Събота, 17 Ноември 2018

Времето

3.2°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 72%
Вятър: Източен / 3.7 kmh
Неделя

2°C/6°C
Понеделник

-1°C/8°C
Вторник

3°C/8°C
Сряда

3°C/14°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

“Колорадо-АВС” е инвеститор на годината

“Колорадо-АВС” е инвеститор...

ПЛОВДИВ. Пазарджишката фирма за производство на мебели „Колорадо-АВС” получи наградата...

Първолаци дадоха урок по толерантност

Първолаци дадоха урок...

Мило тържество изнесоха първокласници от начално училище „Васил Левски” в...

Панихида в памет на загиналите по пътищата в Пещера

Панихида в памет...

В началото на заседанието зам.-областният управител Петър Белчев акцентира върху...

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи

Отбелязваме Световния ден...

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия,...

Специализирано обучение по приемна грижа в понеделник и вторник

Специализирано обучение по...

ПАЗАРДЖИК. В периода от 19 ноември до 20 ноември, в...

Китайска делегация търси възможности за инвестиции

Китайска делегация търси...

ПАЗАРДЖИК. Вчера на посещение в областния град пристигна делегация от...

Почетният знак на БЧК за кмета Тодор Попов

Почетният знак на...

В Световния ден на добротата, от БЧК-Пазарджик връчиха на кмета...

Плашат отровителите на кучета с полиция и камери

Плашат отровителите на...

ПАЗАРДЖИК. Стопани на кучета се заканиха да сезират полицията и...

Зам.-министър Лозана Василева се срещна с местни стопани

Зам.-министър Лозана Василева...

Помощ за мобилни мандри заинтригува присъстващите фермери ПАЗАРДЖИК. Тази седмица Областната...

Протести в Пазарджик и Панагюрище

Протести в Пазарджик...

ПАЗАРДЖИК. И тази неделя недоволни от високите от високите цени...

«
»
До 20 ноември поставят безплатни силанти на деца между 5 и 8 годишни

Вторник, 06 Ноември 2018 15:07

 

В тазгодишната кампания са се включили 11 местни зъболекари

Безплатната защита на първите постоянни дъвкателни зъби на децата на възраст между 5 и 8 години в момента е в разгара си. Ще продължи до 20 ноември. Възможността е осигурена по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при малчуганите до 18 години. Съветът на местните стоматолози е да се възползват повече хора:

-Поставяме безплатни силанти за осма поредна година – коментира пред „Знаме” д-р Красимира Сариева, която оглавява Регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз (БЗС) в Пазарджик. – Следим и сравняваме резултатите във времето и те действително говорят за благотворни ефекти.

Едно от изискванията например е да извършваме ревизия на силанизираните деца две години след процедурата. Наскоро приключихме

проверките на момичетата и момчетата, на които поставихме силанти през 2016-а

Добрата новина е, че те нямаха кариеси.

Активността на родителите, от които зависи дали децата ще бъдат силанизирали, обаче не се променя през годините. Броят на преминалите през безболезнената процедура си остава относително постоянен. Преди нея родител задължително трябва да подпише декларация за информирано съгласие.

Първите постоянни молари пробиват най-рано от постоянните дъвкателни зъби. Това обикновено се случва, когато детето е на възрастта между 6 и 8 години. Особеностите на анатомичната форма на дъвкателните повърхности,

задържането на зъбна плака,

незавършената минерализация и неутвърдените навици за устна хигиена при хлапетата в тази възрастова граница са предпоставки за развитие на кариес  непосредствено след пробива на зъба.

А поставянето на силанти върху дълбоките ямки и фисури (вдлъбнатини) е най-ефективната профилактична мярка срещу развитието на заболяването, категорични са стоматолозите. Силантите пазят, като образуват гладка и твърда бариера между кътника и зъбната плака, която прилепва здраво върху него. Освен това т. нар. „лакиране”

спира разрастването на вече появили се кариеси,

допълват зъболекарите.

Проучванията доказват, че силантите са 100 процента ефективни в предотвратяването на появата на зъбен кариес и редуцират проблема до 70 процента. Масовото силанизиране започва през 70-те години на 20 век, а най-подходящия период за поставянето е до 2 години след пробива на постоянните зъби.

Процедурата е бърза, лесна и безболезнена. Зъбът се почиства с машинна четка. Следва предварителна химична обработка със специален гел за няколко секунди. После зъбът се измива с вода и се подсушава. Силантът се слага с шприц на тънък слой. Втвърдява се под действието на светлината на дентална лампа и

образува предпазен щит

Малкият пациент може да се храни и пие веднага след това. 

Силантите са специално разработени за профилактика на кариеса. Течни са, за да могат да навлязат в ямките и вдлъбнатините на дъвкателните зъби. На цвят са млечнобели и не се виждат, когато детето говори или се смее.

Обикновено продължителността на задържането им е от 2 до 4 години, като през този период състоянието на силанизираните зъби трябва да се контролира при редовни профилактични прегледи. Силантите могат да се подновят по всяко време, ако вече не са на мястото си.

Като цяло спестяват страданието и болката, свързани с пломбирането и са неизменна част от профилактиката.

На родителите пестят пари за лечение

В нашата област безплатни силанти поставят д-р Красимира Сариева, д-р Каталина Бъкличарова, д-р Катя Вучкова – и трите са от Пазарджик, д-р Милка Кънчева от Брацигово, д-р Фатма Шейх от Нова махала, д-р Величка Искилиева – Малинова от Белово, д-р Нели Дремалова –Утева от Велинград, д-р Мария Баремова от Панагюрище, д-р Кирил Симеонов от Пещера, д-р Райна Гергова от Септември, д-р Александър Литов от Стрелча.

На въпроса каква е комбинацията, която свежда до минимум зъбните проблеми при подрастващите, повечето местни стоматолози изреждат няколко полезни навика и добри практики. Сред тях са редовното посещение на зъболекарския кабинет на всеки шест месеца; миенето на зъбите два пъти дневно - сутрин и вечер; дъвченето на дъвка без захар след хранене в продължение на 10 минути; правилният подбор на храни и напитки.

Препоръчително е децата до 3 години да използват зъбни пасти – гел, а след тази възраст е за предпочитане флуорната паста. Четката трябва да е средно твърда с подходяща големина на главата и заострени косъмчета. Сменя се на всеки три месеца. Поне веднъж на ден (най-добре вечер) да се използват и зъбни конци за почистване на междузъбното пространство.

Мария ДЪБОВА

Последно променена в Вторник, 06 Ноември 2018 15:21