Петък, 18 Януари 2019

Времето

1.4°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 65%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Събота

2°C/9°C
Неделя

2°C/7°C
Понеделник

3°C/9°C
Вторник

3°C/6°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»

 

Валентина Кайтазова, началничка на РУО: Училищата са готови за новата учебна година

Петък, 14 Септември 2018 12:50

ПАЗАРДЖИК. В понеделник училищата отново ще бръмнат като кошери. Звънецът ще укроти детската гълчава, с усмивки ще влязат в клас малки и големи.

Как учебните заведения ще посрещнат своите възпитаници и какви са предизвикателствата пред учители, ученици и родители - по тези въпроси наша репортерка разговаря с началничката на Регионалното управление на образованието в Пазарджик Валентина Кайтазова.

- Госпожо Кайтазова, колко са учениците в областта тази година?

- През новата учебна година в училищата от областта ще се обучават над 26 хиляди ученици, от които около 2180 ще са първокласниците. (Б.р. Миналата година учениците са били приблизително 29 хиляди, а първолаците – около 2300.) Училищата са 111 - 12 начални, 57 основни, 4 обединени, 18 средни, 15 професионални гимназии, 3 профилирани гимназии, 2 специализирани училища. Посочвам приблизителен брой ученици засега, защото до началото на учебната година се наблюдават промени.

Предприемат се мерки за обхващане в образователната система на ученици, отпаднали през предходната година. За нас е изключително важно за всички деца и ученици да бъде осигурена подкрепа, съответстваща на техните потребности.

- Готови ли са училищата за първия учебен ден?

- До момента не сме информирани за проблеми. Проведено е съвещание с директорите на училищата в областта, на което също е поставен този въпрос. Твърдим, че училищата в областта са готови за първия учебен ден - осигурена е задължителната училищна документация, безплатните учебници за съответните класове, предприети са действия по осигуряване на предстоящия отоплителен сезон.

- Къде продължават ремонтите? Те ще попречат ли на нормалния учебен процес?

- Повечето текущи и частични ремонти вече приключиха. Продължават ремонтите по оперативни програми в СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в град Сърница - за 1 милион и 927 хиляди лева, и НПГГС „Хр. Ботев“ във Велинград - за 1 милион и 300 хиляди лева. Непосредствено преди началото на учебната година приключва ремонтът в ПГСС „Царица Йоанна“ в Пазарджик - за 1 милион и 300 хиляди лева. И през тази учебна година ще продължи строежа на новата училищна сграда в Бирково, финансиран от републиканския бюджет на обща стойност 1 милион и 718 хиляди лева. Няма да се допуснат обстоятелства, възпрепятстващи образователния процес.

- В областта имаше свободни места за учители. Има ли опасност училищата да останат без квалифицирани преподаватели?

- Преди началото на всяка учебна се обявяват повече работни места, отколкото в хода й. Това е заради уточняване на броя на учениците и на паралелките, на потребностите от педагогически специалисти в училищата и детските градини. РУО-Пазарджик поддържа електронен регистър за свободните работни места в училищата и в детските градини в областта. Търсенето на специалисти за съответните свободни позиции се обявява от директорите на училищата, а РУО дава широк достъп до тази информация.

Засега нямаме основание да се тревожим за обезпечаването на образователния процес с квалифицирани педагогически специалисти. Известни затруднения има в малките населени места, защото там невинаги е възможно формирането на щатно място и учебните часове се възлагат на лектори. С цел кадрово осигуряване на учебната година, директорите обявяваха по-продължителен период за подаване на документи. Наблюдаваше се най-голямо търсене на учители в началния етап.

След последното увеличение, средната брутна работна заплата на педагозите е 1037.82 лева. Минималната на начинаещи директори на училища и детски градини е 1140 лева, а минималната основна за млад учител е 920 лева. Правителството вече обеща ново с 20 % от 2019-а.

- Как оценявате резултатите от проведеното тази година външно оценяване и от матурите?

- Резултатите от външните оценявания в ІV и в VІІ клас и от зрелостните изпити са съотносими със средните за страната. При четвъртокласниците се наблюдава леко повишение по математика и малък спад по български език и литература, аналогично е положението и при седмокласниците, които през май 2018-а повишиха резултатите си по математика, но малко понижиха тези по български език и литература. Зрелостниците показаха по-високи от средните за страната резултати по БЕЛ.

Резултатите от тези оценявания всяка година са обект на анализ, за да бъдат установени дефицитите, причините за тях и необходимите мерки за повишаване на образователните резултати.

- За новата учебна година ще има ли нови учебници и за кои класове?

- Нови учебници ще има по учебните предмети за класовете, в които тази година се въвеждат нови учебни програми - III, VII и IX клас. Осигурени са средства за изработване на електронно четими учебници, които имат напълно идентично съдържание с одобрените печатни издания. Целта е ученическите раници да станат по-леки

- Как новосъздаденият Областен координационен център ще помага да не отпадат деца от училище? Каква е ролята на РУО да няма ученици извън класната стая?

- Областният координационен център осигурява подкрепа за образователните институции по отношение на децата и учениците в риск от отпадане. Целта е на регионално ниво да се координират междуведомствените усилия в тази посока.

Дейността се обслужва от информационна електронна система, в която директорите имат задължението да подават информация за отсъствията на учениците от училище. Дейността от обходите на екипите за обхват се регистрира в информационната система заедно с мерките, които по преценка на екипа следва да бъдат предприети. Отговорните институции ще изпълнят своите ангажименти, а контролът ще се осъществява от областния управител. Регионалното управление на образованието има координиращи функции в този процес.

- Дуалната система в професионалното обучение в училищата в областта все още прохожда. Вярвате ли, че тя ще успее?

- Вярвам, защото дуалната система е добра възможност учениците да придобият професионални компетентности в реална работна среда, да приложат знанията от теоретичната подготовка в практиката, а впоследствие да започнат успешна професионална реализация в съответните производствени предприятия. През 2018-2019 учебна година първите ученици, приети в дуална форма на обучение в ПГИТМТ в Панагюрище, ще бъдат в дванайсети клас и ще бъдат първият випуск, завършил тази форма на обучение.

И през новата учебна година ще продължи обучението по професии в дуална форма в три професионални гимназии - ПГИТМТ в Панагюрище, ПГХХТ в Пазарджик и в ПГХВТ в Пещера, с изключителната подкрепа на бизнеса.

- Какво ново очаквате през новата учебна година?

- За тази учебна година съществени са някои нови моменти: започва обучението на учениците от трети, от седми и от девети клас по нови учебни планове и нови учебни програми по всички предмети; Националното външно оценяване в седми клас, което ще се проведе в края на учебната година, по литература ще включва произведения само от този клас, а в следващите три учебни години поетапно в изпитните програми по литература ще влезе и учебното съдържание от V и VI клас, докато по български език и по математика ще е върху учебното съдържание от целия прогимназиален етап; удължено ще е учебното време за седмокласниците - до края на юни, а външните оценявания ще се провеждат до две седмици преди приключване на учебната година. Изпитите по български език и математика ще са на 17 и 19 юни. Предстои приемане на промени в Наредба №10 за организацията на дейностите в училищното образование; обмислят се възможности за намаляване на административната тежест в дейността на педагогическите специалисти.

- Какво ще пожелаете на учениците и колегите си?

- На учениците и колегите - най-вече здраве, много търпение, успешно справяне с трудностите, нестихваща любознателност и вяра в общочовешките ценности и в доброто училищно образование.

Въпросите зададе Пенка МИХАЙЛОВА