Сряда, 26 Септември 2018Най-новото

Министър Младен Маринов посети Центъра за специализация и професионална подготовка

Министър Младен Маринов...

ПАЗАРДЖИК. Вътрешният министър Младен Маринов направи кратко посещение в Центъра...

Инциденти в цялата страна заради силния вятър

Инциденти в цялата...

ПАЗАРДЖИК. Министър Младен Маринов отговори и на журналистически въпроси, свързани...

Благотворителна кампания в първия учебен ден подкрепи бебето Марая

Благотворителна кампания в...

С Вяра, Надежда и Любов откриха новата учебна година в...

Със 117 хиляди от бюджета на МВР тече вътрешен ремонт на санираната сграда на полицията

Със 117 хиляди...

ПАЗАРДЖИК. Днес бе открита реновираната сграда на Областната дирекция на...

Художникът Димитър Копривщенов на 90 години

Художникът Димитър Копривщенов...

Димитър Дамянов: В лабиринтите между традиционното и езотеричното изкуство. Художникът Димитър...

Книгата “Камино: Пътят на завръщането” и Тихомир Иванов - премиера

Книгата “Камино: Пътят...

ПАЗАРДЖИК. Една нестандартна и вълнуваща среща, на която разговорът няма...

Георги Кьосев: “Хебър” е на ниво “А” група не само като база!

Георги Кьосев: “Хебър”...

Още пазя фланелката на Гари Спийд от мача на ЦСКА...

Глоба-уникат за цял мандат се оказва наказателна

Глоба-уникат за цял...

Кмет и полицейски инспектор дадени на прокуратурата за лъжесвидетелство ЕЛШИЦА. Глоба...

Левче за пътуване в тролея

Левче за пътуване...

ПАЗАРДЖИК. Кметът Тодор Попов внесе в деловодството на Общинския съвет...

Дават шест обекта на концесия

Дават шест обекта...

ПАЗАРДЖИК. На сесията си на 27 септември съветниците ще решат...

110 години от обявяване Независимостта на България

110 години от...

На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на...

Концерт за 22 септември

Концерт за 22...

Във връзка с отбелязването на 22-ри септември, когато се навършват...

«
»

Художникът Манол Панчовски на 60: Дарбата ми е дадена от Бога

Петък, 14 Септември 2018 12:31

ПАНАГЮРИЩЕ. Навръх християнския празник Рождество на Пресвета Богородица - 8 септември, художникът Манол Панчовски отпразнува 60-я си рожден ден. Той започна в местната църква “Света Богородица”, в която с тържествена литургия и в присъствието на висши духовници бе отбелязана 200-годишнината от съграждането на храма. Рожденият му ден продължи с много пожелания от приятели и близки за здраве и късмет.

“Знаме” също честити 60-годишнината на Манол Панчовски и му пожела сполуката на твореца да не го напуска.

Художникът бе любезен да отговори на въпроси на наша репортерка.

- Г-н Панчовски, как се чувствате на 60?

- Щастлив. Роден съм на един от най-хубавите празници - Рождество на Пресвета Богородица или Малка Богородица, както я наричат. И знам, че Божията майка ме закриля и подкрепя в живота и в това, което правя. Благодаря й. Само не ме питайте как са минали шест десетилетия. Като един миг! Чувствам се добре и с надежда очаквам следващите десетилетия. На тази възраст човек придобива самочувствие, че годините му не са минали напразно и направеното от него остава. Като картините, например.

- Кога разбрахте, че можете да рисувате?

- От дете гледах как го прави брат ми Цветан Панчовски, който си отиде от този свят само на 45. С четири години по-големият от мен брат завърши Художествената академия в Ленинград (сега Петербург). Два негови портрета са част от постоянната изложба в зала “Радулов” в пазарджишката галерия “Станислав Доспевски”.

Там е и моят портрет “Дядо Пенчо”. Творбите ни получиха националното отличие на журито на Националната изложба на портрета през 1984-а.

Да се върна на моето прохождане като художник. Любопитството ми към това как върху белия лист на брат ми се раждаха красиви неща ме запали и аз да опитам още в трети-четвърти клас. Помагаше ми батко, той ме подготви да кандидатствам в Художествената гимназия в София, която завърших през 1977-а. В Академията не ме приеха, но не съжалявам. Мои съученици от Художественото училище са “академици”, но по-добри художници от мене така и не станаха.

Признавам, че за да съм това, което съм като творец, дължа на брат си. Той ми даваше кураж, че мога и по-добре, а по-трудната част - техниката, всеки сам си я усъвършенства. Меракът, а не облагите от рисуването е моето верую.

- Кои са любимите Ви теми?

- Жената и голото женско тяло. Нямам обяснение защо - желанието да посегна към четката ми идва отвътре. В картините си изразявам физическата и духовната красота на жената, създателката на живота. Портретите и художествените композиции също намират място сред творбите ми. Напоследък се увличам по абстрактните изображения - нещо, което в Художествената гимназия ни бе забранено да правим. Далече от вкуса ми са пейзажите и портретите на мъже.

В рода си нямаме художници, Но Господ е белязал мен и брат ми да създаваме красота. Картините се раждат на мига, без да ги мисля, без проекти.

- Как подбирате картините си за изложба?

- Трудно. Първо на мен трябва да харесат, а после на другите. Макар че понятието кое е добро и кое не е има хиляди разновидности. Чужди мнения не приемам, нито се съобразявам с това какво ще кажат хората. Нужно е още време българинът да се научи да разграничава естетическата красота на женското тяло от порнографията. Преди години бившата директорка на музея в къщата на Димчо Дебелянов в Копривщица свали от моя изложба четири картини, защото не били за пред хората. Експозицията бе по повод Дебеляновите вечери в родния му дом. Неприятно, но факт.

- Помните ли първата си изложба?

- Не мога да я забравя. През 1980-а участвах в обща експозиция в Пазарджик. На картината нарисувах една петолевка от първата ми заплата като художник в панагюрската фирма “Оптикоелектрон”.

Имам самостоятелна изложба в Асеновград. Предпочитам да излагам заедно с някой колега - така нещата се получават по-добре. Такива са изложбите “Съквартирантите” в София, открита от Бисера Йосифова, в Пловдив, в Хасково, Брацигово, Велинград и на други места. В повечето случаи събирам творбите си в каталог. А от 1991-а се грижа за сбирка от над 1000 картини във фонда на Историческия музей.

Двете мои картини от изложбата в Торино, Италия, през юли тази година, подарих на асоциацията, организирала проявата. Нейна председателка е българската художничка Николинка Николова.

- Купуват ли българите в днешно време картини? В частност Вашите?

- Рисуването е скъпо занимание, а любителите му предпочитат да ги купуват като сувенири - почти без пари. А това няма как да стане. Може би трябва да се изчака… Рисувам с маслени бои и творбите си заслужават цената. Но мои картини се купуват, не мога да се оплача. Лошото е, че не ги предлагам за продан. Защото с мъка се разделям с всяка от тях.

- Какво предстои на Манол Панчовски?

- След селекция мои творби са одобрени за участие в международното биенале на малки форми - 60/60 см и по-малък формат. Във форума, който ще се състои в плевенската галерия “Илия Бешков” от 18 до21 декември, участвам за четвърти път. Там ще рисуват и колегите от Пазарджик - Славчо Славчев, Евгения Панчова, Никола Стоименов. Вярвам, че отново ще се представим достойно, убеден е Манол Панчовски.

Пенка МИХАЙЛОВА

Времето

15°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 44%
Вятър: Северен / 3.7 kmh
Четвъртък

3°C/18°C
Петък

8°C/21°C
Събота

11°C/21°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop