Вторник, 18 Декември 2018

Времето

2.4°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 50%
Вятър: З-СЗ / 0 kmh
Сряда

-4°C/4°C
Четвъртък

-3°C/3°C
Петък

-2°C/6°C
Събота

2°C/11°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Учители: Коледни бонуси от 2400 лева си дават директорките ни!

Учители: Коледни бонуси...

Няма да коментираме цифри, защото не са окончателни, отвръщат от...

Кметът поздрави абсолютния балкански шампион по културизъм

Кметът поздрави абсолютния...

ПАЗАРДЖИК. Парична премия за спортните си постижения получи Ангел Данчев...

Нури от “Фермата” бе гост на кмета Неби Бозов

Нури от “Фермата”...

СЪРНИЦА. Днес Нури Семерджиев бе гост на кмета на най-младата...

Изгоря суши бар

Изгоря суши бар

ПАЗАРДЖИК. На осем сигнала са реагирали огнеборците в областта през...

Мая Павлова от екипа на филма “Тихия ангел”: Душата на Дядо Добри беше проводник между света на хората и този на ангелите

Мая Павлова от...

  Музиканти от „Ку-ку бенд” ще свирят на премиерата в НДК Дойде...

Михаела Златанова със сребро и бронз от Кипър

Михаела Златанова със...

  НИКОЗИЯ. С два медала - сребърен и бронзов, се поздрави...

Отчитането на тока по празниците – по редовния график

Отчитането на тока...

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници „Електроразпределение Юг“...

Д-р Красимира Чачова-Ранчева е новият управител на МБАЛ “Уни Хоспитал"

Д-р Красимира Чачова-Ранчева...

ПАНАГЮРИЩЕ. Д-р Красимира Чачова-Ранчева бе избрана за управител на болницата...

Детската площадка на улица “Димитър Греков” и “Антим 1”  ще бъде завършена до март

Детската площадка на...

  ПАЗАРДЖИК. Детската площадка на улица ''Димитър Греков'' и ''Антим 1''...

Мажоретките се върнаха с награди от Банско

Мажоретките се върнаха...

С награди от международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда” се...

«
»


Европа подхваща борба срещу фалшивите новини

Петък, 07 Декември 2018 16:25

ПАЗАРДЖИК. Фалшиви новини има отдавна. Новото днес е скоростта, с която те се разпространяват, както и мащабите, които достигат. Не говоря само за икономическите аспекти на този феномен (правенето на пари от кликвания например). Имам предвид също така тежките политически и обществени последици. Най-негативното им въздействие е, че рушат доверието между хората и между гражданите и институциите.

Това заяви в областния град еврокомисарката по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Тя гостува на младшите посланици на Европейския парламент от гимназия „Аксаков“.

-Няма рецепта-чудо в борбата с фалшивите новини

– не скри Мария Габриел. - Тази борба е много тежка и трябва да се води всеки ден. Факт е, че не можем да ги премахнем изцяло, но можем да намалим техната видимост, както и отрицателното влияние, което оказват върху нас, върху ценностите ни и обществото като цяло.

Същото се отнася и за личните данни. Вече имаме Общ регламент за защита на личните данни, който влезе в сила на 25 май. Това е едно от най-смелите действия, които Европейският съюз е предприемал. Зададохме златен стандарт и той ще важи за цялостното развитие на новите технологии оттук-насетне.

Изключително важно е, например по време на избори, да знаем как и за какво ги използват политическите партии, анализаторите, консултантските фирми. Личните данни са ценност, неприкосновени са и никой няма право да ги третира като стока.

Само преди един месец седнахме на една маса с рекламодатели, журналисти, научни изследователи и представители на гражданското общество. Заедно съумяхме да изготвим

Кодекс за борба с дезинформацията,

който е първият не само в Европа, но и в света. За пръв път Гугъл, Туитър и другите големи платформи поеха персонализирани ангажименти, свързани с прозрачност на политическата реклама, премахване на фалшиви акаунти, яснота на съдържанието, разлика между ботове и хора. Не ги ли изпълнят, ЕК си запазва правото да излезе с нови предложения, включително с регулаторен характер.

По този повод бързам да уточня две неща – нямаме никакво намерение да правим Министерство на истината или да предприемаме мерки, които биха могли да се асоциират с

цензура

Свободата на изразяване, правото на достъп до информация са червени линии, увери еврокомисарката.

Тя разказа и за още една инициатива, подета в цяла Европа:

-Работим по създаването на европейска мрежа от т. нар. доверени проверители на факти. Това са висококвалифицирани експерти, които в рамките на минути могат да установят дали една новина е фалшива. Няма нужда, когато това е доказано в България, да се прави повторно в Германия или Испания. Благодарение на тази мрежа европейските държави ще могат бързо да обменят информация, опит и добри практики. А в Кодекса, който споменах, платформите се съгласиха да предоставят данни на научните изследователи и

доверените проверители

Към младите хора Мария Габриел се обърна с думите:

-Медийните грамотност е едно от най-важните умения, които трябва да се развиват още в училище. Не се подвеждайте под заглавия от сорта на: „Шок” и „Сензационно”. Проверявайте автора, проверявайте съдържанието. В какво ще повярвате и в какво не, оказва пряко влияние върху нашия поглед и анализ на реалността, която ви заобикаля. Фалшивите новини и използването на личните данни могат да променят и изкривяват случващото се. Това бе едно от нещата, които научихме от скандала с Кеймбридж Аналитика.  Както и че личните ни данни могат да бъдат използвани срещу нас. Имаме нужда от по-критично мислене и от по-информирани граждани.

Софи ПЕТРОВА