Вторник, 19 Юни 2018
Последни новини

Безплатни прегледи за...

  ПАЗАРДЖИК. Седмица на отворените врати стартира днес в Специализираната болница...

Извънредна помощ de...

  Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е...

С куп награди...

    АЛБЕНА. За 13-та поредна година Мажоретен състав “МЕГА” - Пазарджик...

Митрополит Николай с...

  БРАЦИГОВО. В неделя, 24 юни, от 9 часа в църквата...

Неделчо Кесов: Гери...

  НОВИ САД. Гергана Павлова натрупа умора, а това предопредели загубата...

Людмила Кънева от...

    Но във всяко училище ученици, учители и директор стоят прави...

“Хебър” се събира...

  От 18 часа днес футболистите на „Хебър” се събират за...

Клиентският съвет на...

  ПАЗАРДЖИК. На 16 юни, в областния град, проведе 12-та поред...

«
»

Стрелчани почитат Освобождението на своя град

Четвъртък, 11 Януари 2018 19:22
Полковник Тимирязев - Освободителят на Стрелча Полковник Тимирязев - Освободителят на Стрелча

Кръгла маса за събитието преди 140 години

СТРЕЛЧА.В петък в 11 часа на площад “Дружба” ще започне празникът за Освобождението на града преди 140 години. Там ще бъде издигнато националното знаме, а протойерей Стефан Табаков от местния храм “Свети Архангел Михаил” ще отслужи водосвет за здраве и благоденствие на града и селата в общината. Цветя и венци ще отрупат паметника на полковник Николай Тимирязев - освободителят на Стрелча.

Половин час по-късно честването ще продължи в Младежкия център с кръгла маса на тема “Стрелча - непобедена в Априлското въстание - 1876”. Ще бъде представена дейността на стрелешката чета и освобождението на Централното Средногорие - 1877-1878. Научен ръководител на форума е стрелчанинът проф. д-р Веселин Бояджиев, преподавател в Софийския университет “Свети Климент Охридски”.

Начало на научното събитие ще даде проф. д-р Пламен Митев от същия университет по темата “Руско-турската освободителна война; Исторически проблеми”.

Участниците в кръглата маса ще чуят интересни исторически факти по темата от проф. Бояджиев (за стрелешката чета), от проф.Пламен Павлов (“Армията” на Левски”, от проф. д-р Тодор Мишев (“Стрелча в учебниците по история и география”, от доц.Симеон Кацаров (“Параметрите на свободата в Европа през 19-и век”).

Щрихи към събитията отпреди 140 години ще представят директорите на музеите в Панагюрище - д-р Атанас Шопов, в Стрелча - Надя Романова, в Пирдоп - д-р Иван Иванов, в Копривщица - Светла Мухова и краеведът и писател Яко Бойчев, стрелчанин. Дискусията по темите ще започне в 14 часа.

Нарочни гости на събитието ще бъдат проф. д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на болница “Пирогов”, доц. д-р Михаил Груев - председател на Държавната агенция “Архиви”, и Борис Хаджийски - председател на сдружение “Български музеи” и директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик.

Участниците в научния форум ще си тръгнат с ценно луксозно издание “Приказница за българското въстание ‘1876 - село Стрелча” на летописеца Мильо Балтов. Проф.Асен Балтов е потомък на Мильо Балтов, поясни Станислава Станева, секретар на общината.

Ана МИХАЙЛОВА

Последно променена в Четвъртък, 11 Януари 2018 19:25Времето

19.1°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 80%
Вятър: С-З / 7.4 kmh
Сряда

16°C/29°C
Четвъртък

16°C/29°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop