Вторник, 23 Януари 2018

Последни новини

Решават проблема с...

Сондажен кладенец с дълбочина 100 m и с изолиране на...

Водно огледало и...

ПАЗАРДЖИК. Община Пазарджик започва изпълнението на проекта за обновяване на...

Учениците тръгват на...

Грипната ваканция за учениците в Пазарджишка област няма да се...

На гурме вечеря...

  Седмица след старта на сериала „Скъпи наследници“, в който играят...

Наша фирма сред...

  КЬОЛН. Пазарджишката фирма ЕТ „Благой Ангелов-Колорадо” бе една от 12-те...

Боята дочака сбъдването...

  Лично Тодор Живков наградил спортиста, който избяга от олимпиада заради...

Третата контрола на...

  ПАЗАРДЖИК. Третата си поред контрола ще играе ФК „Хебър 1918”...

Колкото родени, толкова...

ПАЗАРДЖИК. Всяка година Бабинден поставя АГ-отделенията в центъра на общественото...

«
»

 

Стрелчани почитат Освобождението на своя град

Четвъртък, 11 Януари 2018 17:22
Полковник Тимирязев - Освободителят на Стрелча Полковник Тимирязев - Освободителят на Стрелча

Кръгла маса за събитието преди 140 години

СТРЕЛЧА.В петък в 11 часа на площад “Дружба” ще започне празникът за Освобождението на града преди 140 години. Там ще бъде издигнато националното знаме, а протойерей Стефан Табаков от местния храм “Свети Архангел Михаил” ще отслужи водосвет за здраве и благоденствие на града и селата в общината. Цветя и венци ще отрупат паметника на полковник Николай Тимирязев - освободителят на Стрелча.

Половин час по-късно честването ще продължи в Младежкия център с кръгла маса на тема “Стрелча - непобедена в Априлското въстание - 1876”. Ще бъде представена дейността на стрелешката чета и освобождението на Централното Средногорие - 1877-1878. Научен ръководител на форума е стрелчанинът проф. д-р Веселин Бояджиев, преподавател в Софийския университет “Свети Климент Охридски”.

Начало на научното събитие ще даде проф. д-р Пламен Митев от същия университет по темата “Руско-турската освободителна война; Исторически проблеми”.

Участниците в кръглата маса ще чуят интересни исторически факти по темата от проф. Бояджиев (за стрелешката чета), от проф.Пламен Павлов (“Армията” на Левски”, от проф. д-р Тодор Мишев (“Стрелча в учебниците по история и география”, от доц.Симеон Кацаров (“Параметрите на свободата в Европа през 19-и век”).

Щрихи към събитията отпреди 140 години ще представят директорите на музеите в Панагюрище - д-р Атанас Шопов, в Стрелча - Надя Романова, в Пирдоп - д-р Иван Иванов, в Копривщица - Светла Мухова и краеведът и писател Яко Бойчев, стрелчанин. Дискусията по темите ще започне в 14 часа.

Нарочни гости на събитието ще бъдат проф. д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на болница “Пирогов”, доц. д-р Михаил Груев - председател на Държавната агенция “Архиви”, и Борис Хаджийски - председател на сдружение “Български музеи” и директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик.

Участниците в научния форум ще си тръгнат с ценно луксозно издание “Приказница за българското въстание ‘1876 - село Стрелча” на летописеца Мильо Балтов. Проф.Асен Балтов е потомък на Мильо Балтов, поясни Станислава Станева, секретар на общината.

Ана МИХАЙЛОВА

Последно променена в Четвъртък, 11 Януари 2018 17:25

Времето

4.7°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 64%
Вятър: Ю-ЮИ / 5.6 kmh
Сряда

-7°C/3°C
Четвъртък

-4°C/4°C
Петък

-4°C/5°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви