Събота, 26 Май 2018

Последни новини

Алекс чака полуфинала...

  В еуфорично настроение чака полуфинала в „Гласът на България” Александър...

Любов от Атина...

  Първа награда в национален конкурс за литература спечели землячката ни...

Ръководството на ПГПТ...

Нека уважаваме , пазим и обогатяваме нашето най голямо богатство...

Ограничават авантата в...

  ПАЗАРДЖИК. На сесията вчера заповед на кмета Тодор Попов за...

Динка Танчева: Носете...

Честит 24 май - Ден на българската просвета и култура...

24 май -...

  ПАЗАРДЖИК. Днес училищата в областта грейват в усмивките на своите...

Данчев е абсолютен...

  ТУРНУ СЕВЕРИН. Пазарджишкият атлет Ангел Данчев спечели купата за абсолютен...

Ангел Малинов: Нека...

Уважаеми учители и ученици, скъпи будители на българщината! Да ни е...

«
»

 

Нова тенис стратегия ще връща славата на Пазарджик

Вторник, 15 Май 2018 09:00
Николай Стойчев Николай Стойчев

Амбицията на ТК „Фаворит” са покриване на кортовете, център-градина, международен обмен и… много деца

ПАЗАРДЖИК. С амбицията и хъса да върне старата тенис слава на Пазарджик се появи на картата новият тенис клуб “Фаворит”. Две добре познати имена съставляват треньорския екип - Николай Стойчев и Васил Гаджев. Ники изкара “австрийски” период, а Васко - “гръцки”, в последните три години Стойчев работеше като треньор в ТК “Пазарджик” и направи собствен клуб в Пещера - ТК “Вамос”. В момента в клуба има над 30 деца, а на прага на новия сезон бройката със сигурност ще нарасне. Какво обаче ще става в Пазарджик. Николай гледа като шахматист с доста ходове напред и залага на коренно нова методика и модерна стратегия. Какво ще става на клубните кортове в двора на Спортното училище?

„Ще превърнем Пазарджик в модерен тенис център. В нашия град имаме отлични специалисти, но стана така, че за последните 15 години едва трима тенисисти в родния елит ни отсрамват, а по наше време бяхме 30. Имаме конкретни планове и визия как те да се осъществят. В момента на разположение са два корта, а зад тях другите два са чакълирани и нивелирани. Уредил съм шест камиона с първокачествена червена сгурия от мина в Бургаско и до броени дни кортовете ще станат четири.

Амбициите ни са да сложим балон и така да изградим зала с още два корта, за да не прекъсваме тренировъчния процес и през зимата

Отделно ще направим и пети корт. Ще сложим модерно осветление, правилно обособено, с тънки лампи. Целта е до 3 години да обхванем 200 деца и най-добрите от тях и тези от Пещера да бъдат насочени към Спортното училище. Ще направим модерен комплекс, в който да се провеждат лагери и съвместни занимания на принципа на разменените гостувания с мои приятели-треньори от чужбина. Ще увеличим щата на треньорите… Въобще, целта е да покажем не само атрактивността на тениса, но и достъпността му. Защото той съвсем не е нито толкова скъп спорт, нито толкова елитарен, колкото си мислят повечето хора.

Ноухау-то съм го взел от Австрия и моделът е изключително успешен

Залагаме на коренно нова методика. В нея родителите заемат много важно място. А персоналното внимание и грижа към всяко дете е на първо място. Знаеш ли, че в Пещера всеки месец правим родителски срещи”, казва Стойчев.

Част от стратегията е треньорите да търсят децата в училище, а не да чакат те да дойдат при тях. От две седмици Стойчев и Гаджев изнасят открити уроци в часовете по физическо като децата сами могат да видят колко тежи ракетата и как се удря топката. На 12 май, събота,

ТК „Фаворит” проведе ден на отворените врати

Предвижда се и начално обучение по тенис през лятната ваканция, както и следващи дни на отворените врати. Стойчев е изпипал и най-малките детайли. Обяснява как в комплекса ще има кафе на площ сто квадрата с градина, но то ще бъде издигнато на височина над морското равнище, за да могат седналите вътре не само да гледат записи на тенис мачове на тв екрана, а и играта на кортовете на живо. Или как, когато направиш детски пясъчник до тенис корт, невръстните малчугани свикват с тази гледка и не само няма да са стресирани, ако им се случи да хванат ракетата, но и неусетно сами ще прекрачат от пясъчника към батковците-тенисисти.

„Тенисът дава много.

Не е задължително да си в Топ 100, за да ядеш бял хляб,

казва треньорът, който изгради успешни тенисисти като Велислав Чолаков и Михаела Гаджева. Тенисът е като клуб на можещи и влиятелни хора. Играят го представители на всякакви професии, но и дипломати, и бизнесмени. Неслучайно казвам, че тенисът е и трамплин за образованието в чужбина на младите хора. Велислав Чолаков сега е в Германия, Борислава Ботушарова е със стипендия за отличен успех в САЩ…”, изброява треньорът. За отношението към тениса дава неотдавнашен пример с посещение в Щутгарт.

„Бяхме в залата на „Порше”. Залата е огромна, със стъклен покрив, кортовете светят.

Свети и светлинното табло, на което е запечатан последният мач. Той е от 1986-а - между Габриела Сабатини и Мартина Навратилова

(завършил 7 6, 6 4, б.р.). Хората са оставили таблото да свети оттогава. Докато бяхме там, един костюмиран човек влезе, чинно си събу обувките и продължи по корта по чорапи. Учудих се, че и този явен богаташ спази правилата. Защото в България това рядко можеш да видиш. Кой е този човек, попитах домакина ни, мой приятел. А, този ли, това е един от собствениците на „Порше”, каза той”.

Николай Стойчев може да разказва стотици случки, които илюстрират важността на това, което прави. Има много идеи за пазарджишкия тенис клуб „Фаворит”. Поканил Васил Гаджев първоначално в Пещера, а сега двамата са прегърнали клубната кауза, но и търсят първите тенисисти за Спортното училище за паралелката наесен.

Николай Стойчев е лицензиран треньор категория В към тенис федерацията, има 15 години стаж, висше образование в НСА, специалности  PTR и ITF - Level I и II, национален треньор до 12, 14, 16 и 18 години.

Васил Гаджев е лицензиран треньор, категория В, с над 20 години стаж в Гърция, ЦСКА и „Локо” (Пд), специалности PTR, ITF Level I.

Дочо ЧАНЕВ

Времето

17°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: С-З / 0 kmh
Понеделник

13°C/26°C
Вторник

13°C/27°C
Сряда

13°C/27°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви