Неделя, 21 Октомври 2018

Времето

19.3°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 52%
Вятър: Ю-И / 0 kmh
Понеделник

8°C/18°C
Вторник

6°C/18°C
Сряда

4°C/19°C
Четвъртък

4°C/13°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Инициативност и дисциплина търсят местните работодатели

Инициативност и дисциплина...

ПАЗАРДЖИК. Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие проведе...

Дадоха старта на лекоатлетическия крос “Златна есен 2018”

Дадоха старта на...

ПАЗАРДЖИК. В 13.30 часа днес, на Острова, стартира традиционният лекоатлетически...

Земеделци подават декларации за доходите си

Земеделци подават декларации...

ПАЗАРДЖИК. 816 земеделски производители от областта, получили субсидия през миналата...

Седмокласници учат музейно дело

Седмокласници учат музейно...

ПАНАГЮРИЩЕ. Седмокласниците от СУ “Нешо Бончев” ще обогатят историческите си...

Атанас Петров: Цяло лято събирах новите в "Хебър", но всички те бяха в моя списък

Атанас Петров: Цяло...

ПАЗАРДЖИК. Волейболният „Хебър” започва битката в Суперлигата в днес -...

Кметът Попов към лекарите: Благодаря ви за всеотдайността и спасените животи!

Кметът Попов към...

ДО РЕГИОНАЛНАТА КОЛЕГИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ГР. ПАЗАРДЖИК   ДО УПРАВИТЕЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ В...

Каратеките на “Тонус-спорт” пак с медали на Световната купа

Каратеките на “Тонус-спорт”...

КИШИНЕВ. И тази година пазарджишкият СК „Тонус-спорт" направи фурор на...

Плувците на “Каменград” с пет международни медала

Плувците на “Каменград”...

БУРГАС. Панагюрският плувен клуб „Каменград” също блесна на международния турнир...

Годишната изложба на Представителството на СБХ

Годишната изложба на...

ПАЗАРДЖИК. Вчера в художествената галерия “Георги Машев” бе открита годишната...

12 нарушения на паяците засече КАТ

12 нарушения на...

От юни досега   ПАЗАРДЖИК. Преди няколко седмици в Областната дирекция на...

«
»

Недоволните пещерци искат три неща от “Биовет”

Четвъртък, 12 Октомври 2017 19:57

Независима лаборатория, спиране на новата площадка и връщане на „Купена” в ЮНЕСКО

ПЕЩЕРА. В петък предстои нова среща между ръководството на „Биовет” и недоволните от миризмите и качеството на въздуха граждани. Миналия петък техни представители и изпълнителният директор на предприятието Ангел Желязков се споразумяха по две линии. Едното стискане на ръце бе, че до следващия петък двете страни ще сключат споразумение за единомишлие по отношение на връщането на статута на биосферен резерват на „Купена”. За целта ще бъде направено предложение до Общинския съвет и кмета на общината Николай Зайчев, за да се стартира процедурата. Известно е, че паралелно по тази кауза работи и депутатът от БСП Йордан Младенов, който също присъства на срещата и взе отношение по въпроса. Младенов ще е и на днешното събиране, очаква се до него да седне и депутатката Десислава Костадинова от ГЕРБ.

Междувременно

текстът на проектоспоразумението се обсъжда от пещерци и търпи корекции

включително и днес. Той предвижда извикването на независима лаборатория, без предварително известие към „Биовет” и свързани със завода лица, която да замери въздуха и водите на посочени от гражданите места и време. Пробите за вредни вещества ще се вземат периодично, а резултатите ще бъдат оповестявани в реално време денонощно. Разноските за това ще бъдат за сметка на дружеството. В случай на отклонение от допустимите норми „Биовет” ще се задължи да спре работата в старото предприятие до монтирането на филтри, които да гарантират екологическите норми в емисиите.

Другата точка на съгласие е, че „Биовет” трябва

да подкрепи гражданите в усилията им за връщането на „Купена”

със статут на биосферен резерват. На предишната среща директорът Желязков се съгласи да се присъедини към тази кауза. Очаква се „Биовет” АД да изпрати писмено съгласие до кмета, председателя на Общинския съвет, МОСВ и РИОСВ за присъединяване на община Пещера към програмата „Човекът и биосферата” на ЮНЕСКО в района на резерват „Купена”.

Според третата точка в проектоспоразумението, „Биовет” трябва да преустанови изграждането на нова инсталация за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки, защото решението за ОВОС на обекта от РИОСВ ще бъде обжалвано от гражданите (те вече са се жалвали при главния прокурор за строителните дейности и в Окръжна прокуратура вече върви проверка по случая - макар че на предходната среща част от недоволните приветстваха инвестицията, б.р.). На предишната среща директорът Желязков призна, че разрешително за строителни дейности за тази площадка няма, а между двете страни се разгоря спор доколко там се извършват строителни или подготвителни дейности.

Създаването на шумоизолираща ограда и засаждането на жив пояс от дървета и храсти,

който да отделя предприятието от останалата част на града, ще залегнат също в споразумението. Гражданите искат и конкретен срок за премахване на миризмата, частиците и праха. Голяма част от присъстващите миналата седмица така и не се съгласиха с директора, че освен миризмата, филтрите на завода вече не изпускат жълт прах. ) „Бащината ми къща бе до оградата на завода и я продадохме, защото прахът се набива в дрехите”, каза Мария Кехайова на последната среща. Желязков опонира, че независими и държавни лаборатории правят чести и изненадващи проверки и не откриват нищо извън нормите, освен в зимните месеци, когато населението се отоплява на твърдо гориво и във въздуха има повече твърди и прахови частици. От столовете пък репликираха, че миризмите се усещат, особено в събота и неделя, а тогава проверки няма…

„До 2-3 години и остатъчните миризми ще изчезнат!

В последните 4 години направихме много. Използвахме техниката и технологията на една холандска и на една немска компания. Сега смятаме да приложим и опита и нови видове филтри на датски фирми. Ако до момента сме неутрализирали 90-95 процента от миризмите, до 3 години ще ликвидираме оставащите 4-5 процента”, заяви директорът Желязков. Даденият конкретен тригодишен срок за туширане на голямата болка на пещерци като че ли удовлетвори недоволните, но дали споразумението ще бъде подписано, предстои да разберем.

Тодор ГРОЗДЕВ