Сряда, 26 Септември 2018Най-новото

Министър Младен Маринов посети Центъра за специализация и професионална подготовка

Министър Младен Маринов...

ПАЗАРДЖИК. Вътрешният министър Младен Маринов направи кратко посещение в Центъра...

Инциденти в цялата страна заради силния вятър

Инциденти в цялата...

ПАЗАРДЖИК. Министър Младен Маринов отговори и на журналистически въпроси, свързани...

Благотворителна кампания в първия учебен ден подкрепи бебето Марая

Благотворителна кампания в...

С Вяра, Надежда и Любов откриха новата учебна година в...

Със 117 хиляди от бюджета на МВР тече вътрешен ремонт на санираната сграда на полицията

Със 117 хиляди...

ПАЗАРДЖИК. Днес бе открита реновираната сграда на Областната дирекция на...

Художникът Димитър Копривщенов на 90 години

Художникът Димитър Копривщенов...

Димитър Дамянов: В лабиринтите между традиционното и езотеричното изкуство. Художникът Димитър...

Книгата “Камино: Пътят на завръщането” и Тихомир Иванов - премиера

Книгата “Камино: Пътят...

ПАЗАРДЖИК. Една нестандартна и вълнуваща среща, на която разговорът няма...

Георги Кьосев: “Хебър” е на ниво “А” група не само като база!

Георги Кьосев: “Хебър”...

Още пазя фланелката на Гари Спийд от мача на ЦСКА...

Глоба-уникат за цял мандат се оказва наказателна

Глоба-уникат за цял...

Кмет и полицейски инспектор дадени на прокуратурата за лъжесвидетелство ЕЛШИЦА. Глоба...

Левче за пътуване в тролея

Левче за пътуване...

ПАЗАРДЖИК. Кметът Тодор Попов внесе в деловодството на Общинския съвет...

Дават шест обекта на концесия

Дават шест обекта...

ПАЗАРДЖИК. На сесията си на 27 септември съветниците ще решат...

110 години от обявяване Независимостта на България

110 години от...

На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на...

Концерт за 22 септември

Концерт за 22...

Във връзка с отбелязването на 22-ри септември, когато се навършват...

«
»

Рени Камберова ще е лекторка на първата TED-конференция

Петък, 13 Октомври 2017 03:00

 

На 28 октомври градът ни ще е домакин на първото издание на TEDxPazardjik, което ще премине под наслов “Мисли глобално, действай локално”.

TEDx е най-популярният международен формат за споделяне на идеи и опит, за разказване на истории, за представяне на възгледи и теории. TED-конференции се организират на различни места по света. Те събират на едно място ярки умове, вдъхновители, хора, успели в различни областни, забележителните творци и мислители от всички кътчета на земното кълбо. В TED-конференции са участвали Бил Клинтън, Бил Гейтс, основателят  на Google Лари Пейдж, много

нобеловите лауреати

и други.

Ораторите се качват на сцената, за да споделят своите размисли, да мотивират, да срещнат присъстващите с нови гледни точки, да провокират и разпалват смислени дискусии.

Обикновено една реч трае 18 минути, а след събитието видеоклипове от конференциите могат да се гледат онлайн на www.ted.com. Възползват се милиони. 

"Идеите заслужават да бъдат разпространявани"- под това мото е създаден и се развива TED. Основателят - Ричард Саул Уърман, се смята за пионер в практиката за създаване на удобни начини за подаване на информация. Той е архитект, дизайнер. Написал е повече от 83 книги. Той е човекът, който формулира за пръв път понятието "Информационна  архитектура". 

Формулирането на мисията на TED пък започва така: "Ние

страстно вярваме в силата на идеите

за промяна на нагласите, животът и в крайна сметка – за промяна на света. Така че ние строим  прозрачна къща, която предлага безплатни знания и вдъхновение от най-вдъхновените  мислители в света, както и цяла общност от любопитни души, ангажирани с грижа за другите".

TED-конференция ще се проведе за първи път в Пазарджик. За целта се издава лиценз от световната TED-организация, която одобрява и следи изпълнението на събитието.

Гост-лектори в нашия град ще бъдат професионалисти в сферите на предприемачеството, спорта, дизайна, изкуството и други, обещават организаторите. Първата среща ще е със златното ни момиче Рени Камберова. Тя е носителка на 81 медала с ансамбъла по художествена гимнастика. Сред отличията й са абсолютна световна титла от 2014 г. и бронзов медал от Олимпийските игри в Рио през 2016 г.

Началото ще е в 10 часа в театъра. Всеки, който иска да присъства, може да намери билети на уеб страницата на събитието (tedxpazardzhik.com), както и в мрежата на boxoffice.bg и касите на Драматично-куклен театър „Констатин Величков“. До 15-и октомври желаещите могат да закупят и така наречените „Early Bird” билети, намалени на 20 лв., а стандартните билети са на стойност 30 лв.

- В рамките на последната година и половина, заедно с активистите от Съвета за младежка политика, се стараем да създаваме в Пазарджик

среда, която да мотивира, да кара хората да се замислят

- казва Александър Иванов, който оглавява младежката организация. – За целта каним интересни личности, даваме добрите примери в нашето общество.

Това събитие е резултат от много работа, защото да получиш лиценз от TED, не е никак лесно. В България има само още две групи, които имат право да организират TED-конференции. Едната го прави във Варна и Пловдив, а другата - в Американския университет в Благоевград и в София.

Нашият лиценз е за събития със 100 участници, затова вече се продават билети, както е според правилата на TED. А тези правила трябва да се спазват много стриктно, дори разстоянията между отделните букви са от значение за визуализацията.

- Интересна и престижна инициатива – коментира пък кметът Тодор Попов. - Трябва да се гордеем, че Пазарджик става част от подобно световно събитие. Както и да поздравим младите хора, които направиха възможно това да се случи. Този тип организации са изключително елитарни. Това че нашите младежи успяха да се преборят за одобрение, говори за авторитета, който имат, както и за иновативността на мисленето им.

Мария ДЪБОВА

Времето

8.9°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 56%
Вятър: С-И / 3.7 kmh
Четвъртък

4°C/18°C
Петък

8°C/21°C
Събота

11°C/22°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop