Понеделник, 21 Януари 2019

Времето

9.5°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 74%
Вятър: Ю-ЮЗ / 0 kmh
Вторник

3°C/4°C
Сряда

5°C/9°C
Четвъртък

4°C/11°C
Петък

4°C/8°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Заради профилактика от 9 до 13 часа КАТ няма да работи

Заради профилактика от...

ПАЗАРДЖИК. В понеделник, 21 януари, сектор "Пътна полиция" няма да...

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

«
»

 

Пещерци вкупом помогнаха за ин витро бебе със сърцата си

Петък, 27 Юли 2018 19:43

 

Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко време - дори Руслан Мъйнов и Митко Върбанов се включиха

ПЕЩЕРА. Българите не са злобни, негативни и завистливи, още по-малко неработещи в екип. Или поне не в по-голяма степен от останалите народи. Който твърди обратното, може би е пропуснал поредното доказателство за това - един благотворителният бал, провел се наскоро в родопския град. Историята по-долу е и за бала, но балът е просто повод да даде възможност на всеки да се изпълни с особена топлина, защото е направил по-щастливи други, непознати хора. И е станал част от Доброто. Последният повод за радост бе следният пост на Мария Джуркова във Фейсбук:

„Малко е да се каже, че съм радостна от факта, да даде Господ, че в Пещера ще се появи бебе, с подкрепата на всички вас, дарители! Току що получих бордеро за дарената сума, внесена по банковата сметка на фондация " Искам бебе" от г-жа Cvetelina Terzieva-представител за гр.Пещера. Процедурите стартират възможно най-скоро. От чисто суеверие няма да обявя името на бъдещата майка, но в момента, в който нашето бебе се появи, смятам да ви запозная с него! Горда съм с всички вас!”

Каква е историята? За 24-ти май в групата "За Община Пещера" стартира благотворителна игра, която имаше за цел не само да набира средства за нуждаещи се, а и да запознае обществеността с видни пещерци, които са позабравени в годините. За целта сдружение с нестопанска цел в обществена полза „За Община Пещера“ бе издирило документи и фотографии на обществени личности, на които биха завидели и от градския музей. За отговорилите вярно имаше парични награди, които се събираха в обща каса, а крайната сума бе разпределена за благотворителни каузи - за ремонтите на църквата „Света Петка“ и джамията, за Историческия музей и за Кризисния център за жертви на насилие. Какво обаче се случи после?

„Играта имаше огромен успех

За трите седмици събрахме общо 3718 лева. И няколко дни след това бяхме потърсени от две учителки за съдействие с молба да съберем средства за онкоболен техен колега, разказа пред „Знаме” Мария Джуркова от сдружението (негов председател е Златка Цвеева, б.р.). Тъй като прецених, че играта е изчерпана, а човекът е крайно притеснителен и една такава инициатива, в която публично да се огласи името му, ще му доведе дори по-сериозни здравословни проблеми, реших, че за да запазя неговото достойнство, няма да публикуваме нещо в тази връзка. Още повече пък да слагаме кутии с образа му и банковата му сметка. Нещо, което трудно би преживял.

Затова предложих на двете дами

да организираме мероприятие, на което да съберем възможно повече хора

да направим благотворителен търг. Свързахме се с ресторант, откъдето ни дадоха свободна дата за 21 юли. Понеже периодът е отпускарски, а и без друго имаме добро сътрудничество със Сдружение „Диабет”, реших, че е добре да присъстват и те. Още повече, че тяхната председателка отдавна говори за това как моли фирми и институции за пари за тест-лентички за замерване на кръвна захар на диабетно болните”, разказва Мария.

Междувременно месец преди това с нея се свързала и представителката на фондация „Искам бебе" за Пещера Цветелина Терзиева. Тя търсела контакт с фирми и хора за събиране на средства за извършване на ин витро процедура на съгражданка.

„Прецених, че едно участие и на представляваната от нея фондация в това мероприятие ще е повече от добре и за нея, а и ще привлече повече хора на събитието и за каузата.

Решението беше взето за точно 3 часа. Съгласие и одобрение от всички получих за 3 минути

Решихме да именуваме събитието „Благотворителен бал”, а понеже се провежда през лятото някой предложи името да е „Благотворителен летен бал”. И започнахме работа...”

За търга на бала деца, близки, роднини, съседи изработили артикули, най-дейни били двете учителки-инициаторки Дафинка Самарджиева и Екатерина Титова.

„Бяхме се разбрали, че всичко ще се дели по равно на три, пояснява Мария. За трите каузи без значение кой, как и с какво участва. Аз се заех с организационната част, Златка Цвеева с организиране на изпълнителите, които да забавляват гостите на бала, Стоянка Чапарова започна да събира гости,

а половината град се впусна да продава куверти

Предварително беше обявено, че кувертът ще е на стойност 20 лева, като 10 от тях са за консумацията в ресторанта, а 10 - дарение за трите каузи по равно. И стана чудо. В момента, в който започна всичко, още като споменавах, че е за благотворителна кауза, хората не искаха пари. Така точно за 2 дни получих близо 600 отпечатани покани, без да заплащам нито стотинка. Осигуриха ми дарения за търга на бала от магазин „Антико”, включиха се и майстори от Тетевен, които дариха ръчно изработени портфейли... От танцова формация „Етноритъм” не пожелаха и стотинка за участието, освен транспортните разходи. Мой познат, без да го моля, изработи билорд с фирмите-дарители за бала. От детския център в Пещера закупиха куверти и ги пуснаха на томбола.

Помолих Руслан Мъйнов за водещ на търга, но поради ангажимент отказа

И пак стана чудо - преведе пари за бала!

Навсякъде получих мило отношение, човещина и любов. И съм възхитена.

В деня на бала хората, заети с продажбите на куверти, идваха и отчитаха пари, освен от продажбата, и само от дарения. Заети съграждани просто бяха оставяли по 20 лева, без да получат куверти. Не сме се обръщали под никаква форма за спонсорство към нито една фирма. Всичко дойде от средства, събрани от жителите на града. И всеки показа, че е съпричастен. Свързах се с мой познат, който познава Митко Върбанов - репортер на „Господари на ефира”. И стана ново чудо. Той обеща да води търга, без да поиска стотинка хонорар. Не искаше пари дори за пътни. И така, в деня на бала всеки беше нервен, притеснен, превъзбуден. Нямахме предварителни репетиции. Разбирахме се с една дума. Всеки от нас беше водещ. Украсихме предварително ресторанта, сложихме три прозрачни урни за дарения и в тях напъхахме събраните от кувертите пари. Бяхме притеснени дали ще има хора или ще претърпим провал.

И новото чудо отново се случи.

Ресторантът беше пълен.

Беше прекрасно - всички бяха като едно

Знаеха точно защо са там. Играха в търга. Забавляваха се. На бала пяха дъщерята и бившият съпруг на Златка Цвеева, свири Николай Балабанов, танцуваха „Етноритъм” от Пловдив и ансамбъл „Славейче”, накрая имаше огнено шоу. Имаше и фотограф, който снимаше гостите и веднага принтираше снимките, а всеки пускаше в урната каквото пожелае. Никой не взе хонорар за всичко това. Хората бяха повече от възхитени и ни питаха за още. Събраната сума беше преброена и написана на чек, отново безплатно изработен за нас - вечерта бяхме събрали 8061.72 лева. Разделихме парите на три и връчихме по 2687 лева на сдружение „Диабет”, на фондация „Искам бебе” и на двете учителки. На следващия ден получихме още две дарения от две семейства, които се завърнаха от морска почивка и така общо събраната сума беше 8211.72 лева. Отново разделихме всичко на три, а днес (сряда, б.р.) получихме документи за две от трите каузи. Таня Чапарова вече е и закупила тест ленти за измерване на кръвната захар, а Цветелина Терзиева внесе сумата за ново бебе. Очакваме и касовият бон от Австрия, където ще бъдат закупени лекарствата за онкоболния пациент, а аз ще я публикувам, когато я получа”.

Това е историята на Мария и нейните приятели-съмишленици. Те казват, че са „удивени” от човещината, излязла наяве. И се надяват парите да помогнат на нуждаещите се. И те ще помогнат. След като са събрани с толкова добрина и надежда, няма как да не помогнат.

Тодор ИВАНОВ