Вторник, 19 Юни 2018
Последни новини

Безплатни прегледи за...

  ПАЗАРДЖИК. Седмица на отворените врати стартира днес в Специализираната болница...

Извънредна помощ de...

  Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е...

С куп награди...

    АЛБЕНА. За 13-та поредна година Мажоретен състав “МЕГА” - Пазарджик...

Митрополит Николай с...

  БРАЦИГОВО. В неделя, 24 юни, от 9 часа в църквата...

Неделчо Кесов: Гери...

  НОВИ САД. Гергана Павлова натрупа умора, а това предопредели загубата...

Людмила Кънева от...

    Но във всяко училище ученици, учители и директор стоят прави...

“Хебър” се събира...

  От 18 часа днес футболистите на „Хебър” се събират за...

Клиентският съвет на...

  ПАЗАРДЖИК. На 16 юни, в областния град, проведе 12-та поред...

«
»

В онкоцентъра сега ни преглеждат хирург, онколог-гинеколог, дерматолог и рентгенолог

Петък, 13 Октомври 2017 03:00

 

Емоционален старт на кампанията за борба с рака на гърдата

ПАЗАРДЖИК. Вчера започна поредната кампания за борба с рака на гърдата, инициирана от „Сдружение за онкоболни и приятели”. Тя се осъществява под патронажа на кмета на общината Тодор Попов.

-За съжаление, това е едно от най-често диагностицираните заболявания при жените – подчерта председателката на сдружението Мария Чергарова. Тя е и управителка на Центъра за социална рехабилитация и интеграция
на лица с онкологични заболявания (ЦСРИ). – Добрата новина обаче е, че момичетата и дамите стават все по-отговорни към своето здраве и обръщат по-голямо внимание на превенцията.

Кметът припомни за ентусиазма, с който бе създаден и продължава да работи онкоцентърът в областния град:

-Хубаво е, че има място, където хората с подобни проблеми да могат да се срещнат и да споделят своите мисли и чувства в трудни моменти. По-важното обаче е, че

има къде тези хора да потърсят професионална помощ

Профилактиката също е изключително важна и тук тя не се подценява. Радвам се, че местната общност притежава сетивност за подобни неща, защото нищо не може да се сравни с това да дадеш шанс на някой да продължи да живее.

Именно на превенцията обърна внимание и Гинче Караминова, която като бивша депутатка и областен управител има голям принос за делегиране на дейността на сдружението:

-На път към тази церемония, случайно се заговорих с жена, преборила рака на гърдата. Да, това е възможно, но болестта трябва да се открие навреме. А едва 20 процента от жените търсят помощ на по-ранните етапи. Целият екип тук, в единственият такъв център в България, полага усилия това да се промени.

Сред гостите имаше и

млади хора

от екипа на Плюс Фестивал. Благотворителността в рамките на големия музикален форум тази година беше в подкрепа на онкоболните. С дарените средства е закупена мултимедия.

-За пръв път ще излъчим наш филм на собствена мултимедия – не скри радостта си г-жа Чаргарова преди началото на прожекцията. – Можем да се похвалим и с още една много ценна придобивка - мобилен ехограф с видеопринтер, които вече са си наши. Апаратурата беше закупена благодарение на дарителска кампания, инициирана от нас и подкрепена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Да уважат старта на кампанията бяха дошли много хора – потребители на услугите на онкоцентъра, техни близки и приятели,

лекари,

ръководствата на всички здравни институции, представители на други институции, на бизнеса, обикновени граждани. Прочетени бяха и поздравителни адреси.

След края на церемонията пък започна образователна инициатива за хора с онкологични заболявания . Водеше я д-р Томова, началничка на първо вътрешно отделение в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Темата на презентацията й бе свързана със Световния месец за борба с рака на гърдата.

Също вчера, в онкоцентъра, започнаха и безплатните за записалите се профилактични прегледи за рак на гърдата. Извършва ги хирургът д-р Копев по предварителен график. През месеца ще има също така прегледи при онколога-гинеколог д-р Досева с взимане на цитонамазка, при дерматолога д-р Методиева, както и при рентгенолога д-р Благова с новия

ехограф и видеопринтер

-Пътуващият ехограф ще бъде позициониран навсякъде в Пазарджик и региона, където получим покана да отидем на място и има записани желаещи за над 10 профилактични прегледа на млечната и щитовидната жлеза – уточни Мария Чергарова. - Цената остава непроменена – 10 лева. Здравната каса не покрива ехографията на млечна жлеза и тя струва над 25 лева.

По време на 15-та кампания за борба с рака в Пазарджик и областта д-р Благова откри два случая на рак на гърдата и много патологии на щитовидната жлеза, предимно доброкачествени.

Лидия КАДИЙСКАВремето

19.1°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 80%
Вятър: С-З / 7.4 kmh
Сряда

16°C/29°C
Четвъртък

16°C/29°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop