Вторник, 19 Юни 2018
Последни новини

Безплатни прегледи за...

  ПАЗАРДЖИК. Седмица на отворените врати стартира днес в Специализираната болница...

Извънредна помощ de...

  Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е...

С куп награди...

    АЛБЕНА. За 13-та поредна година Мажоретен състав “МЕГА” - Пазарджик...

Митрополит Николай с...

  БРАЦИГОВО. В неделя, 24 юни, от 9 часа в църквата...

Неделчо Кесов: Гери...

  НОВИ САД. Гергана Павлова натрупа умора, а това предопредели загубата...

Людмила Кънева от...

    Но във всяко училище ученици, учители и директор стоят прави...

“Хебър” се събира...

  От 18 часа днес футболистите на „Хебър” се събират за...

Клиентският съвет на...

  ПАЗАРДЖИК. На 16 юни, в областния град, проведе 12-та поред...

«
»

Рени Камберова ще е лекторка на първата TED-конференция

Петък, 13 Октомври 2017 03:00

 

На 28 октомври градът ни ще е домакин на първото издание на TEDxPazardjik, което ще премине под наслов “Мисли глобално, действай локално”.

TEDx е най-популярният международен формат за споделяне на идеи и опит, за разказване на истории, за представяне на възгледи и теории. TED-конференции се организират на различни места по света. Те събират на едно място ярки умове, вдъхновители, хора, успели в различни областни, забележителните творци и мислители от всички кътчета на земното кълбо. В TED-конференции са участвали Бил Клинтън, Бил Гейтс, основателят  на Google Лари Пейдж, много

нобеловите лауреати

и други.

Ораторите се качват на сцената, за да споделят своите размисли, да мотивират, да срещнат присъстващите с нови гледни точки, да провокират и разпалват смислени дискусии.

Обикновено една реч трае 18 минути, а след събитието видеоклипове от конференциите могат да се гледат онлайн на www.ted.com. Възползват се милиони. 

"Идеите заслужават да бъдат разпространявани"- под това мото е създаден и се развива TED. Основателят - Ричард Саул Уърман, се смята за пионер в практиката за създаване на удобни начини за подаване на информация. Той е архитект, дизайнер. Написал е повече от 83 книги. Той е човекът, който формулира за пръв път понятието "Информационна  архитектура". 

Формулирането на мисията на TED пък започва така: "Ние

страстно вярваме в силата на идеите

за промяна на нагласите, животът и в крайна сметка – за промяна на света. Така че ние строим  прозрачна къща, която предлага безплатни знания и вдъхновение от най-вдъхновените  мислители в света, както и цяла общност от любопитни души, ангажирани с грижа за другите".

TED-конференция ще се проведе за първи път в Пазарджик. За целта се издава лиценз от световната TED-организация, която одобрява и следи изпълнението на събитието.

Гост-лектори в нашия град ще бъдат професионалисти в сферите на предприемачеството, спорта, дизайна, изкуството и други, обещават организаторите. Първата среща ще е със златното ни момиче Рени Камберова. Тя е носителка на 81 медала с ансамбъла по художествена гимнастика. Сред отличията й са абсолютна световна титла от 2014 г. и бронзов медал от Олимпийските игри в Рио през 2016 г.

Началото ще е в 10 часа в театъра. Всеки, който иска да присъства, може да намери билети на уеб страницата на събитието (tedxpazardzhik.com), както и в мрежата на boxoffice.bg и касите на Драматично-куклен театър „Констатин Величков“. До 15-и октомври желаещите могат да закупят и така наречените „Early Bird” билети, намалени на 20 лв., а стандартните билети са на стойност 30 лв.

- В рамките на последната година и половина, заедно с активистите от Съвета за младежка политика, се стараем да създаваме в Пазарджик

среда, която да мотивира, да кара хората да се замислят

- казва Александър Иванов, който оглавява младежката организация. – За целта каним интересни личности, даваме добрите примери в нашето общество.

Това събитие е резултат от много работа, защото да получиш лиценз от TED, не е никак лесно. В България има само още две групи, които имат право да организират TED-конференции. Едната го прави във Варна и Пловдив, а другата - в Американския университет в Благоевград и в София.

Нашият лиценз е за събития със 100 участници, затова вече се продават билети, както е според правилата на TED. А тези правила трябва да се спазват много стриктно, дори разстоянията между отделните букви са от значение за визуализацията.

- Интересна и престижна инициатива – коментира пък кметът Тодор Попов. - Трябва да се гордеем, че Пазарджик става част от подобно световно събитие. Както и да поздравим младите хора, които направиха възможно това да се случи. Този тип организации са изключително елитарни. Това че нашите младежи успяха да се преборят за одобрение, говори за авторитета, който имат, както и за иновативността на мисленето им.

Мария ДЪБОВАВремето

19.1°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 80%
Вятър: С-З / 7.4 kmh
Сряда

16°C/29°C
Четвъртък

16°C/29°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop