Или пък още не получават пенсии, защото не са натрупали стаж за пенсиониране. Причината - грижили са се за болните си деца, вместо да ходят на работа. Сега такива родители разчитат единствено на дохода на пълнолетното лице с увреждане. Трагедиите са много и най-различни.

- Помагат ли центровете за лица с увреждания?

- Да. Доколкото знам, в Пазарджик има един център за деца и един за навършили 18 години. Предлага се както дневна, така и седмична грижа. Не липсват и защитени жилища. Проблемът е, че не достигат места. Хубаво би било и специалистите да са повече - специални педагози, логопеди, рехабилитатори, ресурсни учители и други. Така стоят нещата в цялата държава.

- А с асистентската грижа продължават ли проблемите?

- Ако трябва да сме откровени, тя почти липсва в България. Ако я е имало през годините, то е било през програмите на Европейския съюз. Съвсем малко хора, особено възрастни, имат достъп до нея, защото бройките винаги са ограничени и приоритет са децата. Часовете на личния асистент също са крайно недостатъчни.

Затова и толкова настояваме за приемането на Закона за личната помощ. С него ще се обхванат всички хора в нужда, които сега са оставени на произвола на съдбата - да тънат в нищета и в оковите на болестите си. Брутално и нечовешко е!

- Вече стана ясно, че Пазарджик ще подкрепи националния протест пред Народното събрание.

- Да, събираме се на 30 юли пред хотел „Хебър” и тръгваме към София около 14.30 часа. Ще освиркаме депутатите, преди да излязат в лятната си ваканция. Протестът е иницииран от майките на деца с увреждания. Приканваме да се присъединят към нас не само хората със здравословни проблеми и техните близки, но и всички, които живеят трудно и в тях е назряло недоволство. Нека заедно да покажем на властимащите, че искаме нещата в България да се променят.

- Колко подписа вече събрахте пред Часовника?

- Започнахме миналата сряда и вече се подписаха над 1500 души. Благодарим от сърце на подкрепилите ни. Дано се видим с повече от тях и на големия протест в столицата.

Мария ДЪБОВА

 

Последно променена в Четвъртък, 26 Юли 2018 16:27

Времето

15°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 81%
Вятър: С-З / 0 kmh
Понеделник

11°C/32°C
Вторник

7°C/19°C
Сряда

5°C/18°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop