Сряда, 22 Ноември 2017

Последни новини

Ръководители на мажоретни...

Общински детски комплекс (ОДК) организира за втора поредна година единствения...

Скъсана дига и...

ПАЗАРДЖИК. Днес в областния град се проведе мащабно пожаро-тактическо учение...

Фризьорката Ваня Иванова...

Днес фризьорката Иванка Иванова обяви, че ще отбележи по тържествен...

Първи сме в...

На трето място сме по заловени цигари ПАЗАРДЖИК. Областната дирекция на...

С Любен Дилов-син...

ПАЗАРДЖИК. От 18,30 часа днес в гранд-хотел „Хебър” Любен Дилов-син...

Ден на отворените...

„Електроразпределение Юг“ ( част от ЕVN България) ще се включи...

21-годишен е с...

ПАНАГЮРИЩЕ. Сигналът за инцидента е получен вчера около 19.16 часа,...

Приканват ни да...

От 20 ноември до края на тази работната седмица (24...

«
»

 

Над 100 болни от хепатит А през последните 3 месеца, толкова са били през цялата минала година

Петък, 10 Ноември 2017 12:31
Добрата лична хигиена е сред най-важните предпазни мерки Добрата лична хигиена е сред най-важните предпазни мерки

Заболеваемостта от хепатит А тази година е повишена в сравнение с предишните години. През цялата 2016-а случаите в нашата област са били 100, докато само през последните 3 месеца на 2017-а са регистрирани 110 болни. Поразените са хора от различни населени места, най-много са от Пазарджик, Пещера, Ракитово и Велинград.

Повечето болни са деца на възраст между 5 и 7 години. Над 70 процента са от ромски произход. Другите пациенти са по-големи. Такова е разпределението по възраст през последните години.

-В ромските семейства има

много деца

– обясни пред „Знаме” д-р Мария Пишмишева, началник на инфекциозно отделение в областната болница в Пазарджик. – Освен това, в тези семейства на едно място живеят повече хора, контактуват по-често един с друг. Понякога личната хигиена е занижена, което е съществен фактор при хепатит А.

Хепатит А е заболяване, което се предава по контактно-битов път, т. е. със замърсени предмети от бита. Много често протича с леки стомашни оплаквания – гадене, повръщане, отпадналост и отказ от храна. Това са симптомите, които трябва да накарат родителите да заведат детето си на лекар.

Някои болни пожълтяват или урината им потъмнява

-Когато в едно семейство някое от децата вече е боледувало от хепатит А, родителите знаят за какво да следят и по-рано диагностицираме следващите пациенти – допълва д-р Пишмишева. - Някои деца не пожълтяват, а когато заболяването протича леко, не стигат дори до болница. Това е много лошо, защото те всъщност са източник на инфекция.

Лечението помага на черния дроб да се справи сам с инфекцията, самият вирус не се лекува. Обикновено

болните са възстановяват до 2-3 месеца,

като при възрастните този период е малко по-дълъг отколкото при децата.

Пациентите, които са преболедували от остър хепатит, в трябва да спазват строг хигиенно-диетичен режим в продължение на няколко месеца. Инструкции за това какво може и какво не бива да ядат и пият, получават още в инфекциозното отделение.

-Трябва да изключат изцяло алкохола, газираното, тлъстото, пърженото, лютивите подправки и пикантните храни – уточнява д-р Пишмишева. – Или, както обичаме да обясняваме на децата, за да сме сигурни, че ще ни разберат:

„Няма да ядете дюнери, пици, чипсове, лютеница, майонеза и шоколад!”

Наблюдението на болните продължава най-малко три месеца, като може да продължи и повече, в зависимост от изследванията. Заболяването оставя траен имунитет, което означава, че ако веднъж сте боледували от хепатит А, няма да се разболеете повторно.

А сред мерките за предпазване, които лекарите препоръчват, най-важната е добрата хигиена. Мийте редовно ръцете си, особено след като сте били навън, след тоалетна, преди да пипнете храна или да седнете да се храните. Хепатит А не се придава по въздуха.

Не може да се заразите, ако разговаряте с болен

или ако стоите до такъв. Той трябва да е пипал предмети, които след това да попаднат у вас и по някакъв начин заразата да стигне до устата ви. Това може да стане с чаши, лъжици и други. Децата не трябва да се хранят с една лъжица.

Срещу хепатит А има ваксина, тя предпазва от заболяването и съветът на специалистите е да се имунизирате. Някои ваксини са комбинирани - и срещу А, и срещу хепатит В. Родените след 1992-а са имунизирани срещу хепатит В.

Лидия КАДИЙСКА

Последно променена в Петък, 10 Ноември 2017 12:37

Времето

14.1°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 52%
Вятър: Западен / 3.7 kmh
Четвъртък

2°C/17°C
Петък

4°C/13°C
Събота

4°C/11°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви