Понеделник, 21 Януари 2019

Времето

9.9°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 73%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Вторник

2°C/4°C
Сряда

4°C/8°C
Четвъртък

4°C/11°C
Петък

4°C/8°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Заради профилактика от 9 до 13 часа КАТ няма да работи

Заради профилактика от...

ПАЗАРДЖИК. В понеделник, 21 януари, сектор "Пътна полиция" няма да...

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

«
»

 

До 20 ноември поставят безплатни силанти на деца между 5 и 8 годишни

Вторник, 06 Ноември 2018 15:07

 

В тазгодишната кампания са се включили 11 местни зъболекари

Безплатната защита на първите постоянни дъвкателни зъби на децата на възраст между 5 и 8 години в момента е в разгара си. Ще продължи до 20 ноември. Възможността е осигурена по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при малчуганите до 18 години. Съветът на местните стоматолози е да се възползват повече хора:

-Поставяме безплатни силанти за осма поредна година – коментира пред „Знаме” д-р Красимира Сариева, която оглавява Регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз (БЗС) в Пазарджик. – Следим и сравняваме резултатите във времето и те действително говорят за благотворни ефекти.

Едно от изискванията например е да извършваме ревизия на силанизираните деца две години след процедурата. Наскоро приключихме

проверките на момичетата и момчетата, на които поставихме силанти през 2016-а

Добрата новина е, че те нямаха кариеси.

Активността на родителите, от които зависи дали децата ще бъдат силанизирали, обаче не се променя през годините. Броят на преминалите през безболезнената процедура си остава относително постоянен. Преди нея родител задължително трябва да подпише декларация за информирано съгласие.

Първите постоянни молари пробиват най-рано от постоянните дъвкателни зъби. Това обикновено се случва, когато детето е на възрастта между 6 и 8 години. Особеностите на анатомичната форма на дъвкателните повърхности,

задържането на зъбна плака,

незавършената минерализация и неутвърдените навици за устна хигиена при хлапетата в тази възрастова граница са предпоставки за развитие на кариес  непосредствено след пробива на зъба.

А поставянето на силанти върху дълбоките ямки и фисури (вдлъбнатини) е най-ефективната профилактична мярка срещу развитието на заболяването, категорични са стоматолозите. Силантите пазят, като образуват гладка и твърда бариера между кътника и зъбната плака, която прилепва здраво върху него. Освен това т. нар. „лакиране”

спира разрастването на вече появили се кариеси,

допълват зъболекарите.

Проучванията доказват, че силантите са 100 процента ефективни в предотвратяването на появата на зъбен кариес и редуцират проблема до 70 процента. Масовото силанизиране започва през 70-те години на 20 век, а най-подходящия период за поставянето е до 2 години след пробива на постоянните зъби.

Процедурата е бърза, лесна и безболезнена. Зъбът се почиства с машинна четка. Следва предварителна химична обработка със специален гел за няколко секунди. После зъбът се измива с вода и се подсушава. Силантът се слага с шприц на тънък слой. Втвърдява се под действието на светлината на дентална лампа и

образува предпазен щит

Малкият пациент може да се храни и пие веднага след това. 

Силантите са специално разработени за профилактика на кариеса. Течни са, за да могат да навлязат в ямките и вдлъбнатините на дъвкателните зъби. На цвят са млечнобели и не се виждат, когато детето говори или се смее.

Обикновено продължителността на задържането им е от 2 до 4 години, като през този период състоянието на силанизираните зъби трябва да се контролира при редовни профилактични прегледи. Силантите могат да се подновят по всяко време, ако вече не са на мястото си.

Като цяло спестяват страданието и болката, свързани с пломбирането и са неизменна част от профилактиката.

На родителите пестят пари за лечение

В нашата област безплатни силанти поставят д-р Красимира Сариева, д-р Каталина Бъкличарова, д-р Катя Вучкова – и трите са от Пазарджик, д-р Милка Кънчева от Брацигово, д-р Фатма Шейх от Нова махала, д-р Величка Искилиева – Малинова от Белово, д-р Нели Дремалова –Утева от Велинград, д-р Мария Баремова от Панагюрище, д-р Кирил Симеонов от Пещера, д-р Райна Гергова от Септември, д-р Александър Литов от Стрелча.

На въпроса каква е комбинацията, която свежда до минимум зъбните проблеми при подрастващите, повечето местни стоматолози изреждат няколко полезни навика и добри практики. Сред тях са редовното посещение на зъболекарския кабинет на всеки шест месеца; миенето на зъбите два пъти дневно - сутрин и вечер; дъвченето на дъвка без захар след хранене в продължение на 10 минути; правилният подбор на храни и напитки.

Препоръчително е децата до 3 години да използват зъбни пасти – гел, а след тази възраст е за предпочитане флуорната паста. Четката трябва да е средно твърда с подходяща големина на главата и заострени косъмчета. Сменя се на всеки три месеца. Поне веднъж на ден (най-добре вечер) да се използват и зъбни конци за почистване на междузъбното пространство.

Мария ДЪБОВА