Понеделник, 21 Януари 2019

Времето

8.6°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 80%
Вятър: Източен / 1.9 kmh
Вторник

2°C/4°C
Сряда

4°C/8°C
Четвъртък

4°C/11°C
Петък

4°C/8°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Заради профилактика от 9 до 13 часа КАТ няма да работи

Заради профилактика от...

ПАЗАРДЖИК. В понеделник, 21 януари, сектор "Пътна полиция" няма да...

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

«
»

 

Оглозгана България

Вторник, 06 Ноември 2018 14:21
Оглозгана България Фотограф: Васил Гърков
Улица за никъде - хем я има, хем я няма

Обитателите й живеят главно със спомени, но пък тишината е много красиваСамо на 20 минути от Пазарджик можеш да попаднеш в друго измерение, където времето е спряло. Да вървиш през борова гора и да влезеш в киното, а преди това да се почерпиш една студена боза в сладкарницата или да пуснеш тото фиш. Да тръгнеш по павираната улица и да слезеш на най-големия плаж в региона, да поседнеш на масичките в каменните ниши,  и да съзерцаваш специално насипания от Черноморието пясък и басейна с олимпийски размери. Наблизо трака дърводелската работилница, чува се глъчка от административното управление, лабораторията и минно-спасителната служба, а заради потока от автомобили някои улици са с метални заграждения… Всичко това се води улица „Обект Елшица”.

Но тази улица е много интересно място.Не съществува в кадастъра, но я има на документите за самоличност и на всички административни документи,

издавани при нужда на двадесетината й обитатели. Заради такова разминаване статутът на тези документи е малко висящ… Няма я улицата, а някои от обитателите й даже не знаят какво й е името. Иначе под нея земята е извън регулация и се води нива, макар собствениците да плащат данък сгради и такса смет. Те имат и нотариални актове, но се страхуват да не бъдат изгонени някой ден от тях. Защото сградите не съществуват, поне в архивите на министерството на икономиката. Но не само сградите и името ги няма. Няма ги и хората – над 2500 души са работили в рудника. Затова киното отдавна е изтърбушено, паважът от улицата и прилежащите алеи е откраднат, а гората е избуяла върху всичко.Котелното под столовата е нарязано за скрап, тринайсетте жилищни блока за работниците вече са седем, а в тези, които не са само основи, тук-таме вечер свети по някой прозорец. От рекултивацията и времето днес плажът е джунгла, в която блика отровно зелена вода с цялата Менделеева таблица. Загражденията за автомобили и многобройните улични лампи са изрязани, но въпреки това по буренясалата улица не минават даже пешеходци. Даже и крадците са понамалили темпото, макар че

в последните седмици са разбити няколко гаражи


Наскоро е изкъртена и едната врата на минно-спасителната служба, която е до жилищните сгради, но също не е осветена.

Земята е собственост на обявеното в ликвидация „Панагюрски мини” ЕАД. Държавното дружество също като улицата и сградите хем го има, хем го няма. Още от 1992-а то попадна в списъка на неефективните обекти, подлежащи на закриване и техническа ликвидация или консервация на производствени мощности. През 98-а започна подготовката за ликвидацията, която бе направена така, че показа как активите на държавата могат да минат в ръцете на частници за жълти стотинки, а самата държава да стои в позиция „хем ни има, хем ни няма”. Така в началото на 99-а ръководството на мините регистрира своя частна фирма – „Елшица 99” АД, а това дружество стана собственик на част от активите на „Панагюрски мини” и срещу заплащане започна да изземва дейността на държавното. Впоследствие прокуратурата разследва борда на директорите заради данни за ощетяване на държавата с над 1 милион лева.

„Това място се обезлюди още от 2000-та година, когато се наводниха галериите и закриха мината

И откакто се опразни, започнаха да крадат тухли, павета, дограма, тръби, кабели, всичко, което може да се свие, разказват елшичани. Крадяха посред бял ден. Идва някой и спокойно си реже оградата, или удря с чука и товари на каруцата колкото тухли му трябват. Ей в онези останки от сграда имаше 15-тонни метални колела. Един дойде с моторна резачка, пригодена за флекс и ги отряза, а те падаха долу със силни трясъци, разказват местните хора. Не искат да пишем имената им, защото ги е страх. С половин уста някои от тях искат по-засилено полицейско присъствие и повече улично осветление, искат да се оправи и пътят за Калугерово,

където са най-близките банкомат, аптека и бензиностанцияБензиностанцията в Елшица отдавна е само спомен. Пътят е по-натоварен от другите, защото по него идват и работниците в сегашното предприятие „Майнинг инвест”, и хора, пътуващи към магистралата, без да се броят местните, които се налага да ходят за елементарни нужди в Калугерово. На месец по няколко пъти упътваме заблудили се шофьори, защото няма табелки.

„От 2007-а този път не е пипнат, а от другата страна на върха община Лесичово направи техния по европрограми. Мисля, че община Панагюрище може да се мери с лесичовци, но все още чакаме да оправят дупките и изгърбавените участъци (някъде липсват и павета, а другаде хлътванията са доста сериозни на павирания участък, б.р.). През зимата директорът на фабриката Бойко Пенин отпуска безвъзмездно фадромата, за да почистят пътя”, казва Борислав Лазаров.

По същия този път, алармират еколози, камиони извозват натрошени камъни от рудника и ги продават на строителни фирми, а камъните съдържат руди, които не са стабилни, и след време те започват да отделят тежки метали, които се просмукват в почвата.

„Това е така”, съгласява се Лазаров. „Тук ни тровят, но искаме и подобряване на инфраструктурата. Само три лампи не стигат. Ето тази дълга редица гаражи например е тъмна, а само за последните седмици са разбити три от тях. Наистина са празни, но крадците проверяват”, казва Борислав Лазаров, който

от собствен джоб платил около 700 лева за геодезическо заснемане на блоковете


„Водим се нива осма категория. Не е ясно дали документите за сградите са изчезнали и кога е станало това, но по документи нивата е гола. Искам да закупя земята под моя блок, а от министерството на икономиката уклончиво отговарят, че това е невъзможно на този етап. Аз искам да я закупя, не само, за да мога да си я оградя и да си я пазя, а защото искам за тази земя някой да носи отговорност. Защото сега от министерството ме насочват към ликвидатора (настоящ ликвидатор е Иван Маринов, а според последния отчет на дружеството за 2017-а, годишният разход за заплати на ликвидаторката Нина Постолова е 13 хиляди лева, бел. ред.), ликвидаторът казва, че това не е негова работа и в крайна сметка топката се тупа, а в „Панагюрски мини” ЕАД стоят

трима души на хранилка без да правят нищо

Една жена 18 години подготвя документите на предприятието за предаване в архива, а другите двама нищо не правят. Но държавата ни е такава, че плаща на хора, които нищо не работят, а собствените си имоти остава да се рушат. Затова поисках писмено да ми продадат земята, за която не могат да се грижат. Отговорът бе, че все още не са окомплектовали документите за собственост”, казва Лазаров.

Негови съседи поясняват, че неотдавна са разбити и два други гаража, в които обаче имало авточасти. Собственикът им, мъж от Пазарджик, хванал на място крадците.

Баба и дядо се грижат за… общежитие


Баба Иванка и дядо Кубрат са от Пазарджик и временно са тук от 10 години”. Синът ни Георги купи това общежитие. То е известно като „Бекярското”. Караше частна линия и искаше да си купи малко апартаментче в съседна кооперация, но тогава надойдоха хора от Пловдив и изкупиха всичко. Оттогава не сме им видели очите, а апартаментите стоят празни. И той първо нямаше хабер да купува общежитието. Ако не го поддържаме, ще стане като другите сгради. Батак”, казва баба Иванка, а до нея дядо Кубрат кима и се усмихва, защото е глух след като се разболял от грип. Баба Иванка е прекарала инсулт. И тя е засмяна като вижда екипа на „Знаме”.

„Тук е спокойно инак. Много тихо. Вижте каква тишина

Мина времето, когато ден и нощ копаха желязо и къртеха без да се спрат. Сега гаражите са празни, а в апартаментите има много стара покъщнина, която едва ли ще свърши работа на някого, или няма нищо. В общежитието живеем само с дядото, вечер подпираме вратата. Не ни е страх, само малко от бежанци. Имаме и пазач”, посочва към кучето Розка жената. Добри съседи или синът им носят хляб, те са се запасили с храна, фризерът е пълен. Гледат домати и 50 кокошки, имат и бройлери, и яйца. Нямат си дружинка. Понякога обаче Бекярското общежитие се пълни с живот и глъчка като в добрите стари времена. На Гергьовден идва синът с весела компания и стоят и по два, и по три дни. Много добре си спомнят това време съседи на семейството.

Като 84-годишният дядо, който е тук още от 1961-а

Или младежът, ходил в рухналата детска градина-бивш обущарски цех и взимал книги от изоставената библиотека с красивата орнаментирана фасада.

„При нас не са постъпвали сигнали за престъпни посегателства. Ако е имало взломяване на гаражи, никой не ни е уведомил. То там и няма какво да се вземе”, каза пред „Знаме” кметът Митко Кочев.Той е на мнение, че макар да няма в кадастъра улица „Обект Елшица”, тя е добре осветена, извозването на контейнерите за смет два пъти месечно е достатъчно, а полицейското присъствие обезпечава сигурността на живущите тук. Същевременно кметът се ядосва, че хулигани пак са разрушили преградата на съблекалните на стадиона, а кравар за пореден път е пуснал животните да пасат и без това оскъдната трева. За да обезпечат мача в последния домакински кръг на „миньорите” от „Б” ОФГ Север – срещу „Светкавица” (Синитово), завършил 0:2, домакините час и половина чистели кравешки лайна от терена.

„Футболният ни клуб „Миньор” е единственият в областта, който не е прекъсвал съществуванието си


през последните 70 години под това име. Дал съм ключове на всички за съблекалнята да ползват обособеното за фитнес помещение, но въпреки това пробиват неведнъж и стената, а сега счупиха и стъкло”, казва той. Според него живеещите в района на минното управление, нямат основание за оплаквания, а всичко е дело на Лазаров, който е пуснал над сто жалби в общината и в кметството. „Искам чрез жалби да спася живота на селото. А кмета и кварталния съм ги дал на Комисията за защита от дискриминация, защото тенденциозно ми наложиха глоба, както и на прокуратурата за лъжесвидетелство („Знаме” писа за този случай, б.р.)”, казва пък Лазаров. Факт е, че има негови съседи, които са на мнение, че „момчето има право”. В момента селото наброява 649 жители по настоящ адрес. Елшичани чакат подновяването на амортизирания водопровод и подмяната на старите тръби ф80 с ПВЦ-тръби с диаметър ф150. Кметът казва, че досега са усвоени 57 хиляди лева, но работата по подмяната на 870-метровата улица „Георги Димитров” ще продължи и през следващата година, но когато приключи, ще се сложи край на мътилката, която тече от чешмите след всеки дъжд. „Ако не бе моята инициатива, нямаше да се стигне до тази подмяна”, казва Лазаров. „Това са глупости, аз съм го заложил като искане още през 2015-а за три години напред, както е редно”, опонира кметът. Има триене между двете страни. Дали и кога енергията ще бъде оползотворена целесъобразно, предстои да видим.


Тодор ГРОЗДЕВ