Четвъртък, 13 Декември 2018

Времето

-2.1°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 84%
Вятър: Източен / 3.2 kmh
Петък

1°C/4°C
Събота

4°C/6°C
Неделя

3°C/7°C
Понеделник

3°C/7°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Тази година изложбата-базар “Коледна приказка” помага на малкия Митко

Тази година изложбата-базар...

В навечерието на Коледните празници в периода от 18 до...

На 19 декември Тодор Попов връчва годишните награди на художниците

На 19 декември...

ПАЗАРДЖИК. Кметът Тодор Попов ще връчи традиционните годишни награди на...

Довечера палят елхата

Довечера палят елхата

ПАЗАРДЖИК. Довечера , от 18 часа, на Тортата, ще бъдат запалени елхата...

Председателката на Административния съд в Пазарджик Мариана Шотева: Новата сграда на съда ще е престиж, история и удобство за всички

Председателката на Административния...

  Ако трябва, всеки ден ще съм на строежа, но ще...

Двойка телефонни измамници уж се покая в съда

Двойка телефонни измамници...

Мъж и жена - телефонни измамници, се споразумяха с прокуратурата...

Сестри Стоеви са спортисти номер едно на Пазарджик за 2018-а

Сестри Стоеви са...

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви от Бадминтон скуош клуб „Пазарджик”...

Съдът отмени акт на Комисията за противодействие на корупцията срещу кмета Рачев

Съдът отмени акт...

 СОФИЯ-СЕПТЕМВРИ. На първа инстанция Административния съд в столицата отмени акт...

Награда за художника Борис Резов - най-възрастният майстор на четката

Награда за художника...

По повод рождения му ден и като признание за значителния...

Акушерка-пенсионерка организира благотворително тържество в помощ на близнаци

Акушерка-пенсионерка организира благотворително...

ПАЗАРДЖИК. Пенсионираната акушерка Клементина Узунова събира двойки близнаци на благотворително...

Тази вечер връчват годишните награди на спортистите

Тази вечер връчват...

ПАЗАРДЖИК. Тази вечер на официална церемония, от 20 часа, в...

«
»
Александър Иванов: Създадохме успешен модел на младежко овластяване

Вторник, 09 Октомври 2018 13:59

 

Той, Съветът за младежка политика и Община Пазарджик са финалисти за международните награди “Иновации в политиката”

ПАЗАРДЖИК. Проектът на общинския съветник Александър Иванов - Съвет за младежка политика, който успешно изпълнява делегираните от Община Пазарджик младежки политики, бе избран за една от 10-те най-добри практики в категория „Общност” на престижните международни награди „Иновации в политиката”.

Александър Иванов е на 28 години, роден е в нашия град. Средно и висше образование е завършил във Великобритания, след което е работил в София, а в момента е в Пазарджик.

Активно се занимава с политики в сферата на младежта и спорта. Освен със Съвета за младежка политика, е ангажиран и с развитието на ФК „Хебър” и ВК „Хебър”. В Пазарджик намерих своето нещо, своя начин и своите съмишленици. Благодаря на всички хора, които подкрепят нещата, зад които заставаме, защото освен работа, това е и кауза, подчертава той.

Ето как отговори и на останалите въпроси на „Знаме:

- Живеят ли достатъчно будни и активни млади хора в Пазарджик и областта?

- Да, разбира се. Навсякъде в България има активни и можещи млади хора. Важното обаче е да се намери правилният подход и методология техният интерес към публични дейности да бъде възбуден и насочен към нещата, които си струва да подкрепяме като общество. Считам, че в Пазарджик сме създали един успешен модел на младежко овластяване, в който младежите сами могат да насочват своите потребности и тези на връстниците си.

- Имат ли младите самочувствие и вярват ли достатъчно в себе си, в силите и идеите си, за да дръзват да се включат в обществения живот?

- Средата е изключително важна. Да, клише е, но аз ежедневно забелязвам градеж, когато младежите са заобиколени от съмишленици. По този начин те добиват самочувствие, което ги кара да бъдат по-креативни, когато искат да постигнат целите си. Това е изключително важно, бидейки част от обществения живот на всяка една общност.

- Може ли да изброиш три от най-добрите идеи, които са се родили в Съвета за младежка политика, как бяха реализирани те и каква бе ползата заобществото?

- Любимите ми идеи на Съвета са свързани с разрешаването на проблеми. Двете издания през 2017-а и 2018-а на Пазарджик Експо - младежкото изложение, целяха да информират пазарджишката общественост за възможностите, които нашият град дава на младите хора в свободното им време. И двете години имахме около 20 местни клуба, организации и школи.

Social Evenings е другото ни събитие, което цели да ангажира хора в неформална среда и да ги срещне с добрите примери. Каним за дискусии изявени личности, а всички присъстващи могат да задават въпроси чрез мобилно приложение.

Харесвам много и тренировъчните лагери на Съвета. Това са обучения, които развиват различни умения. До момента сме развивали от презентационни и комуникационни умения до етикет и протокол.

- С кои инициативи на Съвета за младежка политика се гордееш най-много?

- Всички сме чували за TEDx. Това е световен формат, за който ние получихме лиценз да организираме тук, в Пазарджик. Първото издание на конференцията TEDxPazardzhik ни срещна с уникални истории, които нашите лектори ни споделиха. Вече имаме лиценз и за второто издание, така че ни очаквайте през март 2019 година.

Много съм горд и с благотворителните инициативи, зад които младежите застават. Голяма част от тях не стигат до широката публика, което ги прави още по-мили. Сътрудничим с различни институции и групи хора, затова тук е момента да поздравя всички, които се ангажират с време, за да правим нещо добро.

- Ще разкриеш ли какво ново планирате?

- Ще имаме много натоварена есен. До месец ще стартираме новия сезон на менторската ни програма за ученици ABLE Mentor, ще направим изложение за български университети и ще организираме третото издание на Social Evenings.

След този месец ще ви представим една напълно нова идея, свързана с популяризиране на активния начин на живот и ще задействаме поредния тренировъчен лагер с нова тема и интересни лектори.

- Какво ще кажеш на младите хора, на които им се иска да станат част от Съвета, но все още не се решават да направят крачката?

- Съветвам ги първо да посетят някое наше събитие. Ако нещата, с които се занимаваме, и екипът, който имаме, им се сторят интересни, нека проверят нашия уеб-сайт (www.youthpolicy.bg) и профилите ни във Фейсбук и Инстаграм. Винаги могат да ни посетят в офиса или да ни пишат. Всички в екипа са много свежи и всеки активен и ангажиран млад човек е добре дошъл!

- С какво са полезни участията в обществени инициативи и събития за бъдещото развитие на младия човек?

- Най-важното за нас е да ангажираме младите хора в местната им общност. Това ги прави по-сетивни към обществените процеси и най-вече - можеща и знаеща част от нашето общество.

-В Съвета за младежка политика се изграждат лидери. Какви качества и умения трябва да притежава съвременния млад човек, за да е успешен и полезен член на обществото?

- Не съм сигурен, че трябва да си лидер, за да успееш, напротив. Имаме много различни личности, за които съм сигурен, че ще успеят в своя път. Едно обаче ги обединява - те съзнават важността от това да развиват себе си и да работят усърдно.

- Какви са основните проблеми на младите хора в Пазарджик?

- Личното ми мнение е, че голяма част от младежите в България не са достатъчно ангажирани със стойностни и полезни неща, не виждат добрите примери, а потоците от фалшива и заблуждаваща информация ги заливат. Проблемът вероятно важи за цялото ни общество, а решението е на принципа “мисли глобално и действай локално” - да работим за разрешаването на проблем там, където имаме въздействие. Това правим и ние в Съвета за младежка политика, като се стараем да насочваме вниманието на младите хора във важните неща.

- Добро място за живеене и професионално развитие за тях ли е градът ни? Какво го превръща в такова?

- Пазарджик е една добра алтернатива на големия град, но няма как да бъде отлична, ако самите ние не си я направим такава. Винаги ще се намерят хора, които да не се съгласят с моето мнение, но за мен е важно, че виждам тенденция млади семейства да намират мястото си тук. Напълно постижимо е да имаме достоен живот и в малкия град, защото сме далеч от някои проблеми на големите градове като недостиг на детски градини например, а в същото време сме областен център с всичките му административни и потребителски позитиви. Проблемът с работните места, качество на труда и заплащането е национален въпрос, в който се надявам заинтересованите страни да намерят път към растеж. 

Въпросите зададе Мария ДЪБОВА
 
Прочетена 237 пъти