Вторник, 22 Май 2018

Последни новини

Общината: Паякът работи...

Във връзка с възникнали питания от община Пазарджик написаха свое...

Отлично представяне на...

СЛИВНИЦА. На 12 и 13 май, в зала “Арена Сливница”,...

За поредна година...

За втора поредна година Тодор Замярков от училище „Петър Берон”...

Моника надплува 133-ма...

Имах страх, но го преодолях, казва спечелилата 10 медала велинградчанка ТУНИС....

“Знаме” позна кандидатите...

Трима са кандидатите и за председател на Районния съд във...

Панагюрчета и РИОСВ...

Осмокласници от панагюрското СУ „Нешо Бончев” създадоха електронна книга за...

Деца намериха портфейл...

Деца намериха портфейл с 200 лева и го върнаха, а...

Директорите на пазарджишкия...

Престижното отличие получиха и писателят Тодор Каракашев, и от Велинград СОФИЯ....

«
»

 

Стоян Спасов, победителят от “Фермата”: Искаха да ме представят за по-примитивен, но номерът не мина

Четвъртък, 27 Юли 2017 15:19
Стоян Спасов в бунтовнически одежди Стоян Спасов в бунтовнически одежди

БЪТА. Стоян Спасов от панагюрското село събра за Илинден на курбан приятели от близо и далеч. Този християнски ритуал той посвети на победата си във втория сезон на риалити формата “Фермата” по bTV. Победата му донесе голямата награда от 100 хиляди лева и приза “Най-достоен фермер”. Още преди края на формата Стоян се зарече, ако победи, да даде курбан за здраве на жителите и гостите на родното му село. Така и стори.

За събитието и за още нещо наша репортерка разговаря със Стоян Спасов.

- Г-н Спасов, как се чувствате месеци след края на Фермата?

- Емоциите от тежките битки на арената продължават да ме владеят. Щастлив съм, че хората припознаха у мене работливия селянин, свързан със земята и традициите. Исках да покажа на младите, че с труд и постоянство може да постигнеш всичко. Показах, че обещанията трябва да се изпълняват, иначе олекваш и губиш доверието на хората. Става дума за курбана, който се превърна в истински празник за мен и за селото. Уважиха го приятели и познати от Пазарджишко, Пловдивско, от Варна, София, Бургас, Хасково, Петричко и от други краища на страната.

Стотици изпълниха двора на училището да ме почетат и да хапнат от вкусната гозба, приготвена от майстор Андрей Андреев в три казана по 100 литра.

- Как оценявате престоя си във Фермата?

- Не като приключение, а като истинско изпитание на воля и характер. В битките влизах не само с противника си, а и със самия себе си - гаранция да издържа в четири сериозни психически и физически изпитания.Често се налагаше да отговарям на нападки от хора, които ме подценяваха и си мислеха, че ме превъзхождат. Търпял съм обиди, но се въздържах да реагирам подобаващо. Подобно поведение не е в характера ми, но по-важно за мен бе да пазя нервите си в името на доброто и смирението. Това ми помагаше да запазя равновесие и да преценявам трезво какво е позволено и какво не в отношението ми към останалите фермери. Оказа се изключително трудно да общуваш с различни по характер и манталитет хора, но сериозни проблеми не съм имал. Явно и зрителите са оценили поведението ми.

- Трудно ли се живее в риалити Фермата?

- Изключително тежко, откъдето и да го погледнеш. Като бивш спортист, най-много ме мъчеше недохранването. Ядеше се по три пъти на ден - сутрин, обед и вечер, а нормално аз се храня пет пъти дневно. Първите две седмици купичките се пълнеха с фуражно жито - варено-недоварено. Усещането бе, че гълташ мозайка, а не храна - само и само да има нещо в стомаха, защото работата във фермата беше тежка.

Иначе пиенето беше в изобилие - каквото ти душа сака.

Алкохолът предизвикваше скандали и конфронтации

между нас и ставаше шоу, а организаторите разчитаха това да предизвика по-голям интерес към “Фермата”. Всеки път след дуелите се опразваше голяма дамаджана с вино, бирата също бе предостатъчна. Случваше се на масата да ни изненадат и с мезенца към пиенето - по няколко парченца луканка и кашкавалче в чинийките. Количеството вкусотии за 19 души, даже и по-малко, бе нищожно. Народът умно го е казал: “На сто души кози крак”. И при нас беше така.

Вярно е, че дадохме в жертва едно яре, но месото от него бързо се изяде. За разлика от телето, когато останахме пет-шест души.

Студът и ледената вода си бяха също големи изпитания. Фермата се намира в пернишкото село Боснек, на 1000 метра надморска височина. Снимките започнаха на 29 август, последните бяха на 7 ноември.

Четири пъти, преди дуелите, преспивах в дървена барака, върху скован нар с дюшек и спален чувал, без ток. Сутрин намирах

водата за миене в кофата с четири пръста лед

А температурата в бараката бе минус 7 градуса. Да не говоря за къпането, тоалетната…

Всички фермери хвърлихме непосилен труд. Ремонтирахме сграда, градихме каменен дувар, чешма, дояхме животни, почиствахме обори, отглеждахме зеленчуци и всичко, за което се сетите.

Много физически сили изразходвах и в дуелите. Особено в играта с преминаването от греда на греда - подмишниците стават твърди като камък и болят, от забиването на пироните пръстите изтръпват и губят чувствителност, рязането с трион на дебелите греди също не бе лесно. Но за нищо не съжалявам,

проверих себе си,

даже и да не бях спечелил формата.

- Какво от това риалити не видя бял свят?

- Много интересни моменти останаха скрити за зрителите. Не бе излъчено нито едно от стихотворенията, които казах наизуст - от Смирненски, Гео Милев, Ботев и Вазов. Обяснението ми е, че

искаха да ме представят като по-ограничен човек

Което не бе справедливо. Спестиха и уникалния ми способ - индиански патент за палене на огън в гората с голи ръце. Показах още куп любопитни умения, с които се гордея.

В живота си никога не съм се надценявал

Защото знам какво мога. Признавам, че нямам дар слово, че ми куца красивото говорене. Но и без купешки думи хората ме разбират. По-важно е в тях да има истина и човечност. Мисля, че хората във фермата видяха истинското ми, неподправено лице, и си казаха думата. Аз бях себе си.

- Освен наградата, какво друго отнесе от Фермата?

- Нови запознанства и приятелства. Чуваме се по телефона с мама Галя, с Гери, Ася, Финци, Нико и Тошко от Финландия. Приятели са ми победителят от първия сезон на “Фермата” - Райно, Веско, Мустафа. С тях даже си гостуваме.

Адреналинът от преживяното още ме държи, а парите преобърнаха живота ми в добрия смисъл на думата. Купих си чисто нов апартамент в Пловдив и два автомобила на старо. След “Фермата” работя в галваничен цех в Пловдив, заплащането ми е добро. А фитнес клуба в Панагюрище затворих заради високите данъци. В града имам къща отпреди. Обаче най-си обичам родното село Бъта - камъкът си тежи на мястото. Там, където е посадено дървото, там гният и корените му.

Пенка МИХАЙЛОВА

Времето

17.3°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 74%
Вятър: З-СЗ / 3.7 kmh
Четвъртък

14°C/26°C
Петък

16°C/27°C
Събота

16°C/27°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви