Вторник, 17 Юли 2018

Последни новини

Новата училищна директорка...

  БАТАК. Преди дни приключи конкурсът за избор на директори в...

Тринайсет мозаисти измайсториха...

  СТАРА ЗАГОРА. Третото национално биенале под наслов “Мозайката днес” се...

Наш художник в...

  ПАНАГЮРИЩЕ-ТОРИНО. Днес във вила “Аморети” в италианския град Торино ще...

На гайдарското надсвирване...

  РАВНОГОР. На 14 и 15 юли каба гайди огласиха местността...

Олимпийските шампиони и...

Seamaster2018ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open е с рекордния за...

Очакват Мая Манолова...

ПАЗАРДЖИК. На 10 юли в областния град започна подписка в...

“Чудесия” отново с...

ПАНАГЮРИЩЕ. Представителният танцов състав „Чудесия” към Младежкия дом в Пазарджик...

Напушени и на...

  Освен водачи на градус, униформените в областта са засекли и...

«
»
 

“Знаме” позна, световните шампиони не са в Топ 10!

Сряда, 13 Декември 2017 14:34
Митко Марков (в средата) и Митко Димитров (вдясно) станаха световни шампиони, но това не е достатъчно, за да попаднат в десетката Митко Марков (в средата) и Митко Димитров (вдясно) станаха световни шампиони, но това не е достатъчно, за да попаднат в десетката

Те са победителите поне в десетката на „Знаме”

ПАЗАРДЖИК. Днес ще стане ясна подредбата на десетте най-добри спортисти за отминаващата година. Журналистите ги избраха, а изборът им беше измежду 25 състезатели на 14 клуба. Тържествената церемония днес е от 19 часа в ресторант „Фемили”, а „Знаме” прогнозира, че „поне един от двамата световни шампиони по корабомоделизъм няма да са в десетката, да не кажем и двамата”. Това няма да е прецедент, защото се е случвало и преди, а неглижирането на корабомоделизма като спорт от страна на пишещите братя е незаслужено.

Корабомоделизмът може да е отправна точка за модела, по който се прави годишната спортна анкета. Точка, която трябва да се сложи под въпросителната

дали не трябва да изкристализират критериите, по които трябва да се оценява един спорт

И съответно един спортист. Тези критерии са отдавна написани, но може би трябва да бъдат припомнени, а ако трябва - и рефрешнати. За да няма неразбрали. Не става дума за корабомоделисти или други спортисти, а за правила. Ясно е, че моделът не е съвършен, но по-добър от него засега няма. Това показва практиката през годините, когато и спортни специалисти участваха в номинациите. Доколко журналистите са отделили време за наблюдение на спортния живот в Пазарджик, всеки знае най-добре сам за себе си. Но е факт, че и даващите точки хора на перото търпят критики, че не са проявили задълбоченост. Дали това е така, е друг въпрос. В настоящата статия няма да говорим за нуждата от припомнянето на правилата. А за десетката на „Знаме” и защо сме я подредили така. Защото считаме, че един избор трябва да бъде аргументиран.

Та да започнем от корабомоделистите.

Не от вчера се чуват ехидни подмятания, че това не е олимпийски спорт. И че дори не е спорт. По тази логика обаче корабомоделизмът не трябва да има право да се състезава за топдесетката.

А почетното гражданство на заслужилия майстор на спорта покойния Неделчо Шишков трябва да се отнеме

Защото видиш ли, се оказва, че той не е седемкратен световен и трикратен европейски шампион по корабомоделен спорт. Защото корабомоделството не е спорт. В анкетата на „Знаме” Димитър Марков и Димитър Димитров са на челно място, защото осъзнаваме постижението им в Унгария, което е чест и за Пазарджик, и за България. По-долу ще дадем цялата десетка на „Знаме”, както винаги сме правили. В интерес на истината, извън нея останаха спортисти, които също заслужават да са там, защото

постиженията на спортистите в долната половина „са на кантар”

Когато сме сравнявали обаче постиженията на спортистите, сме съпоставяли и възрастта, и олимпийски ли е или неолимпийски спортът, но и ранга на състезанието. Дали например в конкретния случай международният турнир е бил по-силен или по-слаб от държавно първенство, и при „равностойни спортове” държавна титла при жени с предимство ли е пред държавна титла при девойки плюс бронзов медал на балканиада. Според нас с предимство е второто.

Това може да е субективизъм, но със сигурност не е затваряне на очи и прищипване на съвест.

Част от треньорите имаха идея да презентират спортистите си

и постиженията им през годината, защото имаха претенции към нас, журналистите, че не отделяме достатъчно време през годината на спорта и това се отразява на работата ни в анкетата. Тази среща така и не се осъществи. Може би, защото идеята се роди почти в последния момент. А така и да се беше провела, анкетиращите пак нямаше да имат достатъчно време да обмислят номинациите. В комисията по избора на най-добрите десет участваха журналистите Тодор Гроздев („Знаме”), Любомир Илков („24 часа”), Димитър Комсийски („Пазарджишка Марица”), Мариана Димитрова („Телекабел”), Стефка Венчева (Pzdnes.com), Стефан Божилов (Pa-media), Стоян Стоянов (Pa1.bg), Елена Станоева (Pz-info.com) Валентин Ненков („Виделина”). Всеки от тях с подписа си е гарантирал подредбата, която е направил. Ние пък ще дадем десетката на „Знаме” плюс няколко имена, които определено също заслужават да са вътре. Останалите, които не споменаваме, не са по-малко талантливи, но им трябва още малко време, за да разгърнат потенциала си.

 

Ето я и десетката на „Знаме”:

 

1. Димитър Марков - корабомоделен спорт (модел-яхт клуб „Пазарджик”), световен шампион от Унгария на радиоуправляеми скоростни модели (отборно с Димитър Димитров и Симеон Тодоров), 11 златни медала от държавни първенства, 6 сребърни и 4 бронзови медала.

 

2. Димитър Димитров  - корабомоделен спорт (модел-яхт клуб „Пазаджик”), световен шампион от Унгария на радиоуправляеми скоростни модели (отборно), 6 златни медала, 7 сребърни и 3 бронзови от държавни първенства.

 

3. Горан Козарев - джудо (СК „Кодокан 2008”), вицебалканска титла до 18 години в Текирдаг, Турция и балкански бронз до 21 години, две държавни титли при юноши старша възраст и при младежи, девети на Детски олимпийски фестивал в Унгария.

 

4. Йордан Гюров - модерен петобой и триатлон (СК „Шампион”) - две титли на държавното до 19 години, два сребърни медала до 21 години и сребро и бронз на държавното по модерен петобой за мъже. Трети до 19 години на международния турнир-мемориал „Христо Чочев” в Пазарджик, 21-о място на европейското до 21 години в Барселона и 16-и на световното в същата възраст. Най-големият му успех навън е престижното девето място на европейското до 19 години в Португалия.

 

5. Радослав Кабаджов - бокс (СК „Марица”) - две титли от държавни първенства за юноши, злато на Купа „България”, сребро и бронз от международни турнири „Емил Жечев” и „Златна ръкавица”.

 

6. Радост Гогова - карате до (СК „Тонус-спорт”) - златен медал на Световната купа в Бургас в „кумите” и четвърто място в „ката” (златото е с ранг на световно първенство за тази младша възраст, а за трудността и броя на битките писахме през годината, б.р.), златен медал в „кумите” от Европейската купа в Сърбия, два бронзови медала от държавно първенство, два сребърни медала от национална купа.

 

7. Алекс Попов - бадминтон (Бадминтон-скуош клуб „Пазарджик”) - второ и пето места отборно на балканиадата в Турция до 19 години, девето място на Световната купа в Пазарджик, 35-о място на двойки на световното първенство в Индонезия, държавни титли на сингъл и на двойки при 19-годишните. Алекс записа и престижното девето място на Световната купа в Пазарджик това лято.

 

8. Христо Йорданов - кикбокс (Боксова академия „Тракиец”) - шампион в Националната кикбокс лига след като в Пазарджик направи равен с действащия шампион Александър Георгиев, Йорданов е първи в ранглистата на България по ММА тежка категория след победите му през годината във веригата „Про Файт - Ultimate Pro Fight VII”.

 

9. Георги Гинин - колоездене (КК „Печенеги”) - два златни медала от държавно първенство за старша възраст, два сребърни и четири бронзови медала, пети на балканско първенство на 20 км индивидуално бягане по часовник, Гинин бе основният фактор „Печенеги” да спечели бронзовата купа в тази възрастова група.

 

10. Михаела Златанова - бадминтон (СК „Георги Бенковски”) - шампион на държавно до 15 години на сингъл, два бронза на двойки и смесени двойки и отборно злато, бронзов медал на сингъл и бронзов медал от балканиадата в Сърбия. Трето място на международен турнир в Пазарджик на сингъл.

 

В десетката на „Знаме” още място спокойно можеха да намерят бадминтонистката на „БСК Пазарджик” Гергана Павлова, гимнастичката на „Диляна” Вяра Спасова, плувкинята на „Шампион” Камелия Стоименова, джудистката на „Кодокан” Гергана Тончева, фехтовачката на „Пентатлон” Малина Деянова, петобойката на „Хебър” Кристина Данаилова и каратистът на „Тонус-спорт” Кръстьо Барабаров. За съжаление местата са само десет.

 

Ето ги и десетте спортисти по азбучен ред, които намериха място в анкетата на журналистите:

 

1. Атанас Лазаров (колоездене, КК „Печенеги”)

2. Алекс Попов (бадминтон „БСК Пазарджик”)

3. Вяра Спасова (художествена гимнастика, СКХГ „Диляна”)

4. Горан Козарев (джудо, СК „Кодокан 2008”)

5. Йордан Гюров (модерен петобой, СК „Шампион”)

6. Кристина Данаилова (модерен петобой СКМП „Хебър”)

7. Михаела Златанова (бадминтон СК „Георги Бенковски”)

8. Радослав Кабаджов (бокс, БК „Марица”)

9. Радост Гогова (карате до, СК „Тонус-спорт”)

10. Христо Йорданов (кикбокс, Академия „Тракиец”)

Дочо ЧАНЕВ

Последно променена в Сряда, 13 Декември 2017 14:39
Времето

19.4°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 71%
Вятър: С-СЗ / 1.9 kmh
Сряда

19°C/29°C
Четвъртък

19°C/27°C
Петък

19°C/30°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop