Вторник, 21 Ноември 2017

Последни новини

Ден на отворените...

„Електроразпределение Юг“ ( част от ЕVN България) ще се включи...

21-годишен е с...

ПАНАГЮРИЩЕ. Сигналът за инцидента е получен вчера около 19.16 часа,...

Приканват ни да...

От 20 ноември до края на тази работната седмица (24...

Земетресение на ужким...

ПАЗАРДЖИК. Утре ще се проведе мащабно пожаро-тактическо учение за овладяване...

Три номинации за...

ВЕЛИНГРАД. За втора поредна година Министерството на туризма „състезава“ туристическия...

Ученичка написа книга...

СЪРНИЦА. Единадесетокласничка написа книга за своя роден край. Сибел Семерджиева...

Административният съд пак...

ПАЗАРДЖИК. В четвъртък Административният съд в Пазарджик за поредна година...

“Тангра” на една...

ПАНАГЮРИЩЕ. На 22 ноември на сцената на театъра в бунтовния...

«
»

 

Стоян Спасов, победителят от “Фермата”: Искаха да ме представят за по-примитивен, но номерът не мина

Четвъртък, 27 Юли 2017 15:19
Стоян Спасов в бунтовнически одежди Стоян Спасов в бунтовнически одежди

БЪТА. Стоян Спасов от панагюрското село събра за Илинден на курбан приятели от близо и далеч. Този християнски ритуал той посвети на победата си във втория сезон на риалити формата “Фермата” по bTV. Победата му донесе голямата награда от 100 хиляди лева и приза “Най-достоен фермер”. Още преди края на формата Стоян се зарече, ако победи, да даде курбан за здраве на жителите и гостите на родното му село. Така и стори.

За събитието и за още нещо наша репортерка разговаря със Стоян Спасов.

- Г-н Спасов, как се чувствате месеци след края на Фермата?

- Емоциите от тежките битки на арената продължават да ме владеят. Щастлив съм, че хората припознаха у мене работливия селянин, свързан със земята и традициите. Исках да покажа на младите, че с труд и постоянство може да постигнеш всичко. Показах, че обещанията трябва да се изпълняват, иначе олекваш и губиш доверието на хората. Става дума за курбана, който се превърна в истински празник за мен и за селото. Уважиха го приятели и познати от Пазарджишко, Пловдивско, от Варна, София, Бургас, Хасково, Петричко и от други краища на страната.

Стотици изпълниха двора на училището да ме почетат и да хапнат от вкусната гозба, приготвена от майстор Андрей Андреев в три казана по 100 литра.

- Как оценявате престоя си във Фермата?

- Не като приключение, а като истинско изпитание на воля и характер. В битките влизах не само с противника си, а и със самия себе си - гаранция да издържа в четири сериозни психически и физически изпитания.Често се налагаше да отговарям на нападки от хора, които ме подценяваха и си мислеха, че ме превъзхождат. Търпял съм обиди, но се въздържах да реагирам подобаващо. Подобно поведение не е в характера ми, но по-важно за мен бе да пазя нервите си в името на доброто и смирението. Това ми помагаше да запазя равновесие и да преценявам трезво какво е позволено и какво не в отношението ми към останалите фермери. Оказа се изключително трудно да общуваш с различни по характер и манталитет хора, но сериозни проблеми не съм имал. Явно и зрителите са оценили поведението ми.

- Трудно ли се живее в риалити Фермата?

- Изключително тежко, откъдето и да го погледнеш. Като бивш спортист, най-много ме мъчеше недохранването. Ядеше се по три пъти на ден - сутрин, обед и вечер, а нормално аз се храня пет пъти дневно. Първите две седмици купичките се пълнеха с фуражно жито - варено-недоварено. Усещането бе, че гълташ мозайка, а не храна - само и само да има нещо в стомаха, защото работата във фермата беше тежка.

Иначе пиенето беше в изобилие - каквото ти душа сака.

Алкохолът предизвикваше скандали и конфронтации

между нас и ставаше шоу, а организаторите разчитаха това да предизвика по-голям интерес към “Фермата”. Всеки път след дуелите се опразваше голяма дамаджана с вино, бирата също бе предостатъчна. Случваше се на масата да ни изненадат и с мезенца към пиенето - по няколко парченца луканка и кашкавалче в чинийките. Количеството вкусотии за 19 души, даже и по-малко, бе нищожно. Народът умно го е казал: “На сто души кози крак”. И при нас беше така.

Вярно е, че дадохме в жертва едно яре, но месото от него бързо се изяде. За разлика от телето, когато останахме пет-шест души.

Студът и ледената вода си бяха също големи изпитания. Фермата се намира в пернишкото село Боснек, на 1000 метра надморска височина. Снимките започнаха на 29 август, последните бяха на 7 ноември.

Четири пъти, преди дуелите, преспивах в дървена барака, върху скован нар с дюшек и спален чувал, без ток. Сутрин намирах

водата за миене в кофата с четири пръста лед

А температурата в бараката бе минус 7 градуса. Да не говоря за къпането, тоалетната…

Всички фермери хвърлихме непосилен труд. Ремонтирахме сграда, градихме каменен дувар, чешма, дояхме животни, почиствахме обори, отглеждахме зеленчуци и всичко, за което се сетите.

Много физически сили изразходвах и в дуелите. Особено в играта с преминаването от греда на греда - подмишниците стават твърди като камък и болят, от забиването на пироните пръстите изтръпват и губят чувствителност, рязането с трион на дебелите греди също не бе лесно. Но за нищо не съжалявам,

проверих себе си,

даже и да не бях спечелил формата.

- Какво от това риалити не видя бял свят?

- Много интересни моменти останаха скрити за зрителите. Не бе излъчено нито едно от стихотворенията, които казах наизуст - от Смирненски, Гео Милев, Ботев и Вазов. Обяснението ми е, че

искаха да ме представят като по-ограничен човек

Което не бе справедливо. Спестиха и уникалния ми способ - индиански патент за палене на огън в гората с голи ръце. Показах още куп любопитни умения, с които се гордея.

В живота си никога не съм се надценявал

Защото знам какво мога. Признавам, че нямам дар слово, че ми куца красивото говорене. Но и без купешки думи хората ме разбират. По-важно е в тях да има истина и човечност. Мисля, че хората във фермата видяха истинското ми, неподправено лице, и си казаха думата. Аз бях себе си.

- Освен наградата, какво друго отнесе от Фермата?

- Нови запознанства и приятелства. Чуваме се по телефона с мама Галя, с Гери, Ася, Финци, Нико и Тошко от Финландия. Приятели са ми победителят от първия сезон на “Фермата” - Райно, Веско, Мустафа. С тях даже си гостуваме.

Адреналинът от преживяното още ме държи, а парите преобърнаха живота ми в добрия смисъл на думата. Купих си чисто нов апартамент в Пловдив и два автомобила на старо. След “Фермата” работя в галваничен цех в Пловдив, заплащането ми е добро. А фитнес клуба в Панагюрище затворих заради високите данъци. В града имам къща отпреди. Обаче най-си обичам родното село Бъта - камъкът си тежи на мястото. Там, където е посадено дървото, там гният и корените му.

Пенка МИХАЙЛОВА

Времето

7.1°C

Пазарджик

Дъжд
Влажност: 63%
Вятър: З-СЗ / 0 kmh
Сряда

3°C/16°C
Четвъртък

2°C/17°C
Петък

4°C/13°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви