Сряда, 21 Февруари 2018

Последни новини

“Гейзерът в Сапарева...

Снимката "Гейзерът в Сапарева баня" на пазарджишкия фотограф Никола Колев...

До 31 март...

До края на март операторите, които заустват отпадъчните си води...

Страстта към хазарта...

ПАЗАРДЖИК. Страстта към хазарта е издънила обирджиите на пазарджишкото казино...

Отново национален литературен...

ПЕЩЕРА. Общинската библиотека при читалище “Развитие-1873” организира национален литературен конкурс...

Волейболистите ни паднаха...

ПАЗАРДЖИК. Коравият тим на „Добруджа” очаквано победи волейболистите на „Хебър”...

Почетоха паметта на...

ПАЗАРДЖИК. Панихида по повод 105-годишнината от падналите при Булаир бе...

Треньор номер едно...

До миналата година рекорд на Анна Георгиева бе непоклатим ПАЗАРДЖИК. Днес...

Сладки медали за...

  ПАЗАРДЖИК. Тази година цели четирима са отличниците в гражданската и...

«
»

 

Над 100 болни от хепатит А през последните 3 месеца, толкова са били през цялата минала година

Петък, 10 Ноември 2017 12:31
Добрата лична хигиена е сред най-важните предпазни мерки Добрата лична хигиена е сред най-важните предпазни мерки

Заболеваемостта от хепатит А тази година е повишена в сравнение с предишните години. През цялата 2016-а случаите в нашата област са били 100, докато само през последните 3 месеца на 2017-а са регистрирани 110 болни. Поразените са хора от различни населени места, най-много са от Пазарджик, Пещера, Ракитово и Велинград.

Повечето болни са деца на възраст между 5 и 7 години. Над 70 процента са от ромски произход. Другите пациенти са по-големи. Такова е разпределението по възраст през последните години.

-В ромските семейства има

много деца

– обясни пред „Знаме” д-р Мария Пишмишева, началник на инфекциозно отделение в областната болница в Пазарджик. – Освен това, в тези семейства на едно място живеят повече хора, контактуват по-често един с друг. Понякога личната хигиена е занижена, което е съществен фактор при хепатит А.

Хепатит А е заболяване, което се предава по контактно-битов път, т. е. със замърсени предмети от бита. Много често протича с леки стомашни оплаквания – гадене, повръщане, отпадналост и отказ от храна. Това са симптомите, които трябва да накарат родителите да заведат детето си на лекар.

Някои болни пожълтяват или урината им потъмнява

-Когато в едно семейство някое от децата вече е боледувало от хепатит А, родителите знаят за какво да следят и по-рано диагностицираме следващите пациенти – допълва д-р Пишмишева. - Някои деца не пожълтяват, а когато заболяването протича леко, не стигат дори до болница. Това е много лошо, защото те всъщност са източник на инфекция.

Лечението помага на черния дроб да се справи сам с инфекцията, самият вирус не се лекува. Обикновено

болните са възстановяват до 2-3 месеца,

като при възрастните този период е малко по-дълъг отколкото при децата.

Пациентите, които са преболедували от остър хепатит, в трябва да спазват строг хигиенно-диетичен режим в продължение на няколко месеца. Инструкции за това какво може и какво не бива да ядат и пият, получават още в инфекциозното отделение.

-Трябва да изключат изцяло алкохола, газираното, тлъстото, пърженото, лютивите подправки и пикантните храни – уточнява д-р Пишмишева. – Или, както обичаме да обясняваме на децата, за да сме сигурни, че ще ни разберат:

„Няма да ядете дюнери, пици, чипсове, лютеница, майонеза и шоколад!”

Наблюдението на болните продължава най-малко три месеца, като може да продължи и повече, в зависимост от изследванията. Заболяването оставя траен имунитет, което означава, че ако веднъж сте боледували от хепатит А, няма да се разболеете повторно.

А сред мерките за предпазване, които лекарите препоръчват, най-важната е добрата хигиена. Мийте редовно ръцете си, особено след като сте били навън, след тоалетна, преди да пипнете храна или да седнете да се храните. Хепатит А не се придава по въздуха.

Не може да се заразите, ако разговаряте с болен

или ако стоите до такъв. Той трябва да е пипал предмети, които след това да попаднат у вас и по някакъв начин заразата да стигне до устата ви. Това може да стане с чаши, лъжици и други. Децата не трябва да се хранят с една лъжица.

Срещу хепатит А има ваксина, тя предпазва от заболяването и съветът на специалистите е да се имунизирате. Някои ваксини са комбинирани - и срещу А, и срещу хепатит В. Родените след 1992-а са имунизирани срещу хепатит В.

Лидия КАДИЙСКА

Последно променена в Петък, 10 Ноември 2017 12:37

Времето

4.3°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 92%
Вятър: Ю-И / 0 kmh
Петък

3°C/6°C
Събота

1°C/6°C
Неделя

-3°C/4°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви