Вторник, 16 Октомври 2018

Времето

11°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 74%
Вятър: Западен / 0 kmh
Сряда

10°C/24°C
Четвъртък

9°C/24°C
Петък

10°C/24°C
Събота

9°C/24°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Гошко от СК “Шампион” дублира международно злато

Гошко от СК...

  БУРГАС. Състезателите на СК „Шампион“ се завърнаха с два златни...

Международна научна конференция, посветена на Марин Дринов

Международна научна конференция,...

ПАНАГЮРИЩЕ. На 19 и 20 октомври в Панагюрище, родното място...

НОИ издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 24 октомври

НОИ издава удостоверения...

Скоро Националният осигурителен институт (НОИ) ще прекрати Програмата за профилактика...

Мерят костната плътност в Младежкия дом на 22 октомври

Мерят костната плътност...

ПАЗАРДЖИК. 20 октомври e Световният ден за борба с остеопорозата....

Детско полицейско управление в ОУ “Проф. Иван Батаклиев”

Детско полицейско управление...

ПАЗАРДЖИК. Програмата „Детско полицейско управление“ днес бе открита и в...

Найден Шопов: Така трябва да играе “Хебър”!

Найден Шопов: Така...

Така трябва да играе „Хебър”! Със самочувствие, креативност и идея...

Здравко Лазаров: Заслужено паднахме

Здравко Лазаров: Заслужено...

Бившият футболист на „Хебър” и настоящ треньор на „Вихрен” (Сандански)...

Ники Митов: Имаме още много работа

Ники Митов: Имаме...

  Имаме още много работа, заяви след мача треньорът на „Хебър”...

Вальо Михов донесе късмет на “Хебър”

Вальо Михов донесе...

  Валентин Михов донесе късмет на „Хебър” в трудната му победа...

Никола Гюлеметов: Дадох си сърцето и душата за културизма!

Никола Гюлеметов: Дадох...

Следващата ми цел е да отворя най-модерния фитнес и да...

«
»

Валентина Кайтазова, началничка на РУО: Училищата са готови за новата учебна година

Петък, 14 Септември 2018 12:50

ПАЗАРДЖИК. В понеделник училищата отново ще бръмнат като кошери. Звънецът ще укроти детската гълчава, с усмивки ще влязат в клас малки и големи.

Как учебните заведения ще посрещнат своите възпитаници и какви са предизвикателствата пред учители, ученици и родители - по тези въпроси наша репортерка разговаря с началничката на Регионалното управление на образованието в Пазарджик Валентина Кайтазова.

- Госпожо Кайтазова, колко са учениците в областта тази година?

- През новата учебна година в училищата от областта ще се обучават над 26 хиляди ученици, от които около 2180 ще са първокласниците. (Б.р. Миналата година учениците са били приблизително 29 хиляди, а първолаците – около 2300.) Училищата са 111 - 12 начални, 57 основни, 4 обединени, 18 средни, 15 професионални гимназии, 3 профилирани гимназии, 2 специализирани училища. Посочвам приблизителен брой ученици засега, защото до началото на учебната година се наблюдават промени.

Предприемат се мерки за обхващане в образователната система на ученици, отпаднали през предходната година. За нас е изключително важно за всички деца и ученици да бъде осигурена подкрепа, съответстваща на техните потребности.

- Готови ли са училищата за първия учебен ден?

- До момента не сме информирани за проблеми. Проведено е съвещание с директорите на училищата в областта, на което също е поставен този въпрос. Твърдим, че училищата в областта са готови за първия учебен ден - осигурена е задължителната училищна документация, безплатните учебници за съответните класове, предприети са действия по осигуряване на предстоящия отоплителен сезон.

- Къде продължават ремонтите? Те ще попречат ли на нормалния учебен процес?

- Повечето текущи и частични ремонти вече приключиха. Продължават ремонтите по оперативни програми в СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в град Сърница - за 1 милион и 927 хиляди лева, и НПГГС „Хр. Ботев“ във Велинград - за 1 милион и 300 хиляди лева. Непосредствено преди началото на учебната година приключва ремонтът в ПГСС „Царица Йоанна“ в Пазарджик - за 1 милион и 300 хиляди лева. И през тази учебна година ще продължи строежа на новата училищна сграда в Бирково, финансиран от републиканския бюджет на обща стойност 1 милион и 718 хиляди лева. Няма да се допуснат обстоятелства, възпрепятстващи образователния процес.

- В областта имаше свободни места за учители. Има ли опасност училищата да останат без квалифицирани преподаватели?

- Преди началото на всяка учебна се обявяват повече работни места, отколкото в хода й. Това е заради уточняване на броя на учениците и на паралелките, на потребностите от педагогически специалисти в училищата и детските градини. РУО-Пазарджик поддържа електронен регистър за свободните работни места в училищата и в детските градини в областта. Търсенето на специалисти за съответните свободни позиции се обявява от директорите на училищата, а РУО дава широк достъп до тази информация.

Засега нямаме основание да се тревожим за обезпечаването на образователния процес с квалифицирани педагогически специалисти. Известни затруднения има в малките населени места, защото там невинаги е възможно формирането на щатно място и учебните часове се възлагат на лектори. С цел кадрово осигуряване на учебната година, директорите обявяваха по-продължителен период за подаване на документи. Наблюдаваше се най-голямо търсене на учители в началния етап.

След последното увеличение, средната брутна работна заплата на педагозите е 1037.82 лева. Минималната на начинаещи директори на училища и детски градини е 1140 лева, а минималната основна за млад учител е 920 лева. Правителството вече обеща ново с 20 % от 2019-а.

- Как оценявате резултатите от проведеното тази година външно оценяване и от матурите?

- Резултатите от външните оценявания в ІV и в VІІ клас и от зрелостните изпити са съотносими със средните за страната. При четвъртокласниците се наблюдава леко повишение по математика и малък спад по български език и литература, аналогично е положението и при седмокласниците, които през май 2018-а повишиха резултатите си по математика, но малко понижиха тези по български език и литература. Зрелостниците показаха по-високи от средните за страната резултати по БЕЛ.

Резултатите от тези оценявания всяка година са обект на анализ, за да бъдат установени дефицитите, причините за тях и необходимите мерки за повишаване на образователните резултати.

- За новата учебна година ще има ли нови учебници и за кои класове?

- Нови учебници ще има по учебните предмети за класовете, в които тази година се въвеждат нови учебни програми - III, VII и IX клас. Осигурени са средства за изработване на електронно четими учебници, които имат напълно идентично съдържание с одобрените печатни издания. Целта е ученическите раници да станат по-леки

- Как новосъздаденият Областен координационен център ще помага да не отпадат деца от училище? Каква е ролята на РУО да няма ученици извън класната стая?

- Областният координационен център осигурява подкрепа за образователните институции по отношение на децата и учениците в риск от отпадане. Целта е на регионално ниво да се координират междуведомствените усилия в тази посока.

Дейността се обслужва от информационна електронна система, в която директорите имат задължението да подават информация за отсъствията на учениците от училище. Дейността от обходите на екипите за обхват се регистрира в информационната система заедно с мерките, които по преценка на екипа следва да бъдат предприети. Отговорните институции ще изпълнят своите ангажименти, а контролът ще се осъществява от областния управител. Регионалното управление на образованието има координиращи функции в този процес.

- Дуалната система в професионалното обучение в училищата в областта все още прохожда. Вярвате ли, че тя ще успее?

- Вярвам, защото дуалната система е добра възможност учениците да придобият професионални компетентности в реална работна среда, да приложат знанията от теоретичната подготовка в практиката, а впоследствие да започнат успешна професионална реализация в съответните производствени предприятия. През 2018-2019 учебна година първите ученици, приети в дуална форма на обучение в ПГИТМТ в Панагюрище, ще бъдат в дванайсети клас и ще бъдат първият випуск, завършил тази форма на обучение.

И през новата учебна година ще продължи обучението по професии в дуална форма в три професионални гимназии - ПГИТМТ в Панагюрище, ПГХХТ в Пазарджик и в ПГХВТ в Пещера, с изключителната подкрепа на бизнеса.

- Какво ново очаквате през новата учебна година?

- За тази учебна година съществени са някои нови моменти: започва обучението на учениците от трети, от седми и от девети клас по нови учебни планове и нови учебни програми по всички предмети; Националното външно оценяване в седми клас, което ще се проведе в края на учебната година, по литература ще включва произведения само от този клас, а в следващите три учебни години поетапно в изпитните програми по литература ще влезе и учебното съдържание от V и VI клас, докато по български език и по математика ще е върху учебното съдържание от целия прогимназиален етап; удължено ще е учебното време за седмокласниците - до края на юни, а външните оценявания ще се провеждат до две седмици преди приключване на учебната година. Изпитите по български език и математика ще са на 17 и 19 юни. Предстои приемане на промени в Наредба №10 за организацията на дейностите в училищното образование; обмислят се възможности за намаляване на административната тежест в дейността на педагогическите специалисти.

- Какво ще пожелаете на учениците и колегите си?

- На учениците и колегите - най-вече здраве, много търпение, успешно справяне с трудностите, нестихваща любознателност и вяра в общочовешките ценности и в доброто училищно образование.

Въпросите зададе Пенка МИХАЙЛОВА