Сряда, 26 Септември 2018Най-новото

Министър Младен Маринов посети Центъра за специализация и професионална подготовка

Министър Младен Маринов...

ПАЗАРДЖИК. Вътрешният министър Младен Маринов направи кратко посещение в Центъра...

Инциденти в цялата страна заради силния вятър

Инциденти в цялата...

ПАЗАРДЖИК. Министър Младен Маринов отговори и на журналистически въпроси, свързани...

Благотворителна кампания в първия учебен ден подкрепи бебето Марая

Благотворителна кампания в...

С Вяра, Надежда и Любов откриха новата учебна година в...

Със 117 хиляди от бюджета на МВР тече вътрешен ремонт на санираната сграда на полицията

Със 117 хиляди...

ПАЗАРДЖИК. Днес бе открита реновираната сграда на Областната дирекция на...

Художникът Димитър Копривщенов на 90 години

Художникът Димитър Копривщенов...

Димитър Дамянов: В лабиринтите между традиционното и езотеричното изкуство. Художникът Димитър...

Книгата “Камино: Пътят на завръщането” и Тихомир Иванов - премиера

Книгата “Камино: Пътят...

ПАЗАРДЖИК. Една нестандартна и вълнуваща среща, на която разговорът няма...

Георги Кьосев: “Хебър” е на ниво “А” група не само като база!

Георги Кьосев: “Хебър”...

Още пазя фланелката на Гари Спийд от мача на ЦСКА...

Глоба-уникат за цял мандат се оказва наказателна

Глоба-уникат за цял...

Кмет и полицейски инспектор дадени на прокуратурата за лъжесвидетелство ЕЛШИЦА. Глоба...

Левче за пътуване в тролея

Левче за пътуване...

ПАЗАРДЖИК. Кметът Тодор Попов внесе в деловодството на Общинския съвет...

Дават шест обекта на концесия

Дават шест обекта...

ПАЗАРДЖИК. На сесията си на 27 септември съветниците ще решат...

110 години от обявяване Независимостта на България

110 години от...

На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на...

Концерт за 22 септември

Концерт за 22...

Във връзка с отбелязването на 22-ри септември, когато се навършват...

«
»

Легендата Спас Натов: Искам с всички сили да помогна на Пазарджик!

Четвъртък, 30 Ноември 2017 19:24
Спас Натов Спас Натов

Баскетболът е много добра и доходоносна професия

Трябва да подготвяме децата да са готови за конкуренцията, която идва от колежанското NCAA в САЩ

ПАЗАРДЖИК. През седмицата баскетболът бе представен като един от спортните приоритети на общината, а същевременно главният треньор на БК „Хебър” Спас Натов и председателят на Управителния съвет Атанас Качаков поканиха цялата общественост на баскетболен празник, който е с амбицията да се превърне в традиция. От 18 часа днес в зала „Васил Левски” всички възрастови групи на клуба (от 12 до 16 години) ще направят демонстрации, а забавления и изненади очакват публиката. Председателят Качаков съобщи, че вече са направени необходимите постъпки за създаването и на паралелка в Спортното училище, която трябва ще започне да приема деца от следващата учебна година.

Спас Натов няма нужда от представяне. Дал изключително много на ЦСКА, „Славия”, „Черно море” и националния отбор, а в младежките си години и на родния „Хебър”. Разговаряме със Спас Натов, а и преди, и след интервюто, той ни кани на днешния Ден на баскетбола. Задочно кани и всички вас.

- Г-н Натов, определят Ви като един от най-интелигентните центрове в баскетбола, а сега работите за каузата за превръщането на Пазарджик в баскетболен център. Колко трудно е това?

- Трудността идва най-вече от това, че трудно достигаме до децата в Пазарджик. За мен е много важно още от малки децата да спортуват, защото това е особено важно в съвременното технологизирано общество. За мен е важно да им дадем шанс да спортуват. Аз гледам на нещата като даване на шанс. А ако спортът е баскетбол - аз ще бъда суперщастлив.

- Има ли училища, където няма даже баскетболни кошове?

- Има училища, които нямат салони. Има училища с пет баскетболни коша, които стоят в един ъгъл. Но се надявам да променим това.

- Кажете повече за екипа в баскетболен клуб „Хебър”.

- Чисто баскетболно, аз съм главен треньор, заедно с Мардирос Ашикян и Вангел Илиев. Засега сме тримата, които ще работим с децата. Надявам се догодина или по-догодина да намерим още един треньор. Защо да не бъде и кадър на клуба. Ето, Вангел е на 21 години, изключително млад, много се надяваме да поеме по пътя на треньорството, който не е лесен. Но трябва да му предоставим добри условия и обучение.

- Вие сте легенда в баскетбола, а във Варна Ви обожават. Оставката Ви изненада дори самата клубна управа. Тогава само загатнахте причината, за да напуснете клуб, който е сред топтимовете на Националната баскетболна лига… Те и след това неведнъж декларираха, че вратите на „Черно море Тича” са винаги отворени за Вас.

- За Варна изобщо не искам да коментирам. На тях мога да им пожелая успех. Оставих там много приятели, много деца. Надявам се да вървят само напред, да продължат това, което е останало от г-н Варчев (легендарният треньор Симеон Варчев, б.р.). Но реших да си тръгна, 5-6 месеца стоях без работа, а Стоян Шантов бе първият, който ми се обади. От 30 години не бях идвал в Пазарджик и сега съм щастлив тук. Цялото ми внимание е насочено към Пазарджик и изгарям от желание да обучавам деца. Нещата тръгнаха бавно, но сега кандидатите започнаха да идват направо на вълни. Всеки божи ден има ново дете, което влиза в залата с грейнало лице. И аз съм доволен. Децата ни за много кратко време станаха над 100.

- Клубът се радва на спонсорска подкрепа, но е важно и партньорството с общината, а Вие го постигнахте.

- За мен партньорството с общината е задължително. Децата на нашия град са грижа на всички ни. За мъжкия спорт е съвсем друго нещо. Там трябва да има и по-големи спонсори - да се надяваме, че и това ще се случи. Големи благодарности към общината, защото откликнаха!

- Преди малко споменахте Симеон Варчев. Именно под негово ръководство в Пазарджик през 1988-а националният отбор с Ваше участие победи големия отбор на Югославия. Публиката в нашия град обича баскетбола, нали?

- Да, аз бях тогава доста млад, но записах участие в този мач. Няколко години в Пазарджик се провеждаха мачове на националния отбор. Тук победихме Югославия, победихме и Гърция, която бе действащ европейски шампион.

- Тях ги бихме през следващата 1989-а

- Точно така. Нашият град има невероятни спомени от националния отбор.

- Разкажете за Вашите първи стъпки в Пазарджик. При Сава Костурков ли започнахте?

- Тренирах при Сава Костурков, но първият ми треньор беше Милчо Бангеев. Те двамата дълги години бяха стълбовете на баскетбола в Пазарджик. След тях Стоян Шантов и Мардо Ашикян продължиха делото. Надявам се и нашето треньорско тяло да бъде толкова успешно, колкото беше тяхното. За мое съжаление Стоян Шантов сега не иска да бъде действащ треньор. Но със сигурност остава близко до баскетбола и до нашия клуб, защото той е баскетболен човек. Много често се чуваме и се виждаме с него.

- Догодина навършвате 50-годишен юбилей. За това време имате удивителна визитка. Само като състезател сте с 6 титли и 8 купи на България. Бяхте гръбнака на националния отбор с участията на европейско и в последните почти 20 години сте причината Варна да е в елита на баскетбола. Имате ли някакъв по-специален мач?

- Не съм се замислял по въпроса. Не ми е идвало наум да тегля някаква черта и да правя равносметка. Но детските ми години тук, както и юношеските и младежките в Пазарджик бяха невероятни. Ние бяхме цял един отбор, който и до ден днешен сме заедно. С децата, с които израствах, сега работим и те ми помагат. След това пък най-хубавите ми години минаха в ЦСКА. Мисля, че те бяха и най-силните ми години с особено запомнящи се мачове. Най-приятно ми беше, когато с националния отбор победихме в Пазарджик и Югославия. Незабравими мачове и за мен, и за нашия град. Залата беше пълна. Спомням си например мача с Гърция, извън залата тогава останаха много повече хора, отколкото бяха вътре. Имаше и много гърци, дошли да подкрепят отбора си, който предната година стана европейски шампион - с Янакис, с Галис... Аз имах по-малко игрово време, защото може би бях най-малкият. Победихме Югославия на Дражан Петрович… Не знам скоро дали ще имаме такива успехи. Невероятни спомени имам и с националния отбор и двете европейски първенства…

- Осмото място на европейското в Италия през 1991-а е най-голямото ни постижение след промените.

- Да. Де факто това беше последното европейско с осем отбора. След това схемата се промени и на следващото бяха 16, за да стигнем до 24 и повече отбори. Но баскетболът се развива стремглаво и ние трябва да сме част от това развитие. Изключително се засили качеството на Евробаскет, след като системата стана частна и финансирането нарасна. За съжаление у нас все още баскетболът на тв екрана се изчерпва с някои мачове оттам и два часа NBA по една телевизия. А в Сърбия например има осем тв канала, които предават баскетболни първенства.

- Според Вас далече ли е времето, когато ще печелим медали от престижни форуми, както преди 1989-а?

- Това стремглаво развитие предполага огромна конкуренция. Като имаме предвид факт, че зад Океана всяка година излизат 10 хиляди готови баскетболисти, завършили университети, обиграни в тази „месомелачка”, Колежанското първенство NCAA, и търсещи отбори. Ние трябва да подготвяме нашите деца да са готови за тази конкуренция. Последните ми наблюдения са, че в България все повече подготвени треньори работят с децата. Проблемът ни е отколешен - нашите деца не виждат в баскетбола професия. Това е огромен проблем. Родителите и децата предпочитат те да учат нещо, вместо да играят баскетбол. Наша грижа трябва да е да обясним, че в момента баскетболът е много добра и доходоносна професия. Дори и на ниво Национална баскетболна лига в България.

- Имаме примери за успели българи в най-престижните чужди първенства, включително и в NBA. Но какво значи „доходоносна” у нас? В цифри?

- Много пъти повтарям, че всички трябва да знаят колко пари получава един баскетболист. Но клубовете предпочитат това да се пази в тайна. И родителите не знаят, че в баскетбола можеш да получаваш 5000 лева заплата. Или 3000 лева. Което си е много добра заплата за България. Както и 2000 лева. Трябва да се знае колко получават нашите звезди. Колко получават нашите национални състезатели. Защото в крайна сметка това е професия. Ние обучаваме децата някой от тях един да стане професионалист.

- А таланти определено има.

- Да, например лидерът на ЦСКА и национал при кадетите Кръстан Кръстанов е кадър на „Хебър”. Има повече от 10 момчета, които играят в софийски клубове, а едно има от тази година във Варна. Говорим за деца, родени от 1996 до 2000 г., излезли от нашия клуб, които сега играят на доста добро ниво.

- Като Стоичков и Вие сте легендарна осмица. Какво нещо е славата?

- Славата е преходно нещо. Всичко се показва на терена. В случая при нас - на паркета.

- Преди време казахте, че ако не сте във Варна, няма да сте треньор на мъжки отбор. Това обаче може да се промени, нали?

- След като съм казал това, ще трябва да преосмисля думите си, ако Пазарджик има свой представителен отбор, каквито са плановете ни. Пазарджик си ми е родният град и искам с всички сили да помогна на нашите деца и на клуба. Нашият край ражда изключителни таланти за спорт. Някога половината национални баскетболен и волейболен отбори бяха от Пазарджик или региона.

- Преди дни бихме Исландия по пътя към световното в Китай догодина. Какви са перспективите за мачовете с Чехия и Финландия.

- Сигурен съм, че ще прескочим тази група, но след това става много по-сложно в другата група. И ще ни трябва малко късмет. Но нашият отбор под ръководството на Любо Минчев се промени изключително. Ние играем баскетбол. Ние сме отбор, който даже надскача себе си в определени мачове.

- Вие бягате от интервюта и от публичността. Кажете малко повече за себе си. Какво обичате да правите през свободното време. Имате ли свободно време?

- Свободно време имах около 4 месеца, когато бях без работа. Сега моето удоволствие и моята работа са едно и също. Ако залата е пълна с деца, удоволствието е пълно. Остава да ги научим да играят баскетбол.

Тодор ГРОЗДЕВ

Времето

8.9°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 56%
Вятър: С-И / 3.7 kmh
Четвъртък

4°C/18°C
Петък

8°C/21°C
Събота

11°C/22°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop