Вторник, 18 Декември 2018

Времето

2.3°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 50%
Вятър: З-СЗ / 0 kmh
Сряда

-4°C/4°C
Четвъртък

-3°C/3°C
Петък

-2°C/6°C
Събота

2°C/11°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Учители: Коледни бонуси от 2400 лева си дават директорките ни!

Учители: Коледни бонуси...

Няма да коментираме цифри, защото не са окончателни, отвръщат от...

Кметът поздрави абсолютния балкански шампион по културизъм

Кметът поздрави абсолютния...

ПАЗАРДЖИК. Парична премия за спортните си постижения получи Ангел Данчев...

Нури от “Фермата” бе гост на кмета Неби Бозов

Нури от “Фермата”...

СЪРНИЦА. Днес Нури Семерджиев бе гост на кмета на най-младата...

Изгоря суши бар

Изгоря суши бар

ПАЗАРДЖИК. На осем сигнала са реагирали огнеборците в областта през...

Мая Павлова от екипа на филма “Тихия ангел”: Душата на Дядо Добри беше проводник между света на хората и този на ангелите

Мая Павлова от...

  Музиканти от „Ку-ку бенд” ще свирят на премиерата в НДК Дойде...

Михаела Златанова със сребро и бронз от Кипър

Михаела Златанова със...

  НИКОЗИЯ. С два медала - сребърен и бронзов, се поздрави...

Отчитането на тока по празниците – по редовния график

Отчитането на тока...

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници „Електроразпределение Юг“...

Д-р Красимира Чачова-Ранчева е новият управител на МБАЛ “Уни Хоспитал"

Д-р Красимира Чачова-Ранчева...

ПАНАГЮРИЩЕ. Д-р Красимира Чачова-Ранчева бе избрана за управител на болницата...

Детската площадка на улица “Димитър Греков” и “Антим 1”  ще бъде завършена до март

Детската площадка на...

  ПАЗАРДЖИК. Детската площадка на улица ''Димитър Греков'' и ''Антим 1''...

Мажоретките се върнаха с награди от Банско

Мажоретките се върнаха...

С награди от международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда” се...

«
»


Депутатите дойдоха при ловците заради спорни текстове в закона

Понеделник, 19 Ноември 2018 16:14

 

ПАЗАРДЖИК. Шестима депутати седнаха на една маса с председателите на ловно-рибарските сдружения в областта, за да изслушат предложенията на ловците по повод готвените в парламента промени в Закона за лова и опазването на дивеча. Единствено от ДПС нямаше представител, а останалите парламентарни сили, представени от избраниците от Пазарджишкия район бяха отсрамени от Десислава Тодорова, Десислава Костадинова, Даниела Малешкова и Димитър Гечев (ГЕРБ), Надя Клисурска (БСП) и проф. Станислав Станилов („Обединени патриоти”). Тук бяха и областният управител Стефан Мирев и областният координатор на ГЕРБ Найден Шопов, и директорът на ДГС "Пазарджик" инж. Гаврил Рангелов.

Председателят на ЛРС „Сокол 1893”-Пазарджик Евгени Абаджиев бе инициатор на сбирката. Той бе подготвил подписка на над 60 сдружения с около 47 хиляди души членска маса в качеството и на председател на Инициативния комитет, а всички те застават зад предложенията, за които стана дума днес. Те касаят сроковете за ловуване на дива свиня и водоплаващ дивеч, отстрела на хищници и скитащи кучета, ограничението от максимум 70 хектара на ловец изискуема площ, третирането със забранени препарати и без предизвестяване от страна на някои земеделски производители, искането за премахване на спъвачките на пастирските кучета от някои кръгове…

В крайна сметка двете страни се разбраха представители на ловците и риболовците от областта да присъстват на заседанието на комисията в парламента, а паралелно с това изрични текстове ще бъдат придвижени до парламента от инициаторите на промените.

Какво точно искат ловците?

Те настояват да бъдат разширени сроковете за лов на дива свиня като започват от септември вместо от октомври и привършват до края на януари. Искат удължаване на сроковете за лов на водоплаващ дивеч до края на февруари вместо до 31 януари.

„Някой е казал, че през февруари дивите патици гнездят, но това е абсолютно невярно. Няма нито една двойка, която да гнезди по това време на годината”, вметна по този повод Абаджиев. Според него и колегите му изискуемата площ от 70 хектара на ловец разделя изкуствено членовете на сдруженията, защото те не могат да приемат нови членове. Парадоксът е, че мнозина ловци от региона се записват в сдружения в Северна България, където има повече свободно ловно пространство, защото тук приемът е стопиран именно заради изискването за 70-те хектара. Същевременно в дружинки като „Тополница”, наброяващи 200 члена, на ловно-стопански мероприятия идват само десетина души, защото останалите живеят в София. Ловците искат този текст (чл. 22, ал. 2) да стане препоръчителен.

Друго искане е депутатите да не се огъват пред натиска на неправителствени организации, настояващи скитащите кучета да бъдат изведени от лова. От сдруженията са за отстрела на хищници през януари, когато е популацията им.

Инициаторите на срещата предложиха и ловците да бъдат натоварени с контролни функции за незаявените пръскания с химически препарати от страна на земеделските производители. Така ще допринесат в опазването на дивеча, защото към момента се наблюдава безконтролно третиране с химикали от страна на земеделци. Те се обявиха и срещу лобирането за отпадане на текстове относно задължителните спъвачки на пастирски кучета. „Те са като вълци. В Панагюрище има много случаи дори на убити кучета от страна на такива овчарски кучета”, коментираха авджии.

Депутатите обещаха да съдействат на ловците. А проф. Станилов си спомни за времето, когато е бил ловец и полето е гъмжало от зайци. Той бе категоричен, че борбата със скитащите кучета и чакалите трябва да се изведе на национално ниво.

Тодор ГРОЗДЕВ