Вторник, 19 Юни 2018
Последни новини

Безплатни прегледи за...

  ПАЗАРДЖИК. Седмица на отворените врати стартира днес в Специализираната болница...

Извънредна помощ de...

  Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е...

С куп награди...

    АЛБЕНА. За 13-та поредна година Мажоретен състав “МЕГА” - Пазарджик...

Митрополит Николай с...

  БРАЦИГОВО. В неделя, 24 юни, от 9 часа в църквата...

Неделчо Кесов: Гери...

  НОВИ САД. Гергана Павлова натрупа умора, а това предопредели загубата...

Людмила Кънева от...

    Но във всяко училище ученици, учители и директор стоят прави...

“Хебър” се събира...

  От 18 часа днес футболистите на „Хебър” се събират за...

Клиентският съвет на...

  ПАЗАРДЖИК. На 16 юни, в областния град, проведе 12-та поред...

«
»

Сенсей Асен Василев: Не очаквах три титли, но това си е световно и още как!

Петък, 13 Октомври 2017 03:00
Асен Василев Асен Василев

 

ПАЗАРДЖИК. Както писахме на сайта на “Знаме” още в понеделник, каратеките на пазарджишкия СК „Тонус-спорт” спечелиха три световни титли по Шотокан карате-до с националния отбор на 25-я световен шампионат на SKDUN и 10-та Световна купа на SKDUN (Шотокан карате на държавите от Обединените нации) в унгарския град Егер. При децата двойният еврошампион от Суботица Асен Присадов сега спечели титлата в дисциплина „Кумите”, а в „Ката” се окичи с бронз. Във възрастова група „Мини кадети” Радост Гогова стигна до златото в „Кумите” и така направи пълен комплект медали със световните сребро и бронз от 2016-а. Освен това записа и четвърто място на „Ката”. При кадетите Кръстьо Барабаров в „Кумите” стана също световен шампион (след среброто и бронза на световните купи на SKDUN в предходните две години). По този повод разговаряме с председателя на „Тонус-спорт” сенсей Асен Василев.

- Г-н Василев, поздравления за успеха! Конкуренцията със сигурност е била голяма?

- О, беше жестока. На световно първенство всяка държава отива с най-доброто, което има, и всеки състезател дава най-доброто от себе си. За много кратко време, от минута и половина до три, в зависимост от възрастта, трябва да се ориентираш в тактиката на съперника. Тук държавите бяха 45, а състезателите - близо 2500. Българските каратеки в „Кохай”-купата бяха доста - около 90. Можеха да са и повече, но всичко опира до финанси, а те се покриваха от родителите. По принцип федерацията ни осигурява разходите само на гарнитурите при мъжете и жените. Така и ние отидохме с четири човека, а можехме да отидем с 10. Но и при това положение зала „Ференц Кемени” се оказа тясна. Състезанията се водеха на 7 татамита едновременно и това ангажира допълнително съдийски апарат.

- Как ще коментирате играта на възпитаниците си като се абстрахирате от титлите?

- От направената кратка статистика се вижда, че Кръстьо Барабаров и Радост Гогова са с пълен комплект медали/златен, сребърен и бронзов/за период от две години от световни купи на  SKDUN. Не са за подценяване и отличните резултати на талантливия Асен Присадов. Добри думи заслужава и най-малката ни състезателка за сърцата си игра, Ивелина Донова. Всички наши състезатели играха с воля за победа. Първата среща на Радост бе много груба. Съперничката й я провокира и можеха да изгонят и двете. После обаче тя се вслуша в съветите ми и успя да стигне финал, където се реваншира на латвийската състезателка, от която загуби на европейското. Да си призная, аз също не очаквах толкова титли.

Но в Пазарджик не се разбира, че Световната купа по карате-до в тези възрасти на практика е световно първенство

Всички състезатели до син пояс и 4-то кю, тоест в тези възрасти, играят Световна купа. Кафявият пояс и нагоре играят на световно първенство. Едните нямат право да играят там, където играят другите. Световната купа се прави веднъж годишно, а не е в няколко кръга, както е в другите спортове. Само веднъж годишно и там отиват всички от тази възраст, от Япония, Индия, Русия, Швеция, България… Както беше сега.

- През седмицата казахте, че успехите на каратеките ви остават незабелязани от местната власт, защото не са почетени даже с грамота. Аз мисля, че грамоти са им давани, но може би ние, журналистите, сме виновни, че те не са намирали място в десетката.

- Далеч съм от мисълта, че лично кметът Тодор Попов игнорира децата. Той няма време да се интересува поотделно за всеки спорт. Но наистина те трябва да бъдат поощрявани. На мен поощрение не ми трябва, но те го заслужават и имат нужда от това. Що се отнася до номинациите за топдесетката, това е доста дълга тема. Но мисля, че има журналисти, които подценяват подготовката при правенето на номинации. И може би трябва или комисията да бъде в по-разширен състав, или да се припомнят критериите за подреждането на спортните успехи на участниците в анкетата. Иначе успехите на децата са оценени от стотици наши симпатизанти. Не преувеличавам. Защото от 1981-а насам, в залите в Пазарджик и Септември са минали над 2500 души, без да броим родителите.

Дочо ЧАНЕВВремето

19.1°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 80%
Вятър: С-З / 7.4 kmh
Сряда

16°C/29°C
Четвъртък

16°C/29°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop