Вторник, 21 Август 2018

Последни новини

275 000 коли...

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания...

Щангистът Ален си...

  ПЕЩЕРА. Шампионът по вдигане на тежести Ален Садарзански отскоро се...

Коктейл с кмета...

  Нима ще ядем хайвер от белуга албинос, шегуват се бизнесмени ВЕЛИНГРАД....

Шампионът Адов стана...

  Вицесветовният шампион по силов трибой Борислав Адов тренира с двойно...

Пещерци вкупом помогнаха...

  Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко...

298 ученици ще...

  В 14 села в общината няма училища ПАЗАРДЖИК. На сесията си...

Зам.-министър награди наша...

  СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен...

Телескопи на Атолука...

  Пещерски учен организира сбирката под звездното небе, а негов колега,...

«
»
 

Новата училищна директорка Райна Вълчинова: Ще бъда добър мениджър

Понеделник, 16 Юли 2018 14:51
Райна Вълчинова Райна Вълчинова

 

БАТАК. Преди дни приключи конкурсът за избор на директори в шест училища в областта. Сред тях бе и основното “Отец Паисий” в Батак. За директорското кресло се пребори Райна Вълчинова, която вече встъпи в длъжност.

Родената в родопския град директорка завършва висшето си образование в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград. Магистър по приложна лингвистика с правоспособност учителка по немски и английски език. Притежава трета квалификационна степен. В основното училище “Отец Паисий” преподава английски точно 20 години.

Новата директорка г-жа Вълчинова бе любезна да отговори на въпроси на “Знаме”.

- Г-жо Вълчинова, защо се кандидатирахте за директорския пост?

- Смятам, че ще бъда добър мениджър - имам амбицията, желанието и възможностите да запазя позитивния климат в колектива, да защитя високия авторитет на учебното заведение и заедно с учениците и учителския екип да постигнем нови успехи.

Конкурсът премина при отлична организация, на професионално ниво, така че съм доволна от оценката, която получих. През последните няколко години като главен учител работих с г-жа Трендафила Стойчева, директорка на училището от 1995-а - професионалистка и успешна ръководителка. С нейна помощ придобих много знания и опит, за което съм й благодарна. Положих доста труд в усвояването на нормативната уредба и успях.

- Какво е за Вас да сте директорка и как виждате управлението на училището?

- Директор на образователна институция означава отговорност, себеотдаване и постоянна целенасочена работа. Тъй като съм реалистка, мисля, че ще ми е необходимо малко време за адаптация. Приоритетите ми ще бъдат постигане на високи резултати от образователния процес, запазване сплотеността на екипа, работещ в училище, обхващане и задържане на учениците от уязвими групи и информационно-библиотечното обслужване.

- Предвиждате ли работа по програми и проекти?

- Работата по проекти предоставя допълнителни възможности на училището. От една страна, позволява на учениците да развиват интересите си и да подобряват резултатите от обучението, от друга страна са допълнителен финансов ресурс, който подпомага бюджета. Предвиждам да продължим да използваме възможностите, които ни дава проектната работа.

- Колко ученици ще прекрачат прага на училището на 15 септември?

- За жалост, с всяка изминала година броят на учениците намалява. Почувства се осезаемо и липсата на VIII клас, който премина към средната степен на образование. На 15 септември ще посрещнем 15 първокласници и общо около 125 ученици в по една паралелка от I до VII клас.

Обхватът на учениците е приоритет на национално ниво. Ще работим по Механизма за съвместна работа на институциите за обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Допълнителни мерки са включването на учениците в групите за целодневна организация на учебния ден, в групи за извънкласни дейности и за обучителни трудности.

- Какво си пожелавате на новия директорски пост?

- Пожелавам си да съм здрава, силна, търпелива и да вземам решенията си на принципна основа, за да мога да управлявам успешно.

Въпросите зададе Пенка МИХАЙЛОВА
 

 

 

Последно променена в Понеделник, 16 Юли 2018 14:54
Времето

18.3°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: З-СЗ / 7.4 kmh
Сряда

17°C/32°C
Четвъртък

17°C/31°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop