Неделя, 18 Февруари 2018

Последни новини

Николай Антов за...

Книгата на Николай Антов „За истината, справедливостта и морала в...

Представиха книгата на...

ПАЗАРДЖИК. Снощи, в художествената галерия „Станислав Доспевски”, бе представена книгата...

Напушен водач

ВЕТРЕН – СЛАВОВИЦА. Снощи на пътя между двете села автопатрул...

Побързайте, оперна прима...

ПАЗАРДЖИК. След броени минути ХГ „Станислав Доспевски“ ще е домакин...

Музеят пак прави...

ПАЗАРДЖИК. За пореден път се организира работилница за изработване на...

Двама с 65...

Заради наркотици двама млади мъже са задържани от криминалисти при...

Иззеха 1620 къса...

БАТАК. Общо 1620 къса цигари без бандерол са иззети от...

Малолетен сам отне...

Зачестяват опитите за самоубийства, по-малко смърт през 2017 г. Проблемът със...

«
»

 

Договор ще решава делото срещу кмета Рачев

Четвъртък, 12 Октомври 2017 17:01

Имало ли е или е нямало цистерни и оборот, ще нищят магистратите

СЕПТЕМВРИ-ПАЗАРДЖИК. През седмицата започна наказателното дело срещу кмета на Септември Марин Рачев по „брадясали” папки в Софийската градска прокуратура, за които навремето „Знаме” е писал. Както се и очакваше, делото бе отложено, а следващите заседания са насрочени за 23 октомври и 6 ноември. Папките са стари, но дали доказателствата в тях са „бронебойни”, ще стане ясно в съдебната зала. В темелите на обвинението има един договор, който му дава крила, а на кмета Рачев - оптимизъм, че ще бъде оправдан. На договора ще се спрем по-внимателно по-долу. Самото обвинение е за укриване на 115 106 лева данъчни приходи за периода 1 май 2005 - 30 септември 2006 г. от Рачев в качеството му на едноличен търговец. Според прокуратурата, схемата била да не се фактурират и осчетоводяват част от продажбите, тъй като при зареждането на бензиностанциите и газстанциите на Рачев доставката на горива била значително по-голяма, отколкото наличната вместимост и отразеното в счетоводните книги. Същевременно доставките били реални, показали проверките на доставчиците. От НАП пък искат почти 316 хиляди лева, от които 130 143 лева главница и 185 494 лева лихви. Разминаването между сумите на двете главници (на данъчните и на прокуратурата) идва от факта, че органът по приходите претендира и за предходен период. Тепърва ще бъдат изслушвани 21 свидетели, освен вещите лица по счетоводната и техническата експертиза.

Рачев влезе в полезрението на общественото внимание през 2010-а, когато бяха задържани тогавашният шеф на ТЗ БОП Георги Грозданов

и шефът на група в звеното за антимафия Виктор Кожухаров. През януари 2011-а излезе първият ревизионен акт на данъчните, обхващащ процесния период. Бизнесменът обжалва въпросния акт и той бе отменен от НАП по административен ред. Бирниците обаче разпоредиха втора ревизия, която приключи с акт през есента на 2011 г. Тогава бъдещият кмет на Септември представя договор за послужване. Данъчните му казват, че е закъснял. Рачев твърди, че не е могъл да представи по-рано документацията заради изземването й по наказателното производство срещу Грозданов и Кожухаров от СГП (двамата впоследствие бяха оправдани, макар производството срещу тях да бе възобновено преди три години - в крайна сметка те осъдиха прокуратурата, както писахме подробно през 2014-а).

Актът на НАП е от 11 ноември 2011 г.

и е потвърден с решение на директора на дирекция „Обжалване и управление на изпълнението” при Централното управление на НАП от края на януари 2012 г. В него са установени 154 812, 75 лева задължения по ЗДДС и съответните лихви в размер на 114 609,14 лева за периода 1 януари 2005 г. до 30 септември 2006 г. Облагането по аналог е обосновано като укрити приходи от продажби на горива, установени в резултат на извършена съпоставка между наличното количество гориво към 1 януари 2005 г. и 1 януари 2006 г. Предвид невъзможността горивото да бъде съхранявано, органите по приходите са приели, че е продадено към края на съответния период, а приходите от продажбите не са отчетени чрез уредите и фискалните устройства в съответните обекти. На това основание е определена данъчна основа за облагане по ЗДДС и е начислен ДДС в размер на 87 789.97 лв. за 2005 г. и в размер на 67 022.78 лв. за 2006 г. и съответните лихви. През юли 2014-а Върховният административен съд окончателно потвърждава втория ревизионен акт. След административните съдии в Пловдив и върховните приемат, че Рачев е придобил посочените в ревизионния акт количества газ пропан-бутан и бензин А 92 и А 95 от пет фирми. За безспорни са приети и констатациите на данъчните относно количеството на заприходеното гориво при придобиването му като стокова наличност. Съдът не е дал вяра на представения при повторната ревизия

договор за заем за послужване от 3 август 2004 г. сключен между ЕТ „Менсъл” и „Автотранс Септември 2002” АД,

според който на Рачев са предоставени резервоари в Септември и Варвара. Счел е, че не може да се докаже, че договорът е достоверен - защото е представен постфактум, а не е показан в хода на предходната ревизия, въпреки исканията на органите по приходите. Пред разследващите Марин Рачев твърди, че голяма част от документацията не е представена, защото е иззета при претърсванията и изземванията по производството срещу Георги Грозданов и Виктор Кожухаров (представя протокол за изземване от 15 юни 2010 г., който е преди образуването на първата ревизия с акта от 5 юли 2010 г.). За съда обаче е достатъчно, че в хода на тази ревизия с искане от юли 2010 г. от ревизираното лице са изискани документи и писмени обяснения относно наличните резервоари, а в отговора не е посочен обектът във Варвара и съществуващите в него резервоари. „По делото не са установени обстоятелства, за да се приеме, че представеният договор като частен диспозитивен документ е съставен на датата, посочена в него”, аргументира се съдът.

Счетоводителката на фирмите на Марин Рачев „Менсъл” и „Раян газ“

също потвърждава, че от юли 2004-а до август 2006-а година били използвани въпросните резервоари в Септември. Първоначално се ползвали в имота на „Автотранс Септември 2002“, а после и като придобити по договор от „Раян газ“ ЕООД. През 2006 г. „Раян газ“ закупило имота с цистерните и те били заприходени  в „Раян газ“ ЕООД. Три месеца по-късно „Раян газ“ придобило още един имот - във Варвара, и понеже в Септември започнало изграждането на търговски обект, част от цистерните отишли във Варвара, за да не пречат. По делото е представен и протокол за заприходяване на цистерните от 29 август 2006 г., както и нотариален акт за купуване на имота. Показанията на счетоводителката не са кредитирани, „защото не кореспондират с останалия доказателствен материал по делото”. Същото важи и за показанията на представителите на фирма „Автотранс Септември 2002”. А именно, че договорът е за безвъзмездно ползване с условие за закупуване на бензиностанция в строеж, намираща се на ул. „Възраждане” 83 в Септември. И че за продажбата на бензиностанцията има нотариално прехвърляне. Ревизиращите и магистратите били смутени,

че в договора за предоставяне на 17 броя резервоари за светли горива и 12 броя резервоари за газ не е посочен срок на изпълнение, нямало и доказателства за неговото прекратяване или продължаване срока на действие. А и от страна на "Автотранс Септември 2002" АД не били представени други доказателства, които са били изискани по реда на ДОПК - като документи, установяващи, че е собственик на цистерните, разрешителни за ползване и въвеждане в експлоатация и отчет за изваждането на цистерните от списъка на дълготрайните материални активи.

Игнорирана е и комплексната счетоводно-техническа експертиза,

доколкото техническите констатации и изводи за размера на дължимия косвен данък се основават на договора за заем за послужване, а огледът на място е правен през 2012-а - 6 години след въпросния период. Така съдът е приел, че съоръжения за съхранение на гориво, които са били предмет на оглед и изследване от вещо лице, били предоставени на Рачев едва през ноември 2006 г. Тук обаче изниква въпросът защо е допусната и назначена такава експертиза (тя е поискана от данъчните в хода на делото) и защо са дадени такива задачи на вещото лице. Да не говорим, че няма как експертът да се върне назад във времето и да направи оглед в „реално време”. А на тази експертиза се възлагаше ключова роля в административното производство. Сега пак има назначени експертизи. Освен от тях,

от достоверността на договора зависи до голяма степен изходът на наказателното дело

Кметът Рачев твърди, че договорът е реален (договорът е представен за първи път с писмо от юни 2011 г.) и за да не се съгласи на съкратено производство, значи е оптимист, че разполага с нужните за това доказателства за събирането на всички доставени горива и осчетоводяването им. Засега кметът и защитникът му, адвокат Кръстьо Кърпаров, са лаконични.

„Невинен съм. Чакам отдавна това дело да влезе в съда, казва Марин Рачев. Данъчните внесоха в съда ревизионния акт след няколко ревизии и след обжалвания на констатациите за едно и също нещо и когато вече законът не даваше право на директора на НАП да връща ревизията за ново разглеждане. При гледането на жалбата ми в Административния съд от мотивите на съдията стана ясно, че не може да се вземе категорично решение за това дали този данък се дължи и или не - поради неправилно поисканата в съдебния процес експертиза. За това бе потвърден актът на НАП. В този случай по закон прокуратурата е длъжна да образува наказателно производство и започна да се води разследване срещу неизвестен извършител. Но защо неизвестен, след като ревизионният акт касае мен. Настоявам делото да се гледа срещу известен извършител още след като встъпих в длъжност като кмет на общината. И съм благодарен, че това не стана в предизборно време, защото щеше да има спекулации” – казва Марин Рачев.

Тодор ГРОЗДЕВ

Времето

4.9°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 77%
Вятър: И-ЮИ / 0 kmh
Понеделник

2°C/6°C
Вторник

3°C/6°C
Сряда

4°C/6°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви