Вторник, 22 Май 2018

Последни новини

Общината: Паякът работи...

Във връзка с възникнали питания от община Пазарджик написаха свое...

Отлично представяне на...

СЛИВНИЦА. На 12 и 13 май, в зала “Арена Сливница”,...

За поредна година...

За втора поредна година Тодор Замярков от училище „Петър Берон”...

Моника надплува 133-ма...

Имах страх, но го преодолях, казва спечелилата 10 медала велинградчанка ТУНИС....

“Знаме” позна кандидатите...

Трима са кандидатите и за председател на Районния съд във...

Панагюрчета и РИОСВ...

Осмокласници от панагюрското СУ „Нешо Бончев” създадоха електронна книга за...

Деца намериха портфейл...

Деца намериха портфейл с 200 лева и го върнаха, а...

Директорите на пазарджишкия...

Престижното отличие получиха и писателят Тодор Каракашев, и от Велинград СОФИЯ....

«
»

 

Училищният двор е дар за Шекспировите пиеси

Четвъртък, 27 Юли 2017 16:07

Категоричен е английският режисьор на „Укротяване на опърничавата” Ръсел Болъм

ПАТАЛЕНИЦА. На 28 и 29 юли, от 21часа в двора на основното училище „Константин Величков“ ще са премиерите на втората продукция на Шекспирова школа „Петровден“ и трета постановка от своеобразният шекспиров форум в Паталеница тази година.

Става дума за „Укротяване на опърничавата“. Режисьор е Ръсел Болам. Постановката под откритото небе на Паталеница е плод на дългогодишното сътрудничество на нашата театрална школа с Училището за драма „Гилфорд” към университета Съри в Лондон.

-„Укротяване на опърничавата“ е една от проблемните пиеси на Шекспир - много феминистка, дори сексистка. Винаги съм гледал на нея като на

мрачна романтична комедия

- признава Ръсел Болам.

За актьорите той казва:

-Българските актьори са изключително енергични, на моменти пакостливи, могат да бъдат и мрачни. Сблъсъкът им с Шекспировите текстове ражда нещо наистина хубаво.

В постановката участват и английски студенти. Те ще изпълняват ролите на гостуващи персонажи в „Укротяването на опърничавата”.

-Заиграхме се с различията в езиците.

Освен на родния си език, английските актьори говорят и на български

и обратното. Това е добре за комедийния елемент.

Ръсел определено е възхитен от пространството в училищния двор в Паталеница, което всяка година през юли се превръща в театрална сцена под звездите:

- Това място е Дар за Шекспировите пиеси. Когато се играят на открито, текстовете, монолозите и т. н. сякаш получават повече смисъл. Дори ние, които работим над тях, ги усещаме по различен начин. Струва ми се, че ги разбираме по-добре. Връзката между публика и и актьори просто става истинска. А пиесите…

пиесите сякаш са се върнали вкъщи.

За самият Шекспир роденият и израсъл в Лондон режисьор казва:

- Ние, англичаните, имаме много сложна връзка с Шекспир. Той също е британец, той е нашият драматург. В културата ни писателят е Господ, а Шекспир е един от най-големите - Зевс сред боговете. Мисля, че страхопочитанието ни към него е голямо и ние като че ли се чувстваме по-малко свободни от колегите от останалите националности да интерпретираме и да тълкуваме неговите пиеси

Ръсел не крие, че е омагьосан от Паталеница и видяното до момента:

- Прекрасно е, гледах другите две представления – „Хамлет” на режисьора Тодор Димитров и „Комедия от грешки” на Мартин Киселов. Публиката е щедра, обича да се забавлява, много интелигентна. Очаквам с нетърпение реакцията й и на моя спектакъл.

Ръсел Болам е активен преподавател и режисьор. Като режисьор на комедии, работата му включва представления, номинирани за Eдинбургската награда за комедия. Преподава в Arts Ed, Театралното учищиле Bristol Old Vic, Централно училище по реч и драма, Училището по драма в Оксфорд,

Кралския уелски колеж по музика и драма

и Западно-австралийската академия за сценични изкуства, както и в Университета Кент. Работил е с актьора Джон Хана от „Четири сватби и едно погребение” и други холивудски продукции.

Поставял е пиеси дори в Народния театър „Иван Вазов“ в София. Става въпрос за Шекспировата „Веселите Уиндзорки“ и „Римска баня“ на Станислав Стратиев. Определено има отношение към българската драматургия, защото в Лондон е работил по пиеси отново на Станислав Стратиев, а и на Христо Бойчев.

Сценографията и костюмите за „Укротяване на опърничавата“ са дело на Теодора Лазарова, режисьор на терен е Гьорги Георгиев – Антика. По вокалните техники и пластика са работили Стере Майър, Лора Уестън от Училището за драма „Гилфорд” към университета Съри. Участват Ивелина Колева, Станислав Кондов, Крис Атанасов, Валентин Стоев, Ахмед Юмер, Бождиар Мицев, Ирина Митева, Александра Михайлова, Филина Даниел, Хари Купър, Дайвид Прайс, Даниел Корниш, Оливия Лий, Мартина Вълчинова, Стоян Додников.

И за този спектакъл е осигурен

безплатен превоз от Пазарджик до Паталеница

и в петък, и в събота. И в двата дни автобусът ще тръгне в 20.30 часа от старата автогара (новата Била). Предоставен е с любезното съдействие на Снегер Турист.

Както „Знаме” писа, „Петровден“ и театърът под звдездите в Паталеница навлязоха в нов етап, като разшириха програмата и шекспировите представления. Школата "Петровден" е единствена по рода си в България. 18-годишната ѝ дейност се следи с голям интерес както от зрители, така и от професионалисти.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа Община Пазарджик, Програма за подкрепа на проекти в областта на професионалното театрално изкуство към Министерство на културата,  Театрална къща и приятели. Принос също така имат екипите на основното училище „Константин Величков“, читалището „Св. Панталеймон - 1909, еко-комплекс „Флора“ в Паталеница.

Мила ТОДОРОВА

Последно променена в Петък, 28 Юли 2017 12:07

Времето

17.3°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 74%
Вятър: З-СЗ / 3.7 kmh
Четвъртък

14°C/26°C
Петък

16°C/27°C
Събота

16°C/27°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви