Неделя, 19 Август 2018





Последни новини

275 000 коли...

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания...

Щангистът Ален си...

  ПЕЩЕРА. Шампионът по вдигане на тежести Ален Садарзански отскоро се...

Коктейл с кмета...

  Нима ще ядем хайвер от белуга албинос, шегуват се бизнесмени ВЕЛИНГРАД....

Шампионът Адов стана...

  Вицесветовният шампион по силов трибой Борислав Адов тренира с двойно...

Пещерци вкупом помогнаха...

  Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко...

298 ученици ще...

  В 14 села в общината няма училища ПАЗАРДЖИК. На сесията си...

Зам.-министър награди наша...

  СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен...

Телескопи на Атолука...

  Пещерски учен организира сбирката под звездното небе, а негов колега,...

«
»
 

Сестрите Стефани и Габриела Стоеви: Ще дадем всичко, за да направим Пазарджик град на бадминтона

Петък, 09 Февруари 2018 12:28

Преди се карахме повече, сега повече си помагаме

ПАЗАРДЖИК. През седмицата най-добрите български бадминтонистки Габриела и Стефани Стоеви официално бяха представени в областния град.

„Имахме и други оферти. Първоначално отказахме за Пазарджик, защото програмата ни е много натоварена. А и искахме да поизпотим Дечо (треньорът на БСК „Пазарджик” Неделчо Кесов, б.р.). Но приехме, защото искаме и да помогнем на децата в залата. Впечатленията ни показват, че най-добрите състезатели идват от малките градове”, с усмивка коментираха звездните бадминтонистки, които в момента са на 12-то място в световната ранглиста при двойките като преди тях има само едни европейки - датчанки. Кметът Тодор Попов ги поздрави с добре дошли и ги остави за „психическо ъпдейтване” в ръцете на олимпийската ни медалистка от Рио Рени Камберова, която финализирала преговорите до успешен край. Сестри Стоеви обаче ще помагат за каузата на бадминтона и спорта в Пазарджик и извън клубните предели. Те са готови да поиграят на корта или да споделят опита си и със състезателките от другия бадминтон клуб „Георги Бенковски”, както и с учениците от спортното училище. В момента сестрите са на лагер в София, в очакване на европейското отборно първенство в Казан, където миналата година станаха сребърни медалистки. С готовност отделиха от времето си за читателите на „Знаме”.

- Момичета, добре дошли! При представянето си в Пазарджик казахте, че сте искали да поизпотите Дечо. Откога датира познанството Ви с него?

Г. С.: Благодарим! С Дечо се познаваме от много отдавна, още откакто започнахме да играем на републиканските първенства.

С. С.: През 2006 г. спечелихме първата си републиканска титла. Като малки тези турнири ни бяха първоначалните цели в този спорт. Но пък иначе никога друг път не сме го изпотявали!

- Какви са ви впечатленията от някои бивши и настоящи състезатели на Бадминтон-скуош клуб „Пазарджик”?

Г. С.: Все още не сме се запознали със състезателите от този клуб, но сме чували от Кесов само позитивни неща.

С. С.: Нямаме нетърпение да се срещнем с децата от клуба и да потренираме с тях.

- Сега сте на лагер у нас, което не ви се случва често. Бихте ли изброили състезанията, които ви предстоят?

Г. С.: Следващата седмица излизаме на европейско отборно първенство в Казан (Русия), където имаме да защитаваме сребърните си медали от миналата година. Веднага след това първенство заминаваме за Швейцария и Германия - там имаме състезания от категория „Гранд при Голд”. Веднага след Германия заминаваме за Англия, където имаме турнир от най-високата категория „Супер Серия Премиер” и за последния турнир от тази категория ще играем във Франция - Гранд при. След това състезание започваме подготовката за най-важния ни турнир - европейското индивидуално първенство в Испания. А там целта ни е злато.

- С Пазарджик ви свързва и откритото първенство за младежи. Какви спомени имате от него и от нашия град?

С. С.: Имаме много приятни, луди и положителни спомени от тези турнири. Винаги сме се забавлявали по тези състезания в Пазарджик, защото винаги ходехме като отбор. И понякога тези моменти ни липсват.

- Заради проблеми със зала „София” започнахте да се готвите в чужбина - в Германия, а сега и във Франция? Какви са плюсовете и минусите при такъв режим на подготовка?

Г. С.: Сега сме изцяло във Франция. Живеем там вече от 4 месеца. Плюсовете са, че можем да се подготвяме на 100 процента и качествено. Имаме голяма подкрепа от френския ни клуб и от треньора ни Михаил Попов. Единствения минус е, че нашето семейство е в България и много рядко успяваме да се прибираме при тях.

- В Рио не сполучихте. Но преди това имаше проблеми с квалификационните олимпийски турнири. Те ли повлияха на представянето ви тогава?

С. С.: За нас беше едно достойно представяне там. Да завършим на девето място на първите си олимпийски игри е наистина един добър успех.

Г. С.: Квалификационният процес за нас беше едно голямо предизвикателство, тъй като през този период ние се разделихме с бившия ни треньор. За нас това девето място е наистина един достоен успех, а за следващата олимпиада, разбира се, целите ще бъдат по високи.

- Гюнтер Хубер ли беше основният фактор за израстването ви?

С. С.: За нашето развитие основният фактор е сегашния ни треньор Михаил Попов. Той успя да промени нашата игра изцяло и също така да можем да се противопоставяме на азиатките. С него ние успяхме да спечелим първия си европейски медал в Дания миналата година. Всъщност основният успех се дължи на тренировките с нашия треньор Михаил Попов. Той ни научи ни да сме по-търпеливи на корта и наблегна на физическата ни издръжливост.

- Габи, ти каза, че от малките населени места обикновено излизат големи спортисти. Кой ви подаде ръка на вас двете в самото начало?

Г. С.: За нашето израстване в този спорт в началните ни години много ни помогнаха Петър Желев, Живко Димитров и Иван Колешев, които успяха да забележат таланта в нас от ранна възраст.

- С Хубер се разделихте след финансови неуредици от страна на федерацията. Сега имате ли проблеми с ведомството на Володя Златев?

С. С.: Изтече доста невярна информация относно това как сме се разделили с г-н Хубер. Причина за нашата раздяла е, че неговото държание се промени много и от това произтекоха прекалено много проблеми за наша сметка. Това не ни помагаше на турнирите и затова решихме да прекратим работата с него.

- Има ли спонсори, които инвестират в спортните таланти на България и конкретно при вас?

Г. С.: В България е много трудно да се намери спонсорство за нашия спорт. Иначе в чужбина бадминтонът безспорно е по-известен, предава се по чуждестранни канали и се радва на голям интерес.

- Миналата година бе изключително успешна за вас, но не намерихте заслужено признание сред спортистите на годината. Има ли обида у вас?

С. С.: Не сме обидени, просто видяхме колко се оценяват успехите на бадминтона в България…

- Бихте ли се състезавали за друга държава?

Г. С.: Не, не бихме! Ще играем за България.

- Остава ли ви свободно време или от журналистически въпроси и тренировки не идва ред за друго?

С. С.: Много трудно намираме свободно време , тъй като сме постоянно по състезания или тренировки.

Г. С.: Когато имаме почивка винаги я прекарваме в мързелуване. Хахаха…

- С какво обичате да разпускате?

Г. С.: Обичаме да излизаме по молове, да ходим на кино или просто да сме си вкъщи, да бъдем с нашите родители и кучето ни. А кучето ни се казва Бък и е лабрадор.

- Сигурно имате приятели, те как приемат вашия начин на живот?

С. С.: Нямаме много приятели, но нашите най-близки винаги ни подкрепят и се радват на нашите успехи.

- Всъщност имах предвид гаджета дали имате.

- Е, отговорът си остава тайна… Защото не обичаме да споделяме личния си живот.

- Казахте, че участвате на „три фронта” на държавното. На двойки ли се чувствате във вихъра си?

Г. С.: Да това е най-голямата ни сила!

- Сигурно сестринската интуиция играе немалка роля в координацията ви на игралното поле?

С. С.: Ние много се допълваме на корта и това много ни помага във важните мачове.

Г. С.: Преди много се карахме и това ни пречеше, но сега се разбираме по-добре и се подкрепяме една друга, за да може да вървим нагоре.

- На последното държавно Стефани и Филип Шишов триумфираха с титла на смесените двойки след победа над Габриела и Иван Панев. Има ли закачка между вас двете преди състезания? А сръдни?

С. С.: Няма значение за нас коя ще е първа и коя втора, защото медалите идват вкъщи. Сърдити няма.

- Засега Пазарджик май е малко след Хасково на картата на бадминтона. Може ли да го изпревари?

Г: С.: С усърдна работа всичко е възможно. Надяваме се да успеем да помогнем за популяризирането на нашия спорт в Пазарджик. Ще дадем всичко от себе си, за да го направим град на бадминтона.

- Благодаря ви, момичета. Желаем ви ползотворна работа в Пазарджик и успехи по пътя към олимпиадата!

Дочо ЧАНЕВ












Времето

19.2°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 78%
Вятър: З-СЗ / 6 kmh
Понеделник

17°C/30°C
Вторник

17°C/31°C
Сряда

17°C/32°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop