Събота, 19 Януари 2019

Времето

1.1°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 74%
Вятър: Северен / 1.9 kmh
Неделя

1°C/7°C
Понеделник

3°C/10°C
Вторник

4°C/6°C
Сряда

3°C/9°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»

 

Учители: Коледни бонуси от 2400 лева си дават директорките ни!

Вторник, 18 Декември 2018 17:21
Директорката Христина Кинчева (в средата) Директорката Христина Кинчева (в средата)

Няма да коментираме цифри, защото не са окончателни, отвръщат от ръководството

БЕЛОВО. Училище си раздава коледни бонуси, на които ще завидят и колегите им, че дори и съдиите. За коледните и новогодишни празници новото ръководство на средно училище „Александър Иванов-Чапай”  - директорката Спаска Кузманова и ВрИД директорката Христина Кинчева си определиха по 1500.00лв допълнително материално стимулиране и по 900.00лв допълнително трудово възнаграждение за Коледа, което прави 2400.00 лева, съобщиха за „Знаме” учители от в Белово. Те обаче са възмутени, че

директорките са си гласували най-голям пай от излишъка в бюджета, което е прецедент

На педагогическия персонал финансовата комисия определила сума в размер от  900.00 лева за ДМС и 350.00 лева за ДТВ, а на непедагогическия - по 700.00 лева.

„Досега такава разлика не се правеше. Доволно ръководството си завиши и определените суми за ДТВ за 24 май и 15 септември. Само на хартия във Вътрешния правилник за работната заплата бе завишението на сумите за учителите за 24 май”, твърдят преподаватели. Според тях, ръководството на училището обявило, че ще раздаде и трети допълнителни  коледни бонуси, но само на определени учители лично от тях.

„По какви критерии и на кого - ръководството не информира

Така обаче се разделя още повече колектива, докато слушаме приказки за добър психоклимат и екипност”, оплакват се учители. И добавят, че тези щедро разпределени средства от ръководството са от преходния остатък за финансовата 2017 г., който бе в размер на 265 000.00 лева и кметът на община Белово Костадин Варев, въпреки решението на Общинския съвет, не успя да управлява, както и „Знаме” писа по темата.

„Учителите си задаваме следния въпрос: след като средствата са от предходната финансова година, защо директорките не ги  разпределят еднакво за всички членове на колектива, а има такава голяма диференциация –

те ще получат с 600.00 лева или с 1.67 пъти в повече от учителите и с 800.00лв или 2.47 пъти в повече от непедагогическия персонал

Според нас тези средства се полагат еднакво за всички. До предходната година ДМС се определяше на всички членове на колектива еднакво, като диференцирането бе само на ниво педагогически и непедагогически персонал. Голям брой членове на колектива ползваха продължителен отпуск за временна неработоспособност през 2018г., които средства са със финансов положителен резултат в §01-01. Защо ръководството не ги обяви и също не ги разпредели като ДМС за Коледа? И защо решиха, че те имат най-голям принос за тези икономии”, питат учителите.

„Нещата съвсем не са такива.

Няма никакви окончателни цифри. Тези, които Ви пишат, да бяха взели отношение по този въпрос на общото събрание, вместо да мълчат, заяви в отговор ВриД-директорката Христина Кинчева (титулярката директорка Спаска Кузманова е в болнични, б.р.). Има колеги, които са работили повече, и такива, които не са. Директорът е този, който решава кои от колегите да бъдат стимулирани. Не отговаря на истината това, че допълнително ще бъдат раздавани още бонуси по наша преценка. По вътрешните правила за работната заплата комисията разделя на четири групи колектива и определя максимална сума за всяка от четирите групи преди да се разпределят икономиите”, каза г-жа Кинчева. На въпрос на „Знаме” защо директорките ще вземат най-много пари, тя се позова на министерска наредба, според която директорът получава до 2 пъти повече от средния размер на ДМС за целия персонал, а за ДТВ - до 1,5 пъти. Конкретни цифри не бяха упоменати.

„Няма да цитирам цифри, защото те не са окончателни. Ще изпратим предложението до Инспектората по образованието към МОН и ако получим одобрение, те ще станат факт”, приключи темата директорката.

Тодор ГРОЗДЕВ

Бел. ред. Часове след излизането на вестникарската статия в петък получихме писмо, в което се казва, че ръководството било, меко казано, недоволно, след публикуването на статията. Спешно била събрани синдикалните лидери и комисията по финансово управление в училището.

Последвало светкавично ново предложение за разпределение на ДМС: за ръководството – сумата в размер на 1500.00лв.била намалена на 1300.00лв., за учителите 950.00лв., непедагогически персонал – 700.00лв., а на обслужващ персонал – от сума  в размер на 700.00лв.била намалена на 500.00лв. В писмото се твърди, че за членовете на ръководството се събирал „подаръкот колектива по инициатива на библиотекарката Нина Димова. Г-жа Димова  обхожда поименно всички 60 човека  педагогически и непедагогически персонал, и по списък събира по 5лв. за всеки ръководител,  т.е. благодарствен коледен подарък от по 300.00лв. допълнително за всеки  директор.

Честита Коледа уважаеми директорки!

Благодарим Ви за чашата студена вода, която ни поднесохте отново и ни показахте Вашата загриженост за всички нас!

Достойни ръководители –достойни бонуси!

В какъв размер и кога  ще получим резултативния фонд от § 01-01 за финансовата 2018г.? Или същият е вече разпределен „прозрачно”?

Както „прозрачно” ще получат  трети допълнителни коледни бонуси „прозрачно” определените лично от Вас  само някои достойни учители!”, се казва в писмото.

В отговор на последното обвинение г-жа Кинчева заяви пред "Знаме", че е абсолютно несъстоятелно. "Не знам за подобна инициатива. Никога и по никакъв повод не сме си позволявали да получаваме пари под формата на подаръци. И просто няма да позволим това да се случи и сега", категорична бе тя.