Вторник, 19 Юни 2018
Последни новини

Безплатни прегледи за...

  ПАЗАРДЖИК. Седмица на отворените врати стартира днес в Специализираната болница...

Извънредна помощ de...

  Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е...

С куп награди...

    АЛБЕНА. За 13-та поредна година Мажоретен състав “МЕГА” - Пазарджик...

Митрополит Николай с...

  БРАЦИГОВО. В неделя, 24 юни, от 9 часа в църквата...

Неделчо Кесов: Гери...

  НОВИ САД. Гергана Павлова натрупа умора, а това предопредели загубата...

Людмила Кънева от...

    Но във всяко училище ученици, учители и директор стоят прави...

“Хебър” се събира...

  От 18 часа днес футболистите на „Хебър” се събират за...

Клиентският съвет на...

  ПАЗАРДЖИК. На 16 юни, в областния град, проведе 12-та поред...

«
»

Над 100 болни от хепатит А през последните 3 месеца, толкова са били през цялата минала година

Петък, 10 Ноември 2017 14:31
Добрата лична хигиена е сред най-важните предпазни мерки Добрата лична хигиена е сред най-важните предпазни мерки

Заболеваемостта от хепатит А тази година е повишена в сравнение с предишните години. През цялата 2016-а случаите в нашата област са били 100, докато само през последните 3 месеца на 2017-а са регистрирани 110 болни. Поразените са хора от различни населени места, най-много са от Пазарджик, Пещера, Ракитово и Велинград.

Повечето болни са деца на възраст между 5 и 7 години. Над 70 процента са от ромски произход. Другите пациенти са по-големи. Такова е разпределението по възраст през последните години.

-В ромските семейства има

много деца

– обясни пред „Знаме” д-р Мария Пишмишева, началник на инфекциозно отделение в областната болница в Пазарджик. – Освен това, в тези семейства на едно място живеят повече хора, контактуват по-често един с друг. Понякога личната хигиена е занижена, което е съществен фактор при хепатит А.

Хепатит А е заболяване, което се предава по контактно-битов път, т. е. със замърсени предмети от бита. Много често протича с леки стомашни оплаквания – гадене, повръщане, отпадналост и отказ от храна. Това са симптомите, които трябва да накарат родителите да заведат детето си на лекар.

Някои болни пожълтяват или урината им потъмнява

-Когато в едно семейство някое от децата вече е боледувало от хепатит А, родителите знаят за какво да следят и по-рано диагностицираме следващите пациенти – допълва д-р Пишмишева. - Някои деца не пожълтяват, а когато заболяването протича леко, не стигат дори до болница. Това е много лошо, защото те всъщност са източник на инфекция.

Лечението помага на черния дроб да се справи сам с инфекцията, самият вирус не се лекува. Обикновено

болните са възстановяват до 2-3 месеца,

като при възрастните този период е малко по-дълъг отколкото при децата.

Пациентите, които са преболедували от остър хепатит, в трябва да спазват строг хигиенно-диетичен режим в продължение на няколко месеца. Инструкции за това какво може и какво не бива да ядат и пият, получават още в инфекциозното отделение.

-Трябва да изключат изцяло алкохола, газираното, тлъстото, пърженото, лютивите подправки и пикантните храни – уточнява д-р Пишмишева. – Или, както обичаме да обясняваме на децата, за да сме сигурни, че ще ни разберат:

„Няма да ядете дюнери, пици, чипсове, лютеница, майонеза и шоколад!”

Наблюдението на болните продължава най-малко три месеца, като може да продължи и повече, в зависимост от изследванията. Заболяването оставя траен имунитет, което означава, че ако веднъж сте боледували от хепатит А, няма да се разболеете повторно.

А сред мерките за предпазване, които лекарите препоръчват, най-важната е добрата хигиена. Мийте редовно ръцете си, особено след като сте били навън, след тоалетна, преди да пипнете храна или да седнете да се храните. Хепатит А не се придава по въздуха.

Не може да се заразите, ако разговаряте с болен

или ако стоите до такъв. Той трябва да е пипал предмети, които след това да попаднат у вас и по някакъв начин заразата да стигне до устата ви. Това може да стане с чаши, лъжици и други. Децата не трябва да се хранят с една лъжица.

Срещу хепатит А има ваксина, тя предпазва от заболяването и съветът на специалистите е да се имунизирате. Някои ваксини са комбинирани - и срещу А, и срещу хепатит В. Родените след 1992-а са имунизирани срещу хепатит В.

Лидия КАДИЙСКА

Последно променена в Петък, 10 Ноември 2017 14:37Времето

18.8°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 81%
Вятър: С-СИ / 5.6 kmh
Сряда

16°C/29°C
Четвъртък

16°C/29°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop