Петък, 16 Ноември 2018

Времето

9.6°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 61%
Вятър: Ю-ЮИ / 4.5 kmh
Събота

1°C/6°C
Неделя

1°C/6°C
Понеделник

-2°C/7°C
Вторник

3°C/7°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Плашат отровителите на кучета с полиция и камери

Плашат отровителите на...

ПАЗАРДЖИК. Стопани на кучета се заканиха да сезират полицията и...

Зам.-министър Лозана Василева се срещна с местни стопани

Зам.-министър Лозана Василева...

Помощ за мобилни мандри заинтригува присъстващите фермери ПАЗАРДЖИК. Тази седмица Областната...

Протести в Пазарджик и Панагюрище

Протести в Пазарджик...

ПАЗАРДЖИК. И тази неделя недоволни от високите от високите цени...

Влайков иска възобновяване на делото, не ще в затвора

Влайков иска възобновяване...

Възобновяване на делото, по което бе осъден и вкаран в...

В две училища тестваха програма за разпознаване на домашното насилие

В две училища...

При нас повечето жертвите на домашното насилие са жени от...

Наши футболисти излизат на световното по Футбол 5 в ЮАР

Наши футболисти излизат...

 Данчо Милиев и Спас Милушев са част от националната селекция   КЕЙПТАУН....

Феновете на “Хебър” се събират преди мача с перничани

Феновете на “Хебър”...

ПАЗАРДЖИК. Феновете на ФК „Хебър 1918” се събират утре преди...

Кметът Белишки освободи заместника си

Кметът Белишки освободи...

ПАНАГЮРИЩЕ. Георги Павлов вече не е заместник-кмет на общината, съобщиха...

Демократите:  Бойко Борисов - вреден за държавата

Демократите: Бойко...

  ПАЗАРДЖИК. Правителството на Бойко Борисов се разпада. Управлява сам с...

Полицейският бюлетин за деня

Полицейският бюлетин за...

Неправоспособен водач катастрофира, след като се опита да избегне полицейска...

«
»
Продават тайно земята под къщите, после искат да ги бутат

Сряда, 12 Септември 2018 14:02

Зачестяват делата, в които земя с отстъпено право на строеж сменя собствеността си, без да са уведомени ползвателите

ЛЕСИЧОВО-ХАДЖИЕВО. Собственици на имоти с отстъпено право на строеж с ужас установили, че земята под краката им е продадена, без да разберат. И в доскоро техния двор се появява нов стопанин, който вдига къща и иска да ги изгони като събори тяхната постройка. А по закон би трябвало собствениците на сгради да са първите уведомени за процедурата. Такива случаи има не един и два. В последно време в съда има увеличение на подобен род дела, казват съдебни работници. Дали в общинските администрации искат да увеличат приходите си като продават земя, претупвайки процедурата по задължителното уведомяване на настоящите собственици на сградите, дали някоя „бурма” по веригата умишлено финтира закона срещу собствено облагодетелстване, могат да кажат компетентните органи, ако се заинтересоват.

В Лесичово има подобен казус

Там в ролята на нищо неподозиращият собственик с отстъпено право на строеж е Величко Александров Йонков, а в ролята на купувача е Здравко Илиев Методиев. Макар и Величко, и сестрите и братята му да плащат данъците за този имот след смъртта на родителите им. В разписната книга фигурира името на баща му и той с общината се явяват съсобственици на процесния имот.

В резултат на тихата акробатика в съда сега е входирана искова молба от Йонков против община Лесичово и против Методиев. В нея Величко, наследник на Александър Йонков Трифонов и Иванка Александрова Йонкова, твърди:

„Още преди да се родя, през 1958 г. община Лесичово е отстъпила право на строеж на баща ми

Александър Трифонов върху общински имот УПИ-XV – общ. В кв. 2А по плана на Динката (по сега действащия план). Родителите ми бяха построили къща и след като ние пораснахме, тъй като бяхме няколко деца, аз си построих допълнително една кухня, в която и досега живея със семейството си. Майка ми Иванка Йонкова живееше в къщата, която не беше голяма, и преди да почине на 11 август 2008 г., е разрешила на Здравко Методиев да живее в тази къща. Той твърди че й е дал 400 лева. След смъртта на майка ми той продължи да живее там и заяви, в отговор на нашите покани да я напусне, че къщата му е продадена.

Не представи нотариален акт за сключена сделка и такава не може да стане по смисъла на закона,

тъй като баща ми почина на 27 април 1998 г. и след неговата смърт имотът остава наследствен. И без наше знание и съгласие, и без ние да участваме в сделката, такава не може да бъде изповядана пред нотариус. През 2015 г. Здравко събори старата къща и започна да строи нова в имота, върху който общината е отстъпила право на строеж на баща ми. Писахме жалби до общината, до кметството, но никой не взе отношение. Същата тази къща е изградена без необходимите строителни книжа и документи, а през 2017 г., след като вече къщата бе изградена и обитавана от Методиеви, общината е продала без наше знание на търг въпросния общински имот”, пише в жалбата си Величко Йонков. Той твърди пред съда, че на въпросния търг се е явил само Здравко и е закупил общинския имот. И дори нещо повече.

„След сключване на сделката с общината, той започна да узаконява къщата си,

което е в нарушение на разпоредбите на ЗУТ. Поискахме от общината да ни бъде издадено фотокопие от договора за отстъпено право на строеж на името на баща ми и получихме писмен отговор от 22 август 2017 г., в който кметът инж. Лазаров ни уведомява, че не може да ни се издаде такъв документ, тъй като нямал право да дава информация, касаеща трети лица, тоест мен, наследникът. По отношение на молбите, които бях подал за скица и удостоверение с описание на имота за идентичност до община Лесичово, кметът писмено ме уведоми, че тези документи се издават от кметство Динката, т.е. там, където се намира имотът. През 2017 г. разбрах от Здравко Методиев, че е закупил на търг от общината дворното място УПИ XV – общ. в кв. 2А по плана на Динката, и той ми заяви, че следва да напуснем имота.

Аз бях изненадан, тъй като от раждането ми сме живели само в този имот

Освен това баща ми е изградил жилищна сграда – тя е без необходимите строителни книжа, но по онова време не са изисквали такива. След това аз построих моя лятна кухня, в която живея със семейството си, а майка ми до смъртта си живееше в къщата, която бе построил баща ми. Освен това всички наследници на баща ми след неговата смърт и след смъртта на майка ми плащат данъци за този имот. Неправилно общината е продала на търг имота, защото като съсобственици оттам следваше да предложат имота първо на нас за нищожната цена, която е отразена в тръжните документи (1900 лева, б.р.). Ако търгът беше обявен по съответния ред, ние щяхме да узнаем за него и щяхме да участваме”, жалва се Величко, който живее в своята поставена под заплаха къща с голямото си семейство – жена, дъщеря, зет и трима внуци.

За търга никой не разбрал, освен единственият кандидат-купувач Методиев

Сега Йонков иска от съда да отмени сделката, да бъдат издадени съдебни удостоверения, които да му послужат пред кметство Динката, за да се снабди със скица, удостоверение с описание на имота и за идентичност, което да послужи пред данъчната служба в Лесичово, откъдето да се снабди с данъчна оценка на въпросния имот. Моли да се изиска от Лесичово договора за отстъпено право на строеж на името на Александър Йонков Трифонов, да се изиска от общината да представи цялата тръжна документация за продажбата на УПИ XV в квартал 2А, да му се издаде съдебно удостоверение, което да му послужи пред службата по вписванията в Районния съд в Пазарджик, за да се снабди с фотокопие на договора на общината с Методиев. Ще доведе и свидетели за разпит в залата.

Пред „Знаме” Величко Йонков твърди, че

община Лесичово не го е уведомила и за отговора на РДНСК

който е трябвало да получи чрез администрацията - след негов сигнал за незаконно изградената масивна къща, подаден още на 23 април тази година. Според Йонков, това е направено умишлено. Жалба от Катя Йонкова също е изпратена до РДНСК Пловдив и Пазарджик. Тя е съседка, била с отстъпено право на строеж, но е закупила земята. Твърди, че Здравко е построил къщата без необходимите строителни книжа, на регулационната линия, че отводнителните тръби минават през двора й, а водата от климатика тече в двора й. Моли за незабавни действия за премахване, тъй като общината не предприема никакви действия.

Какво казват от общината

Пред наш репортер главният архитект на общината Парпулова заяви, че земята е общинска и е продадена на търг напълно по правилата. „Величко Йонков твърди, че има отстъпено право на строеж, но не го е доказал. Започнал е незаконно строителство върху общински терен. Теренът бе продаден на търг, а за провеждането му имаше публикувана обява на сайта на общината”, заяви арх. Парпулова. На въпроса защо, ако няма отстъпено право на строеж, Йонков в продължение на години е плащал данъците си и в администрацията са му ги приемали, тя заяви, че за този имот не е плащано, а е плащано за друг имот. „Има дело, съдът ще определи кой е в правото си”, заяви арх. Парпулова.

Подобен е и случаят в Хаджиево

Там обаче има нотариален акт. Със заповед 89 от 9 декември 1977 г. на председателя на Селския общински народен съвет Димитров е отстъпено право на строеж на Данко Лалов Расимов (сега имената му са Данко Рангелов Николов), който плаща по 1 лев за всеки от 450-те квадратни метра. Същата година е построена къщата. През 2002 г. имотът от държавен става общински, но къщата в него е законна (до 1987 г. всичко построено се узаконява, б.р.). В разписната книга Данко Николов фигурира, както фигурира и парцел УПИ II-69 в квартал 6. Данко обаче в продължение на години бил в асеновградско село, за да гледат с жена си сестра й. През 2014 г. от кметството в Хаджиево издават удостоверение номер 15, че този УПИ по плана на селото е записан като общински имот и на базата на това е съставен акт за частна общинска собственост 62/10.02.2002 г., в който е отразено, че на 9 декември 1977 г. е отстъпено право на строеж на Данко Расимов, в който е реализирана едноетажна паянтова постройка - жилищна сграда, с площ 40 кв. м.

После идва шокът

През 2016 г. Данко иска скица, вика трима свидетели и иска да му бъде издаден нотариален акт. Кметът отказва и по този повод е заведено административно дело. Върховният административен съд окончателно се произнася в полза на Расимов. Тогава той разбира, че имотът му е продаден на публичен търг с тайно наддаване. Търгът е проведен по чл. 35 (1) от Закона за общинската собственост на 22 юни 2016 г., след което е записан като собственост на Душко Янков Керенски. Според удостоверение на община Пазарджик от 13 октомври 2017 г., в имота има незаконна едноетажна жилищна сграда с площ от 39,42 кв. Данко твърди пред „Знаме”, че общината не го е уведомила и се съмнява, че администрацията е била подведена от кмета Андон Андонов.

„Данко не живее в този имот

Не сме му виждали очите тук, от 15 години живее в едно село, Болярци, а имотът е общински. Продаден е, а той явно е бил неоткриваем, за да бъде уведомен за търга. Има си проект, има си решение на Общинския съвет. Питайте го защо напусна селото. През 1997 година открадна коне. Не искам да влизам в полемика с такива хора. Има си съд, той ще решава”, заяви пред „Знаме” кметът Андонов. Самият Данко пък показва сметки за редовно платени данъци и настоява, че два пъти месечно е идвал в имота си. „Плащал съм всичко изрядно. Имам течаща вода в къщата, как няма да идвам редовно. Сега ми издадоха данъчна оценка. Ако съм нарушител, щяха ли да ми дадат такъв документ от общината”, пита на свой ред той. Въпроси, които засега висят без отговор.

Върбан ВИЧЕВ