Сряда, 19 Декември 2018

Времето

4°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 68%
Вятър: З-СЗ / 14.8 kmh
Четвъртък

-3°C/3°C
Петък

-2°C/7°C
Събота

2°C/11°C
Неделя

-1°C/13°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Учители: Коледни бонуси от 2400 лева си дават директорките ни!

Учители: Коледни бонуси...

Няма да коментираме цифри, защото не са окончателни, отвръщат от...

Кметът поздрави абсолютния балкански шампион по културизъм

Кметът поздрави абсолютния...

ПАЗАРДЖИК. Парична премия за спортните си постижения получи Ангел Данчев...

Нури от “Фермата” бе гост на кмета Неби Бозов

Нури от “Фермата”...

СЪРНИЦА. Днес Нури Семерджиев бе гост на кмета на най-младата...

Изгоря суши бар

Изгоря суши бар

ПАЗАРДЖИК. На осем сигнала са реагирали огнеборците в областта през...

Мая Павлова от екипа на филма “Тихия ангел”: Душата на Дядо Добри беше проводник между света на хората и този на ангелите

Мая Павлова от...

  Музиканти от „Ку-ку бенд” ще свирят на премиерата в НДК Дойде...

Михаела Златанова със сребро и бронз от Кипър

Михаела Златанова със...

  НИКОЗИЯ. С два медала - сребърен и бронзов, се поздрави...

Отчитането на тока по празниците – по редовния график

Отчитането на тока...

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници „Електроразпределение Юг“...

Д-р Красимира Чачова-Ранчева е новият управител на МБАЛ “Уни Хоспитал"

Д-р Красимира Чачова-Ранчева...

ПАНАГЮРИЩЕ. Д-р Красимира Чачова-Ранчева бе избрана за управител на болницата...

Детската площадка на улица “Димитър Греков” и “Антим 1”  ще бъде завършена до март

Детската площадка на...

  ПАЗАРДЖИК. Детската площадка на улица ''Димитър Греков'' и ''Антим 1''...

Мажоретките се върнаха с награди от Банско

Мажоретките се върнаха...

С награди от международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда” се...

«
»


ДАНС и спецпрокуратурата взеха на фокус селска здравна служба

Понеделник, 16 Април 2018 03:00
В Елшица са доволни от ремонта на службата В Елшица са доволни от ремонта на службата

 

Избрали сме най-изгодната оферта, ако има раздути цени, не е било предмет на поръчката, казват от общината

ЕЛШИЦА. Сигнал за раздуто изпълнение на обществена поръчка на община Панагюрище по капиталовата общинска програма привлече вниманието на спецпрокуратурата и на службите. В него се твърди за изкуствено завишени цени при изпълнението на ремонта на здравната служба в Елшица. Авторът на сигнала Борислав Лазаров първоначално алармирал Окръжната прокуратура с твърдения, че една и съща консултантска фирма - „Полимит консулт”, осъществява надзора на обществени поръчки в Панагюрище, и конкретно визира изпълнението по ремонта на здравната служба в Елшица от самоковската фирма ЕТ „С-Строй”. За ремонта на здравната служба (цялата с площ 73 кв. м) са платени 32 880 лева и 40 стотинки с ДДС. Толкова струва панелен апартамент със същата площ в периферията на Пазарджик. Според представителите на община Панагюрище и на фирмата-надзорник, цената е добра.

Какви са фактите

Прокурор Ангел Панков на 28 март отказва да образува досъдебно производство след като е прегледал документацията по обществената поръчка, удостоверението за въвеждане в експлоатация и приемо-предавателните протоколи. Счел е, че

общественият интерес е защитен,

а що се отнася до твърдението, че фирмата най-често прави надзора (това е видно и от общинския регистър на обществените поръчки на сайта на общината), е приел обяснението, че това е единственото подобно дружество в Панагюрско. Лазаров обаче е недоволен и се е обърнал към главния прокурор, ДАНС и спецпрокуратурата.

Специализираната прокуратура е образувала преписка номер 160/18. За обяснения Лазаров сега е викан и от Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

 „Не може прокуратурата да не направи даже елементарна експертиза, а набързо да прекрати проверката.

Има снимки в Гугъл Мапс,

където се вижда, че външната мазилка и през 2012-а си е в същия вид като сега (по протокол има изпълнено очукване на стара фасадна варова мазилка над 70 квадрата, б.р.), както и че има алуминиева дограма (по протокол са сменени с такава дограма и прозорците, б.р.). Не може да се изписват материали и количества, които стоят само на книга, казва той. На снимките в Гугъл Мапс се вижда, че външната мазилка на сградата, макар и с познатата синя боя, е остаряла и поочукана, но на прозореца на лекарския кабинет явно има алуминиева дограма още тогава. На четири страници в приемо-предавателния протокол за установените извършени СМР са изброени са много извършени дейности, но дали са вложени всички описани материали и артикули, и отговарят ли те на качеството съобразно фиксираната цена, може да каже само една техническа експертиза. В „Знаме” се допитахме до строителни специалисти и те бяха единодушни, че

немалко от цените са завишени осезаемо, но разбивката е направена подробно и обширно - така че да „глътне” по-голяма от реалната сума

за ремонта. Такова бе изразеното мнение. Така например по протокол по-високо са таксувани трите алуминиеви плътни врати за тоалетната - 783 лева или 177.96 лв. на квадратен метър, докато такава врата може да се намери и под 200 лева. По-високи са и цените на еднослойните преградни стени от гипсокартон с изолация от минерална вата 100 мм ( цена 47,98 лв.за 27,63 кв. м на стойност 1325,59 лв.) Общо 933,78 лева пък са начислени за 48,94 лв. на квадрат за 19,8 кв. м за еднослойни преградни стени от влагоустойчив гипсокартон. Кубик бетон за армирана подова настилка е таксуван за 159 лева на кубик или 799,35 лева за 5 кубика, но в бетоновите центрове той се търгува не повече от 100 лева на кубик, казват строители. Елшица не е чак толкова далеч от Пазарджик, но дори и да беше на другия край на областта, при ремонт на толкова голяма стойност не може да бъде оправдание отдалечеността на мястото, защото с един курс се карат достатъчно количество материали.

От община Панагюрище и от кметството в Елшица бяха любезни да се срещнат с наш екип

Зам.-кметът на общината Георги Павлов е категоричен, че сделката е напълно прозрачна и интересът на гражданите е защитен. Той обясни, че оценката в случая не е по единични анализни цени, а по общата офертна цена, каквато е общоприетата практика при обществени поръчки за ремонтни дейности.

„Това е здравна служба, която е много важна за нас. Искаме хората да получават качествена услуга. Потребителите са възрастни хора, а службата беше на втория етаж и тези стълби много ги затрудняваха. Свалихме я за удобство на хората. И важното е, че хората са доволни. Те самите съдействаха това да се случи. Но е обида да се обезценява трудът на всички за този ремонт. Що се отнася до твърдението за раздути цени, ние гледаме общата крайна цена, а не единичните цени. Избрали сме най-изгодната оферта при обществената поръчка. При приемането на обекта не сме пропуснали нищо”, казва зам.-кметът.

„Изпълнителят също имаше претенции, но не сме ги удовлетворили,

защото сме гледали само това, което е в рамките на договора и може да се вмести в заявената за изпълнение оферта, поясни и  инж. Павлина Пенелова, управител на „Полимит консулт”. Ето, сами може да видите тоалетните, казанчетата, мивките… Това и вкъщи го нямаме. Абсолютно всичко е по проект и по екзекутивната документация, абсолютно всичко е изпълнено качествено и в срок и е въведено в експлоатация. Аз заставам с целия си авторитет зад изпълнението. Имаме удостоверение за въвеждането в експлоатация, въпреки че обектът е малък - защото става дума за ремонтни дейности и не е задължително да ги има всички тези процедури”, казва инж. Пенелова.

Общината има практика да си ползват надзора с въвеждането на подобни обекти в експлоатация, а това е презастраховка, смятат и другите представители на общината, шефът на ТСУ инж. Димитър Бозаджиев и Златка Рукова, главен експерт „Инвестиционна дейност и пътно поддържане”. Те са категорични, че всички фирми са оценявани по един и същ критерий и това е най-изгодната цена.

„Отделните цени не са елемент на оценка. Правилата на поръчката са да се гледа общата цена. Всичко е въпрос на пазарен принцип. На пазара няма фиксирани точни цени и ако едната е по-височка, другата може да е по-ниска, фирмата може да компенсира с по-ниска цена на труд, това е нейната политика”, казва инж. Бозаджиев.

„Ако правите вкъщи ремонт на площ 73 кв. м колко ще ви излезе?

Общата стойност за ремонтните работи без ДДС е 27 400 лева. Това беше стара абонатна станция, приличаше на гробище. Всичко бе изкъртено до тухла, коментира инж. Пенелова. Обособиха се сервизни помещения, дори се направиха масивни преградни стени и още бонуси, изпълнени прищевки на кметството. Мога още десет неща да Ви изброя, но няма да го направя, защото не са предмет на договора. Знаете колко струва само един ремонт на баня с тоалетна. За тези пари и тази работа, която е свършена, нека тези специалисти, които са Ви консултирали, да дойдат тук и да си кажат мнението. Категорична съм, че сме прегледали обстойно свършената работа, сверявали сме фактурите и тогава сме си положили подписите. И заставаме с тях зад свършената работа. Твърдите, че сто лева се харчи и кубик бетон, но това не е така. Откъде специалистите, до които сте се допитали, вземат тези сто лева. Най-близкият бетонов център е в Пазарджик, а цените са плаващи”.

В сигнала на Лазаров се твърди, че заради некачествен ремонт

здравната служба протекла две седмици след приемането на обекта

Опонират му, че става дума за теч по друга причина, който веднага е отстранен.

„Причината е в стоматологичния кабинет. Зъболекарят забравил едно шише, казва кметът на Елшица Митко Кочев. Още през зимата изпаднал маркучът за плювалника, той сложил отрязано 10-литрово шише с вода, но го забравил.Защото той идва два пъти седмично, а ако няма желаещи, изобщо не идва. След като видяхме, че има теч, веднага извикахме ВиК и те отстраниха повредата. А зъболекарят дойде и си измаза за негова сметка  това, което беше за оправяне. А тук полицията идва, брои плочки, мивки, контакти… Не намери нищо нередно”, добавя кметът.

Сградата е строена през 1957 г. и е разширена през 1963 г., а до 1974-а на втория етаж се помещавало и кметството, след което се мести в новото читалище. Хората пък преди време направиха подписка за преместването на здравната служба от втория на първия етаж.

Д-р Николай Лалев подписал новия договор за ползване

преди дни. Старият договор изтекъл на 28 февруари.

„Разбира се, че съм доволен от ремонта. Нямам никакви забележки. Всеки би бил доволен като му е ново и светло. Доволен съм най-вече за хората, защото тези стъпала до горе аз трудно ги качвах, какво остава за 80-годишни баби и дядовци, казва докторът.

В Елшица хората са доволни и предоволни от придобивката и пустосват автора на сигнала, който направил здравната им служба известна. „Пожелахме го и то се случи! Благодарни сме от сърце!”, провиква се 79-годишната баба Димитрия Цветанова. Мъжът й Минко и останалите старци потвърждават думите й. А 73-годишната Делка Христоскова кима към дошлата от Панагюрище специално за срещата група. „Паднаха ни се от тотото”, казва тя. Не е ясно дали визира хората или ремонтираните помещения, пред които са застанали. Най-вероятно и двете.

Тодор ГРОЗДЕВ