Понеделник, 21 Януари 2019

Времето

8.6°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 80%
Вятър: Източен / 1.9 kmh
Вторник

2°C/4°C
Сряда

4°C/8°C
Четвъртък

4°C/11°C
Петък

4°C/8°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Заради профилактика от 9 до 13 часа КАТ няма да работи

Заради профилактика от...

ПАЗАРДЖИК. В понеделник, 21 януари, сектор "Пътна полиция" няма да...

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

«
»

 

70-годишното училище “Проф. Иван Батаклиев” е иновативно

Понеделник, 05 Ноември 2018 14:52

Сградата му – паметник на културата е на 120 години

ПАЗАРДЖИК. Основното училище „Проф. Иван Батаклиев” събра на празник  учители, ученици, родители и общественици за  честване на 70-годишнината от създаването му и 120 години от построяването на неговата сграда-паметник на културата. Тържеството започна на 31 октомври в драматичния театър ” Константин Величков” с приветствие на директорката на училището Даниела Кемчева. Посетителите в залата се насладиха на изпълнението на учениците от  концерта под наслов „ 70 години традиция, вдъхновение, иновации”.Програмата продължи на улицата пред учебното заведение.

Там момичетата и момчетата от началния  етап на образованието представиха съвременните книжовни школи „Училището и кварталът”. Една идея  за мястото на личността в общуването с другите в днешния глобален свят. Част от ул. ”Костантин Величков” се бе превърнала в място  за изява на таланти и забавления.В началото звучеше детският мандолинен оркестър с художествена ръководителка Ивана Павлова. Малки художници  пъстреха асфалта с любимите си тебеширени картини.Звучаха и песните „Облаче ли бяло” и „Моя страна, моя България”. Върху белите блузки на певците се четяха думите” Аз оставам тук”.

Деца подаряваха ръчно изработени книжки,

посветени на 1 ноември  -Деня на народните будители.С първолашки букви, под снимките на образи на будители, стояха имената на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Д-р Петър Берон и Васил Априлов. Книжката завършва  с „О,Будители народни,благодарим Ви!” 

Ден преди годишнината (30 октомври)  в зала „Маестро Георги Атанасов” се проведе областна конференция на иновативните училища, сред които от две години спада и  „Проф. Иван Батаклиев”. Дейността му се подкрепя от  Регионалналното управление на образованието, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и Центъра за творческо обучение.

Двете  годишнини на училището и на сградата са добър повод, с подкрепата на Училищното настоятелство, да бъде издаден Алманах на историята на школото и

сборник под името „Между традициите и новаторството”

В сборника ще намерят място научни доклади на учители    и материали от личното творчество на възпитаниците на „Проф. Иван Батаклиев”.

Девическото образование в Пазарджик  започва в далечната  1848 г., когато за пръв път в града е било открито девическо училище. Основано е само осем години след първото, създадено в Плевен през 1840 г., и седем години след второто, открито в Панагюрище през 1841 г.

Според „Цариградски вестник“, бр. 11 от 15.03.1848 г., с обещаната помощ от 1000 гроша годишно от д-р Петър Берон и изпратени 2000 гроша от Александър Екзарх, училището е открито на 01.03.1848 г.

След Освобождението на България (1878 г.) то съществува като трикласно самостоятелно девическо училище.

През 1897 г. е построена нова сграда на Девическото училище във вид на буквата „Г“, с два етажа, където били разположени големи и хигиенични стаи. По-късно, през 1928 г.,  се прави пристройка на източното крило и сградата придобива сегашния си вид.  По данни на декларационна карта № 32, съхранявана в РИМ – Пазарджик, през 1989 г. е направено предложение сградата да бъде обявена за „Индивидуален архитектурен паметник на културата от местно значение“. Именно днес тук се помещава и ОУ „Проф. Иван Батаклиев“.

На 01.09.1948 г. се открива Народно училище „Георги Димитров“ с четири паралелки, 151 ученици (I – IV). Пръв негов директор е Никола Колев, а учители в него са Александър Иванов, Живка Будева, Теменуга Игнатова. С решение на УС от 18.12.1948 г. училището приема името „Георги Димитров“.

Първоначално се помещава

в сградата на бившето еврейско училище,

което е закрито през 1949 г. От 1950 г. училището става Основно училище  - с детска градина, начален курс и прогимназиален курс.

През 1962/1963 г., поради това, че сградата на улица „Асен Златарев“ се оказва недостатъчна да побере все повече увеличаващите се ученици, училището се премества в по-голямата сграда на Втора смесена гимназия „Константин Величков“  (бившата Девическа гимназия „Константин  Величков“),построена през 1897 г.

По предложение на историците Александър Арнаудов и Димитър Жлегов, нарочна комисия взема  решение ОУ „Георги Димитров“  да бъде преименувано на ОУ „Проф. Иван Батаклиев“. С Решение № 84 на Общинския съвет – Пазарджик от заседанието му на 23.12.1992 г., с протокол № 16 и след разискване на постоянната комисия „Култура“, училището се преименува на ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ – Пазарджик.

Пенка МИХАЙЛОВА