Петък, 18 Януари 2019

Времето

1.4°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 65%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Събота

2°C/9°C
Неделя

2°C/7°C
Понеделник

3°C/9°C
Вторник

3°C/6°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»

 

24 май - празникът на радостта от буквите

Сряда, 23 Май 2018 18:48
Валентина Кайтазова Валентина Кайтазова

 

ПАЗАРДЖИК. Днес училищата в областта грейват в усмивките на своите възпитаници, в пъстроцветните венци и букети.

Всички заедно празнуват най-светлия ден на българската култура и просвета - празникът на светите братя Кирил и Методий.

Как ще премине празникът, сподели за “Знаме” Валентина Кайтазова, началничка на Регионалното управление на образованието.

- Г-жо Кайтазова, как училищата посрещат днешния празник на светите братя Кирил и Методий?

- Истинските духовни измерения на празника познава най-добре учителят. Този, който с чиста душа и с буден ум, неуморно и всеотдайно, с грижа за обществото и с мисъл за бъдещето му, води своите ученици по пътя на знанието и духовността. Именно той, учителят, гради родолюбивото съзнание и възпитава в преклонение пред светостта. Светите братя Кирил и Методий са вдъхновяващ пример и повод за гордост на целия славянския род. Всеки, който познава делото им, изпитва уважение и благоговейна почит към славянските първоучители. Затова на 24 май във всяко училище в областта настроението е празнично приповдигнато, портретите на светите братя, както винаги, са окичени с цветята на признателността, а думите, изречени в деня на празника на буквеното слово, са тържествени и вдъхновяващи.

- Има ли отличени учители по случай празника?

- Денят на славянската писменост и българската просвета и култура е най-подходящият повод да бъдат отличени учителите, заслужили признание. Но празникът наистина е само поводът, а причините се коренят дълбоко, там, където учителят с отговорност и отдаденост възпитава и учи нашите деца.

Всяка година общините излъчват „Учител на годината“ и „Директор на годината“. За община Пазарджик отличените директори са Татяна Атанасова - ДГ „Дъга“, Илия Минчев - ЦСОП, Боряна Кънева - ОУ „Христо Ботев“, Станка Пашова - СУ „Д-р Петър Берон“, Стефан Ангелов - ОУ „Стефан Захариев“. В съответните категории отличени са и учителите Екатерина Кръстинова - ДГ „Радост“, Емилия Дурева - ЕГ „Бертолт Брехт“, Илия Михайлов - СУ „Георги Брегов“, Иван Стефанов - СУ „Д-р Петър Берон“ – всички в Пазарджик, Цонка Георгиева - ОУ „Христо Ботев“ в село Юнаците, Емилия Петрова - ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в Мало Конаре,

Всяка година Министерството на образованието и науката удостоява заслужили директори и учители с грамотата „Неофит Рилски“. Тази година отличените са Трендафила Стойчева - директорка на ОУ „Отец Паисий“ в Батак, Лена Парова - директорка на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Ветрен, Фатма Пишкин - учителка от ДГ „Радост“ в Нова махала, Румяна Мастравчиева - учителка от ОУ „Христо Ботев“ в Дорково, Величка Терзийска - учителка от СУ „Георги Брегов“ в Пазарджик, Надежда Ганчева - заместник-директорка в НПГГС „Христо Ботев“ във Велинград.

- Как преминаха матурите на зрелостниците и външното оценяване на седмокласниците?

- Успешно - при добра организация и ред, без проблеми. Подготовката за провеждането на националното външно оценяване в седми клас и на държавните зрелостни изпити е дълъг процес, в който бяха ангажирани всички длъжностни лица в РУО, директорите на училища, почти всички учители. Смятаме, че предварителната подготовка бе много добра. Изпълнени бяха всички изисквания за провеждането на оценяването. Училищните ръководства имат опит и подготовка за успешна кампания. Създадохме условия учениците да покажат реални знания по всички изпитни учебни предмети.

- Какви са очакванията от положените изпити тази година?

- Както всяка година, така и в края на предходната учебна година, са анализирани резултатите на учениците от областта от проведените външни оценявания и от държавните зрелостни изпити. Очертани са положителните и отрицателните тенденции, направени са изводи както на регионално, така и на училищно ниво. През настоящата година се работи целенасочено за решаването на някои от проблемите. Очакваме и по-добри резултати от нашите ученици.

- Какво ще пожелаете на празнуващите учители и ученици и на зрелостниците?

- Да бъде честит един от най-светлите български празници на духовността, писмеността и просветата, в който под звуците на „Върви, народе възродени!“ се прекланяме пред славата и силата на българското слово, пред светостта на първоучителите Кирил и Методий и величието на тяхното дело.

Пожелавам на учителите да не престават да предават на бъдните поколения българското слово, науката и вярата - крепостите, съхранили народа ни векове наред. А на учениците - да се учат с любознателност и убеденост, че знанието е сила, да са сред най-ревностните пазители на българския дух и идентичност. На зрелостниците - да бъдат смели и последователни, да вярват, че успехът съпътства подготвените и уверени хора, да се научат да представят себе си и знанията, които имат!

На всички желая да бъдат здрави и удовлетворени от постигнатото!

Въпросите зададе Пенка МИХАЙЛОВА