Петък, 16 Ноември 2018

Времето

5.5°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 77%
Вятър: И-ЮИ / 0 kmh
Събота

1°C/6°C
Неделя

1°C/6°C
Понеделник

-2°C/7°C
Вторник

2°C/8°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Зам.-министър Лозана Василева се срещна с местни стопани

Зам.-министър Лозана Василева...

Помощ за мобилни мандри заинтригува присъстващите фермери ПАЗАРДЖИК. Тази седмица Областната...

Протести в Пазарджик и Панагюрище

Протести в Пазарджик...

ПАЗАРДЖИК. И тази неделя недоволни от високите от високите цени...

Влайков иска възобновяване на делото, не ще в затвора

Влайков иска възобновяване...

Възобновяване на делото, по което бе осъден и вкаран в...

В две училища тестваха програма за разпознаване на домашното насилие

В две училища...

При нас повечето жертвите на домашното насилие са жени от...

Наши футболисти излизат на световното по Футбол 5 в ЮАР

Наши футболисти излизат...

 Данчо Милиев и Спас Милушев са част от националната селекция   КЕЙПТАУН....

Феновете на “Хебър” се събират преди мача с перничани

Феновете на “Хебър”...

ПАЗАРДЖИК. Феновете на ФК „Хебър 1918” се събират утре преди...

Кметът Белишки освободи заместника си

Кметът Белишки освободи...

ПАНАГЮРИЩЕ. Георги Павлов вече не е заместник-кмет на общината, съобщиха...

Демократите:  Бойко Борисов - вреден за държавата

Демократите: Бойко...

  ПАЗАРДЖИК. Правителството на Бойко Борисов се разпада. Управлява сам с...

Полицейският бюлетин за деня

Полицейският бюлетин за...

Неправоспособен водач катастрофира, след като се опита да избегне полицейска...

Лагер за предприемачи с ученици от Професионалната гимназия по икономика и туризъм

Лагер за предприемачи...

ВЕЛИНГРАД. Джуниър Ачийвмънт България организират инициатива в партньорство с Професионална...

«
»
Никола Радев и Атанас Звездинов с наградата “Милош Зяпков”

Четвъртък, 06 Юли 2017 18:15

РАКИТОВО. Националната награда „Милош Зяпков“ бе присъдена посмъртно на Никола Радев за книгата му „Когато Господ ходеше по земята“ и на Атанас Звездинов за книгата „Баснописецът“. В конкурса участваха 70 автори със 73 книги. Кандидатурите бяха пресети от петчленна комисия с председател литературният критик Никола Иванов. Отличието се присъжда за осма година в общинския център.

Тържествената церемония се проведе на 5 юли от 18 часа в голямата зала на читалище “Будилник“ в Ракитово. Гости на литературната вечер бяха председателката на Общинския съвет Нина Димова, зам.-кметът Цанко Молов, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, който е и член на журито, Никола Иванов, литературен критик и председател на журито, Христина Димова, поетеса и член на журито, както и братът на рано отишлия си от този свят поет Милош Зяпков - Костадин.

Припомняме, че по регламент конкурсът е за книги с поезия, проза (разкази или есета) или хумористични и сатирични сборници, издадени през 2015-а или 2016 година. Това са жанровете, в които е творил и постигнал художествени успехи Милош Зяпков. Награденият автор получава грамота, плакет и парична сума.

Съпътстващите конкурси

са за ученици от Пазарджишка област и за участници от община Ракитово. В съпътстващия литературен конкурс награди за ученици се присъдиха на Цветелина Лазарова - за поезия, на Натали Калпакова - за проза, а за хумор и сатира - на Айлин Дрикова. В съпътстващия конкурс за ученици на община Ракитово бяха отличени Мария Андонова (7 клас, СУ “Св. Климент Охридски” в Ракитово), Ати Црънчева (8 клас, ОУ “Христо Ботев“ в Дорково), Елена Попчева (7 клас, СУ “Св. Кл.Охридски“ в Ракитово) и Цветелина Христоскова от Костандово (тя е ученичка в ЕГ „Бертолт Брехт“ в Пазарджик), Мире Буллут от Рохлево и Джемиле Кундьова от Кръстава. Те бяха наградени с грамоти и предметни награди.

Като член на комисията, поетесата Христина Димова от Ракитово изрази особено мнение за присъждането на наградата за книгата на Никола Радев. Тя се мотивира, че конкурсът е за нови книги, а „Когато Господ ходеше по земята” всъщност е издадена през 1999 г.

Председателката на Общинския съвет в Ракитово Нина Димова връчи двете първи награди - на Атанас Звездинов и на дъщерята на Никола Радев, който също ни напусна преди години.

Националната литературна награда „Милош Зяпков“ е учредена през 2008-а, съорганизатори на конкурса са община Ракитово, Съюзът на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Образцово народно читалище“Будилник“ в Ракитово. Никола Иванов изказа задоволство и благодарност към кмета Костадин Холянов за възстановяването на конкурса, който бе прекъснат миналата година по финансови причини. „Националната литературна награда“ Милош Зяпков“ се превърна в един от най-авторитетните литературни конкурси, а Милош Зяпков със своята трагична съдба показа един обобщен образ на българския поет. Благодаря на организаторите и на цялата общественост в Ракитово, които показват как България трябва да се отнася към своите таланти, каза в приветствието си председателят на СБП Боян Ангелов.

Ангел АНАТОЛИЕВ