Вторник, 19 Юни 2018
Последни новини

Безплатни прегледи за...

  ПАЗАРДЖИК. Седмица на отворените врати стартира днес в Специализираната болница...

Извънредна помощ de...

  Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е...

С куп награди...

    АЛБЕНА. За 13-та поредна година Мажоретен състав “МЕГА” - Пазарджик...

Митрополит Николай с...

  БРАЦИГОВО. В неделя, 24 юни, от 9 часа в църквата...

Неделчо Кесов: Гери...

  НОВИ САД. Гергана Павлова натрупа умора, а това предопредели загубата...

Людмила Кънева от...

    Но във всяко училище ученици, учители и директор стоят прави...

“Хебър” се събира...

  От 18 часа днес футболистите на „Хебър” се събират за...

Клиентският съвет на...

  ПАЗАРДЖИК. На 16 юни, в областния град, проведе 12-та поред...

«
»

“Мустанг” извади на светло плувци-отличници

Петък, 10 Ноември 2017 02:00
Божидар, Стоян и Кристиян зарадваха треньорката си Божидар, Стоян и Кристиян зарадваха треньорката си

 

Със Стоян, Кристиян и Божидар и утре ще се гордеем, че сме българи

СОФИЯ. Пазарджишки плувец спечели златен медал в престижния международен турнир „Стефан Попов-Замората”, който по традиция се открива от спортния министър или заместника му. На 50-метровия покрит басейн „Спартак” в конкуренцията на 314 млади плувци от 34 клуба от България, Македония и Сърбия, Стоян Стойков от пазарджишкия плувен клуб „Мустанг” спечели златото на 100 м бътерфлай. Стоян влезе в призовите места и на 50 м бътерфлай, и на 50 м свободен стил, класирайки се пети и шести. Брат му Кристиян Стойков също влезе в призовата шестица - на 50 м бътерфлай и на 100 м свободен стил, а на 50 м свободен стил е пети. Сред призьорите за възрастта си се нареди и Божидар Каменски, който е роден през 2003-а и е с година по-малък от близнаците Стойкови (техен баща е бившият състезател Любомир Стойков, б.р.).

Успехът е изключително голям, а треньорката на „Мустанг” Даниела Несторова не бие барабана за този резултат от многогодишния усилен труд. Но кои са тези момчета? Отидохме на басейна, за да ви запознаем с тях, и видяхме скромност, но също така и воля, хъс и упоритост. И след срещата ни сме убедени, че не само днес, а и утре тези момчета ще ни карат да сме горди, че сме българи. Без значение дали ще са плувци или програмисти. Защото и тримата отскоро са се записали на курс за програмиране и така са си запълнили допълнително със задачи и бездруго натоварената седмица. И тримата учат в МГ „Константин Величков”.

Тази година са взели стипендии за отличници

Плуват от 9 години и за това време никога не им е хрумвало да се откажат, още по-малко пък сега, макар че като съчетават спорта и училището, за забавления почти не остава време, а някои от приятелите им недоумяват защо не се забавляват, признават те пред „Знаме”. Понякога тренират двуразово, като вторият път е след училище - когато свършат часовете от втората смяна. За това им помага и треньорката, която от 1998-а е в Математическата гимназия.

„Винаги сме мислили варианти, за да имаме ефикасен тренировъчен процес, ако се е налагало, намирали сме начини да тренираме понякога и в моите учебни часове, казва Даниела Несторова. Ако сега го правим двуразово по един час, след това ще бъде веднъж по два часа… Децата плуваха много добре и класирането им е закономерно, а не е някаква случайност. Това е екипна работа. Първо, те са талантливи, но и много целеустремени, амбициозни и упорити.

Идват като навити пружинки и започват да плуват

Второ, аз знам какво ще правим. А останалото е труд. Основното е трудът”, добавя треньорката. Трудът й е възнаграден. От девет години тя не може да отиде на театър, защото от 19 до 20 часа на басейна е спокойно и подходящо за тренировки. Настоящата 2017-а е особено силна за близнаците, които за втора година са в тази възрастова група и не се налага да питат Несторова, сочейки с пръст мускулестата конкуренция: „Тези защо имат бради?”. Естествено, това са хормоните на пубертета. Но не винаги.

„Ние нямаме възстановяване. Нашите плувци карат в най-крайния случай, на витамини. В този смисъл се борим и със стимулантите на част от конкуренцията.

Виждала съм на състезание как треньор пълни шепата с хапчета на малко дете

Или баща, който иска от бара „най-силната енергийна напитка” и я дава на детето си. А след състезанието се чуди защо то не иска да седне, а обикаля напред-назад.

Близнаците спечелили първите си медали още на втората година, на турнир в Пазарджик, където Кристиян като батко (той е по-голям с 3 минути) грабнал среброто, а Стоян - бронза. По техните стъпки върви и Божидар, който тази година спечели бронзов медал в Пловдив на 400 м свободен стил. Той е спец по дългите дистанции.

„През лятото общо ни се събираха по 11 км на тренировки сутрин и вечер, сега са по-малко, защото домашните ни са по-големи. В момента тренираме от 10 часа сутрин и от 19 часа вечер”, казват момчетата, а ние ги оставяме да си вършат работата. А те го правят като професионалисти.

В „Мустанг” приемат желаещи да плуват. Подробности - от Даниела Несторова на тел. 0886 460 681.

Дочо ЧАНЕВ

Последно променена в Петък, 10 Ноември 2017 17:21Времето

18.8°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 81%
Вятър: С-СИ / 5.6 kmh
Сряда

16°C/29°C
Четвъртък

16°C/29°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop