Вторник, 11 Декември 2018

Времето

3.4°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 58%
Вятър: С-З / 11.1 kmh
Сряда

-5°C/7°C
Четвъртък

-2°C/4°C
Петък

0°C/4°C
Събота

3°C/4°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Съдът отмени акт на Комисията за противодействие на корупцията срещу кмета Рачев

Съдът отмени акт...

 СОФИЯ-СЕПТЕМВРИ. На първа инстанция Административния съд в столицата отмени акт...

Награда за художника Борис Резов - най-възрастният майстор на четката

Награда за художника...

По повод рождения му ден и като признание за значителния...

Акушерка-пенсионерка организира благотворително тържество в помощ на близнаци

Акушерка-пенсионерка организира благотворително...

ПАЗАРДЖИК. Пенсионираната акушерка Клементина Узунова събира двойки близнаци на благотворително...

Тази вечер връчват годишните награди на спортистите

Тази вечер връчват...

ПАЗАРДЖИК. Тази вечер на официална церемония, от 20 часа, в...

Ваня Иванова: Благодаря ви! До април ще съберем парите за дръвчета

Ваня Иванова: Благодаря...

ПАЗАРДЖИК. Най-бързият фризьор в света Ваня Иванова благодари на всички,...

Д-р Илия Томов: В Пазарджик никой не иска да кастрира кучета по договор

Д-р Илия Томов:...

  Държавата трябва да даде пари за приютите и да се...

Панагюрски вълци стреснаха Лоренцо на Софи в новия му клип

Панагюрски вълци стреснаха...

СОФИЯ. Вълците на панагюреца доц. д-р Стоян Лазаров - Черок...

Дежурна по празниците ще е детска градина “Снежанка”

Дежурна по празниците...

ПАЗАРДЖИК. Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници Община...

Над 80 милиона лева ще е бюджетът на общината догодина

Над 80 милиона...

Общият размер на бюджетното взаимоотношение с централния бюджет за 2019...

В гимназията по икономика изучават точните науки чрез виртуална реалност

В гимназията по...

ПАЗАРДЖИК. Директорката на гимназията по икономика и мениджмънт Таня Благова...

«
»
Глоба-уникат за цял мандат се оказва наказателна

Вторник, 25 Септември 2018 14:07

Кмет и полицейски инспектор дадени на прокуратурата за лъжесвидетелство

ЕЛШИЦА. Глоба по Закона за гражданската регистрация ще се окаже не само единствена за цял кметски мандат в панагюрското село, но и проява на акт на отмъщение от страна на община Панагюрище. Другата страна на монетата е, че този случай доведе след себе си досъдебно производство за лъжесвидетелство в Районната прокуратура в Панагюрище срещу кмета на Елшица Митко Кочев и кварталния инспектор Петър Кесов.

„Наказателната” глоба е наложена на Борислав Лазаров от Елшица заради упоритостта му, с която си търси правата по Закона за достъп до обществена информация и сезира правоприлагащите органи за нарушения и престъпления, твърди той самият.

Опашката на крушката

В Районния съд в Панагюрище наскоро Лазаров обжалва наказателно постановление на зам.-кмета на Панагюрище Георги Павлов, с което е глобен с 300 лева за това, че живеел във Франция и имал там настоящ адрес, но не бил заявил адресната си промяна в Елшица в 30-дневния законоустановен срок, където бил адресно регистриран. „Санкционирането е ответна реакция на заявена от мен активна гражданска позиция, свързана с упражняването на права по Закона за достъп до обществена информация”, заяви Лазаров в съда.

Парадоксът е, че община Панагюрище е сред отличниците, работещи по Закона за достъп до информация (ЗДОИ)

и в сравнителния рейтинг на Програма „Достъп до информация” за 2018 г. е на завидното 63 място сред всички институции.

В съдебната зала Лазаров твърдеше, че не бил заявил промяна на настоящия си адрес, тъй като преимуществено, но не постоянно пребивавал във Франция, а законът казва, че всяко лице може да има само един настоящ адрес. Съдебният състав с председател Снежана Стоянова отсъди в негова полза и на първа инстанция събори глобата. Магистратите отсякоха, че актът и постановлението са незаконосъобразни, заради липсващ реквизит, но отделно от това жалбоподателят не е извършил вмененото му нарушение.

При такива железни доказателства странността на глобата се очертава още повече

Оказа се, че в Елшица глобеният се регистрирал по постоянен адрес от есента на 2017, след като закупил апартамент. Но не е бил длъжен едновременно с настоящия си адрес да заяви и промяна на постоянния, тъй като не живее само в Лион, а си идва всеки месец за по 10 дни, както стана ясно от справките за пътуванията му от септември 2017 до февруари 2018 г. В съда бяха представени писмени доказателства, с които се установи, че през януари-март 2018-а жалбоподателят е правил множество запитвания до кмета на община Панагюрище по ЗДОИ и е получавал отговори именно на адреса в Елшица, и то регулярно.

Кметът на Елшица и кварталният инспектор обаче са дадени на прокурор

след като по друго дело заявиха, че за нарушението на чл. 99 (1) от Закона за гражданската регистрация първият сезирал полицията, а вторият глобил Лазаров.

На 23 май по административно наказателно дело в Районния съд в Панагюрище Кесов заявява, че през февруари 2018-а получил сигнал от кмета Кочев, че през пролетта или лятото на 2017-а Лазаров закупил жилище в Елшица и оттогава постоянно живее в селото. Направил справка и установил, че лицето не е подало в 30-дневен срок заявление по настоящ адрес и не е попълнило адресна карта за адрес в Елшица. В тази връзка през февруари 2018 г. му съставил акт по чл. 99 от ЗГР. В същото заседание кметът потвърждава думите му. Пред съда той казва, че Лазаров постоянно живее в Елшица и за това той подал сигнал до полицията, за което свидетелства и съдебният протокол. Думите и на двамата обаче увисват, защото в полицията сигнали не са постъпвали, нито пък са издавани актове. Такъв е отговорът по Закона за достъп до обществена информация с клеймо от 31 август. Там в отговор на въпросите на Лазаров колко сигнала са постъпвали в РУП-Панагюрище от село Елшица за нарушение на чл. 99 от ЗГР и колко актове са съставени, е отговорено, че не са постъпвали никакви сигнали и съответно не са налагани никакви актове.

„Още преди да получа този отговор, си знаех, че глоби като моята няма наложени на жители на Елшица.

Макар че в селото има поне 80 души, които наистина са в нарушение на закона, но пипат мен, без да съм го нарушил!

Но сега това ми е достатъчно, за да сезирам прокуратурата за лъжесвидетелстване, защото всеки гражданин носи наказателна отговорност за това престъпление, да не говорим за хора, облечени в изпълнителна власт”, коментира пред „Знаме” Лазаров. Според него, неверните твърдения пред съда доказват и тезата му, че община Панагюрище и кметство Елшица „са го взели на мушка” заради множеството му запитвания по ЗДОИ и сигнали до ДАНС и прокуратурата. По думите му, досега той е подал над 20 заявления по ЗДОИ и винаги е получавал частична информация или отговори, в които се иска доуточняване на конкретно зададени въпроси.

Последното илюстрира с няколко уклончиви отговори по ЗДОИ

„Получавам отговори „на трупчета”, за това сезирам компетентните органи. Не ми се отговаря точно и ясно как са разходвани 11 200 лева по договорите за зимно поддържане на Елшица, какви са щатовете и заплатите на служителите в ОП „Чистота”, за които само ми бе заявено, че са отишли 60 процента за заплати от бюджет от над 1 млн. лева. Не разбирам например защо питам за общинските разходи за общинския път от Елшица за Калугерово в периода 2008-2017, а получавам информация до 2014-а. Когато получавам такива отговори,  подавам нови заявления, в които повтарям въпросите и подчертавам на кои от тях не ми е отговорено. Но се въртим в омагьосан кръг. И започнах да се жалвам в съда, защото като гражданин имам право да знам как се разходват парите на данъкоплатеца”, казва Лазаров.

От общинската администрация твърдят, че винаги са отговаряли в срок, макар да получават едни и същи въпроси. Заради необичайната глоба пък Борислав Лазаров сега е сезирал и Комисията за защита от дискриминация, а сигналът му е срещу кмета на селото, районния инспектор на ОД МВР и зам.-кмета на общината Георги Павлов.

Тодор ГРОЗДЕВ