Четвъртък, 22 Февруари 2018

Последни новини

“Гейзерът в Сапарева...

Снимката "Гейзерът в Сапарева баня" на пазарджишкия фотограф Никола Колев...

До 31 март...

До края на март операторите, които заустват отпадъчните си води...

Страстта към хазарта...

ПАЗАРДЖИК. Страстта към хазарта е издънила обирджиите на пазарджишкото казино...

Отново национален литературен...

ПЕЩЕРА. Общинската библиотека при читалище “Развитие-1873” организира национален литературен конкурс...

Волейболистите ни паднаха...

ПАЗАРДЖИК. Коравият тим на „Добруджа” очаквано победи волейболистите на „Хебър”...

Почетоха паметта на...

ПАЗАРДЖИК. Панихида по повод 105-годишнината от падналите при Булаир бе...

Треньор номер едно...

До миналата година рекорд на Анна Георгиева бе непоклатим ПАЗАРДЖИК. Днес...

Сладки медали за...

  ПАЗАРДЖИК. Тази година цели четирима са отличниците в гражданската и...

«
»

 

Рени Камберова ще е лекторка на първата TED-конференция

Петък, 13 Октомври 2017 00:00

 

На 28 октомври градът ни ще е домакин на първото издание на TEDxPazardjik, което ще премине под наслов “Мисли глобално, действай локално”.

TEDx е най-популярният международен формат за споделяне на идеи и опит, за разказване на истории, за представяне на възгледи и теории. TED-конференции се организират на различни места по света. Те събират на едно място ярки умове, вдъхновители, хора, успели в различни областни, забележителните творци и мислители от всички кътчета на земното кълбо. В TED-конференции са участвали Бил Клинтън, Бил Гейтс, основателят  на Google Лари Пейдж, много

нобеловите лауреати

и други.

Ораторите се качват на сцената, за да споделят своите размисли, да мотивират, да срещнат присъстващите с нови гледни точки, да провокират и разпалват смислени дискусии.

Обикновено една реч трае 18 минути, а след събитието видеоклипове от конференциите могат да се гледат онлайн на www.ted.com. Възползват се милиони. 

"Идеите заслужават да бъдат разпространявани"- под това мото е създаден и се развива TED. Основателят - Ричард Саул Уърман, се смята за пионер в практиката за създаване на удобни начини за подаване на информация. Той е архитект, дизайнер. Написал е повече от 83 книги. Той е човекът, който формулира за пръв път понятието "Информационна  архитектура". 

Формулирането на мисията на TED пък започва така: "Ние

страстно вярваме в силата на идеите

за промяна на нагласите, животът и в крайна сметка – за промяна на света. Така че ние строим  прозрачна къща, която предлага безплатни знания и вдъхновение от най-вдъхновените  мислители в света, както и цяла общност от любопитни души, ангажирани с грижа за другите".

TED-конференция ще се проведе за първи път в Пазарджик. За целта се издава лиценз от световната TED-организация, която одобрява и следи изпълнението на събитието.

Гост-лектори в нашия град ще бъдат професионалисти в сферите на предприемачеството, спорта, дизайна, изкуството и други, обещават организаторите. Първата среща ще е със златното ни момиче Рени Камберова. Тя е носителка на 81 медала с ансамбъла по художествена гимнастика. Сред отличията й са абсолютна световна титла от 2014 г. и бронзов медал от Олимпийските игри в Рио през 2016 г.

Началото ще е в 10 часа в театъра. Всеки, който иска да присъства, може да намери билети на уеб страницата на събитието (tedxpazardzhik.com), както и в мрежата на boxoffice.bg и касите на Драматично-куклен театър „Констатин Величков“. До 15-и октомври желаещите могат да закупят и така наречените „Early Bird” билети, намалени на 20 лв., а стандартните билети са на стойност 30 лв.

- В рамките на последната година и половина, заедно с активистите от Съвета за младежка политика, се стараем да създаваме в Пазарджик

среда, която да мотивира, да кара хората да се замислят

- казва Александър Иванов, който оглавява младежката организация. – За целта каним интересни личности, даваме добрите примери в нашето общество.

Това събитие е резултат от много работа, защото да получиш лиценз от TED, не е никак лесно. В България има само още две групи, които имат право да организират TED-конференции. Едната го прави във Варна и Пловдив, а другата - в Американския университет в Благоевград и в София.

Нашият лиценз е за събития със 100 участници, затова вече се продават билети, както е според правилата на TED. А тези правила трябва да се спазват много стриктно, дори разстоянията между отделните букви са от значение за визуализацията.

- Интересна и престижна инициатива – коментира пък кметът Тодор Попов. - Трябва да се гордеем, че Пазарджик става част от подобно световно събитие. Както и да поздравим младите хора, които направиха възможно това да се случи. Този тип организации са изключително елитарни. Това че нашите младежи успяха да се преборят за одобрение, говори за авторитета, който имат, както и за иновативността на мисленето им.

Мария ДЪБОВА

Времето

4°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 90%
Вятър: Западен / 1.9 kmh
Петък

3°C/6°C
Събота

1°C/6°C
Неделя

-4°C/4°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви