Неделя, 18 Март 2018

Последни новини

Боксьорите на “Тракиец”...

  ПЛОВДИВ. Подрастващи боксьори на академия „Тракиец” (Пазарджик) направиха спаринг срещи...

Евгени Попов: ...

В селата има паметници с безброй имена и дори етнографски...

Поредни кукерски игри...

Днес и утре средногорското село събира на фолклорен празник кукери...

Единайстокласник - финалист...

ВЕЛИНГРАД. Единайстокласникът Васил Янакиев от иновативното средно училище “Св.Св.Кирил и...

Еликсир на боговете...

На 17 март от 10 часа в читалище “Васил Левски-1925”...

Окръжният съд пак...

ВЕЛИНГРАД. И тази година отчетът на Окръжния съд в Пазарджик...

Общината започна проверка...

  ПАЗАРДЖИК. От общинската администрация започнаха проверка по инцидента с падналия...

Почина д-р...

ВЕЛИНГРАД. На 56-годишина възраст почина управителят на ДКЦ и МБАЛ...

«
»

 

Стрелчани почитат Освобождението на своя град

Четвъртък, 11 Януари 2018 17:22
Полковник Тимирязев - Освободителят на Стрелча Полковник Тимирязев - Освободителят на Стрелча

Кръгла маса за събитието преди 140 години

СТРЕЛЧА.В петък в 11 часа на площад “Дружба” ще започне празникът за Освобождението на града преди 140 години. Там ще бъде издигнато националното знаме, а протойерей Стефан Табаков от местния храм “Свети Архангел Михаил” ще отслужи водосвет за здраве и благоденствие на града и селата в общината. Цветя и венци ще отрупат паметника на полковник Николай Тимирязев - освободителят на Стрелча.

Половин час по-късно честването ще продължи в Младежкия център с кръгла маса на тема “Стрелча - непобедена в Априлското въстание - 1876”. Ще бъде представена дейността на стрелешката чета и освобождението на Централното Средногорие - 1877-1878. Научен ръководител на форума е стрелчанинът проф. д-р Веселин Бояджиев, преподавател в Софийския университет “Свети Климент Охридски”.

Начало на научното събитие ще даде проф. д-р Пламен Митев от същия университет по темата “Руско-турската освободителна война; Исторически проблеми”.

Участниците в кръглата маса ще чуят интересни исторически факти по темата от проф. Бояджиев (за стрелешката чета), от проф.Пламен Павлов (“Армията” на Левски”, от проф. д-р Тодор Мишев (“Стрелча в учебниците по история и география”, от доц.Симеон Кацаров (“Параметрите на свободата в Европа през 19-и век”).

Щрихи към събитията отпреди 140 години ще представят директорите на музеите в Панагюрище - д-р Атанас Шопов, в Стрелча - Надя Романова, в Пирдоп - д-р Иван Иванов, в Копривщица - Светла Мухова и краеведът и писател Яко Бойчев, стрелчанин. Дискусията по темите ще започне в 14 часа.

Нарочни гости на събитието ще бъдат проф. д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на болница “Пирогов”, доц. д-р Михаил Груев - председател на Държавната агенция “Архиви”, и Борис Хаджийски - председател на сдружение “Български музеи” и директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик.

Участниците в научния форум ще си тръгнат с ценно луксозно издание “Приказница за българското въстание ‘1876 - село Стрелча” на летописеца Мильо Балтов. Проф.Асен Балтов е потомък на Мильо Балтов, поясни Станислава Станева, секретар на общината.

Ана МИХАЙЛОВА

Последно променена в Четвъртък, 11 Януари 2018 17:25

Времето

19.2°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 47%
Вятър: Западен / 5.6 kmh
Понеделник

6°C/11°C
Вторник

4°C/16°C
Сряда

4°C/16°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви