Петък, 16 Ноември 2018

Времето

9.6°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 61%
Вятър: Ю-ЮИ / 4.5 kmh
Събота

1°C/6°C
Неделя

1°C/6°C
Понеделник

-2°C/7°C
Вторник

3°C/7°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Плашат отровителите на кучета с полиция и камери

Плашат отровителите на...

ПАЗАРДЖИК. Стопани на кучета се заканиха да сезират полицията и...

Зам.-министър Лозана Василева се срещна с местни стопани

Зам.-министър Лозана Василева...

Помощ за мобилни мандри заинтригува присъстващите фермери ПАЗАРДЖИК. Тази седмица Областната...

Протести в Пазарджик и Панагюрище

Протести в Пазарджик...

ПАЗАРДЖИК. И тази неделя недоволни от високите от високите цени...

Влайков иска възобновяване на делото, не ще в затвора

Влайков иска възобновяване...

Възобновяване на делото, по което бе осъден и вкаран в...

В две училища тестваха програма за разпознаване на домашното насилие

В две училища...

При нас повечето жертвите на домашното насилие са жени от...

Наши футболисти излизат на световното по Футбол 5 в ЮАР

Наши футболисти излизат...

 Данчо Милиев и Спас Милушев са част от националната селекция   КЕЙПТАУН....

Феновете на “Хебър” се събират преди мача с перничани

Феновете на “Хебър”...

ПАЗАРДЖИК. Феновете на ФК „Хебър 1918” се събират утре преди...

Кметът Белишки освободи заместника си

Кметът Белишки освободи...

ПАНАГЮРИЩЕ. Георги Павлов вече не е заместник-кмет на общината, съобщиха...

Демократите:  Бойко Борисов - вреден за държавата

Демократите: Бойко...

  ПАЗАРДЖИК. Правителството на Бойко Борисов се разпада. Управлява сам с...

Полицейският бюлетин за деня

Полицейският бюлетин за...

Неправоспособен водач катастрофира, след като се опита да избегне полицейска...

«
»
Портиер сезира прокуратурата за месокомбината във Величково

Сряда, 16 Май 2018 14:00

Бях в болница, а ме изкараха, че съм поискал прекратяване на договора, казва Сашко Бичев - работодателят му отрича

ВЕЛИЧКОВО. Гражданин е подготвил жалба до прокуратурата, че бившият му работодател е фалшифицирал подписа му в два официални документа и е прекратил по този начин правоотношенията си с него, докато е бил в болнични. В момента има висящо гражданско дело и бившият портиер Сашко Бичев изчаква развоя му преди да сезира държавното обвинение. Фирмата е „Еко мес”, а оттам твърдят, че това са лъжи и дори ни намекнаха, че се канят да съдят всеки, който съсипва реномето на дружеството. В „Знаме” пък излагаме двете гледни точки, а кой е крив и кой е прав, читателите сами ще преценят, защото ще ги държим в течение и на хода на гражданското дело, и на последващите действия на правоприлагащите органи.

Сашко Бичев е на 59 години, от Величково, и не се оплаква от хала си, макар че къщата му е изгоряла през септември 2016-а и оттогава брои всеки лев. Твърди, че работодателят му-месокомбинат е извъртял документите, за да си спести едни 1200 лева.

Историята

Започнал работа в „Еко мес” от 1 ноември 2013 г., когато фирмата го наела „в пакет” за ведомствена охрана. Година по-късно, на 14 октомври 2014 г., се разболял от пневмония, поучил и остри коремни болки, не можел да ходи по голяма нужда…

„Бях в болнични до средата на март 2015 г., лежах по болници, бях и в „Пирогов”, а през това време някой ми е написал молбата за напускане по взаимно съгласие и ме е подписал, а след това ме е подписал и на заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение. Лежах в болницата, когато колеги ми се обадиха и ми казаха, че съм уволнен. Направо не можех да повярвам. До ден днешен не ми е изплатена полагащата ми се отпуска за 2014 г., нито пък ми е изплатено обезщетение за неспазване на предизвестие”, разказва мъжът. Ето, вижте

банковите извлечения от 1 ноември 2013-а до 1 април 2015-а,

от които е видно, че по сметката ми в Банка Пиреос България е превеждана заплатата ми, но не и парите за неползвания платен годишен отпуск.

Същевременно от „Еко мес” са представили по делото счетоводна справка за платен годишен отпуск на Бичев за 2014 г., от която е видно, че за август са му изплатени 268,29 лева за ползвани 9 дни, за един ползван ден през септември са му платени 29,66 лева, а за ноември - 311,94 лева за 10 работни дни, или общо 609,89 лева.

Чрез съда Бичев е поискал 600 лева обезщетение за неспазено предизвестие при прекратяването на договора, както и 600 лева обезщетение за неползвания и полагащ му се отпуск.

На първа инстанция по гражданското дело

съдия Мира Мирчева уважи едните 600 лева

Тя прие, че не следва да му се присъдят пари за неспазено предизвестие. Защото е приела като доказателства представените официални документи, за които се твърди, че са подправени и заключението на вещото лице, от които (доказателствата и заключенията) „не се установява подписът под заявлението за напускане да не е положен от ищеца”.

По делото обаче експертът не е графолог, а икономист - Иван Црънчев, който трябвало да установи какъв е размерът на полагащата се отпуска за 2014 година и какъв е размерът на обезщетението за неспазено предизвестие. Експертът заключава, че във фирмената документация е отразено, че на Бичев е изплатен отпуск за 20 работни дни платен годишен отпуск през 2014 г.

Отпускът за 2014 г., който се полага на Бичев, наистина е в размер 20 работни дни и е отразен във ведомостите, водени от работодателя, като изцяло ползван. Не са представени обаче заявления от работника-ищец, с които се иска да му бъде разрешено ползването на този отпуск.

А единствено са представени документи, изходящи от работодателя,

определящи времето за ползване на отпуска от всеки работник, и лист с подписи от работниците, които удостоверяват, че са съгласни с графика (бел. ред., и в редакцията имаме копия на месечни графици за дежурствата на всички портиери). Затова съдът уважи претенцията на Сашко Бичев. „Не може да се приеме, че отпускът за 2014 г. е ползван. Съгласието с графика не може да се приеме за равностойно на искане за разрешаване на ползването на годишен отпуск”, аргументира се съдът. И уважи пълния размер на претенцията от 600 лева, тъй като среднодневното брутно трудово възнаграждение за всички месеци, отработени от ищеца, надвишава 30 лева.

От „Еко мес” настояват, че Сашко Бичев сам се е подписвал и на заявлението, в което моли да бъде освободен от длъжност „поради лични причини”, и на заповедта за прекратяването на договора.

От „Еко мес” отказаха коментар

„В съда има дело, там ще се реши кой лъже и кой не”, заяви Мира Радованова от управителното тяло на фирмата. Тя отказа всякакви други изявления и не взе под внимание забележката ни, че по настоящото дело не е правена графологическа експертиза, а само икономическа, и тя има право да изрази становище по твърдението на Бичев, че някой го е подписал.

„Не съм очаквал, че от тази фирма ще се подиграят по този начин с мен. Не ми стига това, че здравословните ми проблеми се умножиха, а те се циганят за някакви стотинки, които по закон ми дължат”, казва Бичев. Общото му здравословно състояние се е влошило. Отгоре на всичко получил и абсцес на кожата в края на миналата година и се наложила операция. Но Бичев е категоричен, че ще се бори докрай за правата си и ще докаже на прокуратурата, че е станал жертва на престъпление.

Тодор ГРОЗДЕВ