Събота, 19 Януари 2019

Времето

1.1°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 74%
Вятър: Северен / 1.9 kmh
Неделя

1°C/7°C
Понеделник

3°C/10°C
Вторник

4°C/6°C
Сряда

3°C/9°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»

 

Проектът на бюджета за 2019-а влиза в Общинския съвет

Петък, 11 Януари 2019 16:50

След проведени публични обсъждания в периода 8 - 10 януари по населени места в общината, проектът на бюджета за 2019 година предстои да бъде внесен в Общински съвет – Панагюрище.

По време на обсъжданията бе дадена възможност на всички присъстващи да изкажат своето мнение и предложения по проекта на бюджета.

Основните акценти в Бюджет 2019 са:

- Неповишаване размера на местните данъци и такси;

- Увеличение на инвестициите в образованието, в т.ч. и за подобряване и модернизиране на образователната инфраструктура, с цел непрекъснато развитие на позитивна панагюрска образователна система;

- Увеличаване на инвестициите за амбициозно развиваща се среда от социални и здравни услуги за нуждаещите се, в т.ч. чрез благоустрояване с местни средства на дневния център за деца, младежи и дневния център за възрастни с увреждания; преустройство на общинска собственост в сграда за домашен социален патронаж, детска млечна кухня; инвестиции в ДКЦ – Панагюрище за подобряване на условията на средата;

- Дофинансиране и подкрепа на културните институции. Устойчивост във финансирането на разнообразен културен календар за утвърждаване на Община Панагюрище като привлекателен културно-исторически център с развиващ се туристически потенциал;

- Подкрепа за развитие на спорта в община Панагюрище чрез подобряване на условията за спорт и отдих. Безвъзмездно ползване на общинската спортна база.

- Успешна реализация на проекти по ОП „Региони в растеж“ – градска инфраструктура – рехабилитация на улични настилки, тротоари и зелени площи в град Панагюрище; многофамилни жилищни сгради – обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в обществени институционални сгради.

- Интегриран подход за рехабилитация на улични настилки, тротоари и водопроводи в населените места на общината; изграждане на система за видеонаблюдение.

- Кандидатстване и реализиране на проекти с външно финансиране.

- Повишаване качеството на услугите сметосъбиране и сметоизвозване във всички населени места на територията на община Панагюрище чрез подмяна на съдовете и увеличаване на техниката за дейностите.

- Реконструкция и изграждане на улично осветление, с цел подобряване на енергийната ефективност и повишаване осветеността на уличните платна.

Проектът на Бюджет 2019 година е съобразен с приетите от Общински съвет-Панагюрище наредби, правилници, с приоритетите на Общинския план за развитие на община Панагюрище 2014-2020 година и Програмата за управление на община Панагюрище 2015-2019, с предложенията на кметовете на кметства, предложенията на ръководителите на бюджетни звена, предложения на местната общност и предвижда устойчивост и надграждане на дейностите във всички сфери на обществените услуги.

В приходната част са отразени размерите на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и бюджета на Община Панагюрище за 2019 година, определени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година и очакваните постъпления от общинските данъчни и неданъчни приходи.

В разходната част за делегираните от държавата дейности са планирани средства за трудови разходи, издръжка и капиталови разходи, при спазване на изискванията на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година и указанията на Министерство на финансите. В плана за разходите, в частта за делегираните от държавата дейности, са разпределени всички средства, определени по Единни разходни стандарти. При прогнозиране на разходите за местни дейности е направена максимално реалистична преценка.

Инвестиционните разходи в община Панагюрище са за нови и преходни обекти, като се акцентира върху ремонти по изграждането, ремонта и поддържането на пътната и улична мрежа, имотите общинска собственост, образователната инфраструктура, социалните и здравни услуги. Запазва се приетия през 2019 година механизъм на разпределяне на средства за инвестиции по кметства.

Рамката на общинския бюджет за 2019 година е на стойност 23 040 643 лева, от които за държавни дейности – 10 880 629 лева, за местни дейности – 11 458 290 лева и 701 724 лева за дофинансиране на държавни дейности с местни приходи.

Инвестиционната програма на общината за настоящата година е на стойност 6 647 599 лева, от които 2 608 770 лева – финансиране със средства от Европейския съюз, 3 606 029 лева – собствени бюджетни средства и 432 800 лева – целеви трансфери от Държавния бюджет.

Предстои детайлно разглеждане на проекта на бюджета за 2019 година в постоянните комисии на Общинския съвет.

(Зн)