Сряда, 21 Февруари 2018

Последни новини

“Гейзерът в Сапарева...

Снимката "Гейзерът в Сапарева баня" на пазарджишкия фотограф Никола Колев...

До 31 март...

До края на март операторите, които заустват отпадъчните си води...

Страстта към хазарта...

ПАЗАРДЖИК. Страстта към хазарта е издънила обирджиите на пазарджишкото казино...

Отново национален литературен...

ПЕЩЕРА. Общинската библиотека при читалище “Развитие-1873” организира национален литературен конкурс...

Волейболистите ни паднаха...

ПАЗАРДЖИК. Коравият тим на „Добруджа” очаквано победи волейболистите на „Хебър”...

Почетоха паметта на...

ПАЗАРДЖИК. Панихида по повод 105-годишнината от падналите при Булаир бе...

Треньор номер едно...

До миналата година рекорд на Анна Георгиева бе непоклатим ПАЗАРДЖИК. Днес...

Сладки медали за...

  ПАЗАРДЖИК. Тази година цели четирима са отличниците в гражданската и...

«
»

 

“Мустанг” извади на светло плувци-отличници

Петък, 10 Ноември 2017 00:00
Божидар, Стоян и Кристиян зарадваха треньорката си Божидар, Стоян и Кристиян зарадваха треньорката си

 

Със Стоян, Кристиян и Божидар и утре ще се гордеем, че сме българи

СОФИЯ. Пазарджишки плувец спечели златен медал в престижния международен турнир „Стефан Попов-Замората”, който по традиция се открива от спортния министър или заместника му. На 50-метровия покрит басейн „Спартак” в конкуренцията на 314 млади плувци от 34 клуба от България, Македония и Сърбия, Стоян Стойков от пазарджишкия плувен клуб „Мустанг” спечели златото на 100 м бътерфлай. Стоян влезе в призовите места и на 50 м бътерфлай, и на 50 м свободен стил, класирайки се пети и шести. Брат му Кристиян Стойков също влезе в призовата шестица - на 50 м бътерфлай и на 100 м свободен стил, а на 50 м свободен стил е пети. Сред призьорите за възрастта си се нареди и Божидар Каменски, който е роден през 2003-а и е с година по-малък от близнаците Стойкови (техен баща е бившият състезател Любомир Стойков, б.р.).

Успехът е изключително голям, а треньорката на „Мустанг” Даниела Несторова не бие барабана за този резултат от многогодишния усилен труд. Но кои са тези момчета? Отидохме на басейна, за да ви запознаем с тях, и видяхме скромност, но също така и воля, хъс и упоритост. И след срещата ни сме убедени, че не само днес, а и утре тези момчета ще ни карат да сме горди, че сме българи. Без значение дали ще са плувци или програмисти. Защото и тримата отскоро са се записали на курс за програмиране и така са си запълнили допълнително със задачи и бездруго натоварената седмица. И тримата учат в МГ „Константин Величков”.

Тази година са взели стипендии за отличници

Плуват от 9 години и за това време никога не им е хрумвало да се откажат, още по-малко пък сега, макар че като съчетават спорта и училището, за забавления почти не остава време, а някои от приятелите им недоумяват защо не се забавляват, признават те пред „Знаме”. Понякога тренират двуразово, като вторият път е след училище - когато свършат часовете от втората смяна. За това им помага и треньорката, която от 1998-а е в Математическата гимназия.

„Винаги сме мислили варианти, за да имаме ефикасен тренировъчен процес, ако се е налагало, намирали сме начини да тренираме понякога и в моите учебни часове, казва Даниела Несторова. Ако сега го правим двуразово по един час, след това ще бъде веднъж по два часа… Децата плуваха много добре и класирането им е закономерно, а не е някаква случайност. Това е екипна работа. Първо, те са талантливи, но и много целеустремени, амбициозни и упорити.

Идват като навити пружинки и започват да плуват

Второ, аз знам какво ще правим. А останалото е труд. Основното е трудът”, добавя треньорката. Трудът й е възнаграден. От девет години тя не може да отиде на театър, защото от 19 до 20 часа на басейна е спокойно и подходящо за тренировки. Настоящата 2017-а е особено силна за близнаците, които за втора година са в тази възрастова група и не се налага да питат Несторова, сочейки с пръст мускулестата конкуренция: „Тези защо имат бради?”. Естествено, това са хормоните на пубертета. Но не винаги.

„Ние нямаме възстановяване. Нашите плувци карат в най-крайния случай, на витамини. В този смисъл се борим и със стимулантите на част от конкуренцията.

Виждала съм на състезание как треньор пълни шепата с хапчета на малко дете

Или баща, който иска от бара „най-силната енергийна напитка” и я дава на детето си. А след състезанието се чуди защо то не иска да седне, а обикаля напред-назад.

Близнаците спечелили първите си медали още на втората година, на турнир в Пазарджик, където Кристиян като батко (той е по-голям с 3 минути) грабнал среброто, а Стоян - бронза. По техните стъпки върви и Божидар, който тази година спечели бронзов медал в Пловдив на 400 м свободен стил. Той е спец по дългите дистанции.

„През лятото общо ни се събираха по 11 км на тренировки сутрин и вечер, сега са по-малко, защото домашните ни са по-големи. В момента тренираме от 10 часа сутрин и от 19 часа вечер”, казват момчетата, а ние ги оставяме да си вършат работата. А те го правят като професионалисти.

В „Мустанг” приемат желаещи да плуват. Подробности - от Даниела Несторова на тел. 0886 460 681.

Дочо ЧАНЕВ

Последно променена в Петък, 10 Ноември 2017 15:21

Времето

4.3°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 92%
Вятър: Ю-И / 0 kmh
Петък

3°C/6°C
Събота

1°C/6°C
Неделя

-3°C/4°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви