Четвъртък, 14 Декември 2017

Последни новини

Йордан Гюров е...

 ПАЗАРДЖИК. Петобоецът на „Шампион” Йордан Гюров е спортистът на 2017-а...

Китарист спечели награда...

ПЛЕВЕН. Трета награда от международния китарен фестивал Pleven Guitar Festival’2017...

Бабаит насъскал куче...

ПАЗАРДЖИК. Бабаит, работещ като шофьор във фирма, ударил полицай, а...

“Знаме” позна, световните...

Те са победителите поне в десетката на „Знаме” ПАЗАРДЖИК. Днес ще...

Деца виртуози вдигнаха...

В България няма достатъчно концерти, конкурси и майсторски класове, но...

Топ 10 в...

ПАЗАРДЖИК. Утре вечер (сряда), на официална церемония от 19 часа...

Общината иска собствеността...

Община Пазарджик изпрати искане до Областния управител за придобиване в...

Възрастна жена е...

ВЕЛИНГРАД. Сигнал за инцидента е получен малко след 8 часа...

«
»

 

В онкоцентъра сега ни преглеждат хирург, онколог-гинеколог, дерматолог и рентгенолог

Петък, 13 Октомври 2017 00:00

 

Емоционален старт на кампанията за борба с рака на гърдата

ПАЗАРДЖИК. Вчера започна поредната кампания за борба с рака на гърдата, инициирана от „Сдружение за онкоболни и приятели”. Тя се осъществява под патронажа на кмета на общината Тодор Попов.

-За съжаление, това е едно от най-често диагностицираните заболявания при жените – подчерта председателката на сдружението Мария Чергарова. Тя е и управителка на Центъра за социална рехабилитация и интеграция
на лица с онкологични заболявания (ЦСРИ). – Добрата новина обаче е, че момичетата и дамите стават все по-отговорни към своето здраве и обръщат по-голямо внимание на превенцията.

Кметът припомни за ентусиазма, с който бе създаден и продължава да работи онкоцентърът в областния град:

-Хубаво е, че има място, където хората с подобни проблеми да могат да се срещнат и да споделят своите мисли и чувства в трудни моменти. По-важното обаче е, че

има къде тези хора да потърсят професионална помощ

Профилактиката също е изключително важна и тук тя не се подценява. Радвам се, че местната общност притежава сетивност за подобни неща, защото нищо не може да се сравни с това да дадеш шанс на някой да продължи да живее.

Именно на превенцията обърна внимание и Гинче Караминова, която като бивша депутатка и областен управител има голям принос за делегиране на дейността на сдружението:

-На път към тази церемония, случайно се заговорих с жена, преборила рака на гърдата. Да, това е възможно, но болестта трябва да се открие навреме. А едва 20 процента от жените търсят помощ на по-ранните етапи. Целият екип тук, в единственият такъв център в България, полага усилия това да се промени.

Сред гостите имаше и

млади хора

от екипа на Плюс Фестивал. Благотворителността в рамките на големия музикален форум тази година беше в подкрепа на онкоболните. С дарените средства е закупена мултимедия.

-За пръв път ще излъчим наш филм на собствена мултимедия – не скри радостта си г-жа Чаргарова преди началото на прожекцията. – Можем да се похвалим и с още една много ценна придобивка - мобилен ехограф с видеопринтер, които вече са си наши. Апаратурата беше закупена благодарение на дарителска кампания, инициирана от нас и подкрепена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Да уважат старта на кампанията бяха дошли много хора – потребители на услугите на онкоцентъра, техни близки и приятели,

лекари,

ръководствата на всички здравни институции, представители на други институции, на бизнеса, обикновени граждани. Прочетени бяха и поздравителни адреси.

След края на церемонията пък започна образователна инициатива за хора с онкологични заболявания . Водеше я д-р Томова, началничка на първо вътрешно отделение в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Темата на презентацията й бе свързана със Световния месец за борба с рака на гърдата.

Също вчера, в онкоцентъра, започнаха и безплатните за записалите се профилактични прегледи за рак на гърдата. Извършва ги хирургът д-р Копев по предварителен график. През месеца ще има също така прегледи при онколога-гинеколог д-р Досева с взимане на цитонамазка, при дерматолога д-р Методиева, както и при рентгенолога д-р Благова с новия

ехограф и видеопринтер

-Пътуващият ехограф ще бъде позициониран навсякъде в Пазарджик и региона, където получим покана да отидем на място и има записани желаещи за над 10 профилактични прегледа на млечната и щитовидната жлеза – уточни Мария Чергарова. - Цената остава непроменена – 10 лева. Здравната каса не покрива ехографията на млечна жлеза и тя струва над 25 лева.

По време на 15-та кампания за борба с рака в Пазарджик и областта д-р Благова откри два случая на рак на гърдата и много патологии на щитовидната жлеза, предимно доброкачествени.

Лидия КАДИЙСКА

Времето

16.3°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 56%
Вятър: Ю-ЮИ / 5.6 kmh
Петък

3°C/11°C
Събота

5°C/12°C
Неделя

1°C/9°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви