Вторник, 21 Август 2018

Последни новини

275 000 коли...

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания...

Щангистът Ален си...

  ПЕЩЕРА. Шампионът по вдигане на тежести Ален Садарзански отскоро се...

Коктейл с кмета...

  Нима ще ядем хайвер от белуга албинос, шегуват се бизнесмени ВЕЛИНГРАД....

Шампионът Адов стана...

  Вицесветовният шампион по силов трибой Борислав Адов тренира с двойно...

Пещерци вкупом помогнаха...

  Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко...

298 ученици ще...

  В 14 села в общината няма училища ПАЗАРДЖИК. На сесията си...

Зам.-министър награди наша...

  СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен...

Телескопи на Атолука...

  Пещерски учен организира сбирката под звездното небе, а негов колега,...

«
»
 

104 крави ще бъдат умъртвени

Сряда, 01 Юни 2016 03:00
Опасната болест нодуларен дерматит вече е в Пазарджик Опасната болест нодуларен дерматит вече е в Пазарджик
Заразният нодуларен дерматит стигна и до нас
ПАЗАРДЖИК. Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия свика областната управителка Гинче Караминова. Поводът бе констатирано огнище на болестта заразен нодуларен дерматит във ферма със 104 крави на територията на бившето Държавно земеделско стопанство (ДЗС). Стадото е собственост на Катя Попова. Заразени са три крави, едната вече е починала.
Как е установена заразата, поясни д-р Ганев, шеф на отдел Здравеопазване на животните при Областната дирекция по безопасност на храните:
- На 24 май на животното му е прилошало по време на паша край Марица. На другия ден е взета кръвна проба за изследване в специализирана столична лаборатория, на следващия ден заразата е потвърдена, а кравата умира. Предвижда се всички крави в стадото да бъдат умъртвени и загробени, след като общинската администрация посочи подходящо за целта място. В района на ДЗС се отглеждат около 800 животни.
На 30 май се разбра за заболяло животно в Сърница, очакват се резултатите от кръвната проба. Ако се окаже положителна, стопанинът ще се лиши от всичките си пет крави, допълни д-р Ганев.
Д-р Петко Митев, шеф на Областната дирекция по безопасност на храните, съобщи, че до края на другата седмица се очаква да пристигнат ваксините за говедата в Южна България. Досега са ваксинирани едрите животни в Стрелча, 2000 дози ваксини са предоставени на Панагюрище. И поясни:
- Защо досега не сме предприемали превантивни мерки с ваксинирането е въпрос, който не решава областната дирекция. Заповедта за борба с болестта получихме от Агенцията за безопасност на храните. Оттам съобщиха, че спешно са осигурени още 100 хиляди дози. От тях 4000 са за Пазарджишка област. Заболяването е ново за Европа и се разпространява бавно. Открито е през 30-те години на миналия век в Африка, а тази година стигна и до България. До 30 май огнище на болестта нямаше. Мерките за неразпространение на болестта продължават, каза още д-р Митев.
Пенка МИХАЙЛОВА
Времето

18.3°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: З-СЗ / 7.4 kmh
Сряда

17°C/32°C
Четвъртък

17°C/31°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop