Понеделник, 18 Юни 2018Последни новини

Неби Бозов: Честит...

Скъпи съграждани, жители на общината! Поздравявам Ви най-сърдечно с днешния мюсюлмански...

Първолаци написаха първата...

ВЕЛИНГРАД. На 31 май малките ученици от първи „в” клас...

Областният съвет за...

    Под председателството на областния управител на Пазарджик Стефан Мирев се...

Отиде си д-р...

ПАЗАРДЖИК. След боледуване днес е починал д-р Емил Тричков, дългогодишен...

Тази вечер „Приятели”-те...

ПАЗАРДЖИК. Тази вечер, от 19 часа, любителите-актьори от Младежки театър...

Какво да правим...

Всяка година в края на лятото се разразяват гръмотевични бури...

Очаква се до...

във водата от водоизточниците „Легоринец” и „Суха лъка”. Водоподаването от...

Цял месец Бирен...

Бир Фест, Бир понг и различни банди забавляват между мачовете ПАЗАРДЖИК....

«
»

24 май - празникът на радостта от буквите

Сряда, 23 Май 2018 18:48
Валентина Кайтазова Валентина Кайтазова

 

ПАЗАРДЖИК. Днес училищата в областта грейват в усмивките на своите възпитаници, в пъстроцветните венци и букети.

Всички заедно празнуват най-светлия ден на българската култура и просвета - празникът на светите братя Кирил и Методий.

Как ще премине празникът, сподели за “Знаме” Валентина Кайтазова, началничка на Регионалното управление на образованието.

- Г-жо Кайтазова, как училищата посрещат днешния празник на светите братя Кирил и Методий?

- Истинските духовни измерения на празника познава най-добре учителят. Този, който с чиста душа и с буден ум, неуморно и всеотдайно, с грижа за обществото и с мисъл за бъдещето му, води своите ученици по пътя на знанието и духовността. Именно той, учителят, гради родолюбивото съзнание и възпитава в преклонение пред светостта. Светите братя Кирил и Методий са вдъхновяващ пример и повод за гордост на целия славянския род. Всеки, който познава делото им, изпитва уважение и благоговейна почит към славянските първоучители. Затова на 24 май във всяко училище в областта настроението е празнично приповдигнато, портретите на светите братя, както винаги, са окичени с цветята на признателността, а думите, изречени в деня на празника на буквеното слово, са тържествени и вдъхновяващи.

- Има ли отличени учители по случай празника?

- Денят на славянската писменост и българската просвета и култура е най-подходящият повод да бъдат отличени учителите, заслужили признание. Но празникът наистина е само поводът, а причините се коренят дълбоко, там, където учителят с отговорност и отдаденост възпитава и учи нашите деца.

Всяка година общините излъчват „Учител на годината“ и „Директор на годината“. За община Пазарджик отличените директори са Татяна Атанасова - ДГ „Дъга“, Илия Минчев - ЦСОП, Боряна Кънева - ОУ „Христо Ботев“, Станка Пашова - СУ „Д-р Петър Берон“, Стефан Ангелов - ОУ „Стефан Захариев“. В съответните категории отличени са и учителите Екатерина Кръстинова - ДГ „Радост“, Емилия Дурева - ЕГ „Бертолт Брехт“, Илия Михайлов - СУ „Георги Брегов“, Иван Стефанов - СУ „Д-р Петър Берон“ – всички в Пазарджик, Цонка Георгиева - ОУ „Христо Ботев“ в село Юнаците, Емилия Петрова - ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в Мало Конаре,

Всяка година Министерството на образованието и науката удостоява заслужили директори и учители с грамотата „Неофит Рилски“. Тази година отличените са Трендафила Стойчева - директорка на ОУ „Отец Паисий“ в Батак, Лена Парова - директорка на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Ветрен, Фатма Пишкин - учителка от ДГ „Радост“ в Нова махала, Румяна Мастравчиева - учителка от ОУ „Христо Ботев“ в Дорково, Величка Терзийска - учителка от СУ „Георги Брегов“ в Пазарджик, Надежда Ганчева - заместник-директорка в НПГГС „Христо Ботев“ във Велинград.

- Как преминаха матурите на зрелостниците и външното оценяване на седмокласниците?

- Успешно - при добра организация и ред, без проблеми. Подготовката за провеждането на националното външно оценяване в седми клас и на държавните зрелостни изпити е дълъг процес, в който бяха ангажирани всички длъжностни лица в РУО, директорите на училища, почти всички учители. Смятаме, че предварителната подготовка бе много добра. Изпълнени бяха всички изисквания за провеждането на оценяването. Училищните ръководства имат опит и подготовка за успешна кампания. Създадохме условия учениците да покажат реални знания по всички изпитни учебни предмети.

- Какви са очакванията от положените изпити тази година?

- Както всяка година, така и в края на предходната учебна година, са анализирани резултатите на учениците от областта от проведените външни оценявания и от държавните зрелостни изпити. Очертани са положителните и отрицателните тенденции, направени са изводи както на регионално, така и на училищно ниво. През настоящата година се работи целенасочено за решаването на някои от проблемите. Очакваме и по-добри резултати от нашите ученици.

- Какво ще пожелаете на празнуващите учители и ученици и на зрелостниците?

- Да бъде честит един от най-светлите български празници на духовността, писмеността и просветата, в който под звуците на „Върви, народе възродени!“ се прекланяме пред славата и силата на българското слово, пред светостта на първоучителите Кирил и Методий и величието на тяхното дело.

Пожелавам на учителите да не престават да предават на бъдните поколения българското слово, науката и вярата - крепостите, съхранили народа ни векове наред. А на учениците - да се учат с любознателност и убеденост, че знанието е сила, да са сред най-ревностните пазители на българския дух и идентичност. На зрелостниците - да бъдат смели и последователни, да вярват, че успехът съпътства подготвените и уверени хора, да се научат да представят себе си и знанията, които имат!

На всички желая да бъдат здрави и удовлетворени от постигнатото!

Въпросите зададе Пенка МИХАЙЛОВА

Последно променена в Сряда, 23 Май 2018 18:49
Времето

18.6°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: З-СЗ / 1.9 kmh
Четвъртък

-2°C/9°C
Петък

-1°C/11°C
Събота

1°C/10°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop