Вторник, 21 Август 2018

Последни новини

275 000 коли...

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания...

Щангистът Ален си...

  ПЕЩЕРА. Шампионът по вдигане на тежести Ален Садарзански отскоро се...

Коктейл с кмета...

  Нима ще ядем хайвер от белуга албинос, шегуват се бизнесмени ВЕЛИНГРАД....

Шампионът Адов стана...

  Вицесветовният шампион по силов трибой Борислав Адов тренира с двойно...

Пещерци вкупом помогнаха...

  Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко...

298 ученици ще...

  В 14 села в общината няма училища ПАЗАРДЖИК. На сесията си...

Зам.-министър награди наша...

  СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен...

Телескопи на Атолука...

  Пещерски учен организира сбирката под звездното небе, а негов колега,...

«
»
 

Константин-Кирил поведе на европейското по корабомоделизъм

Четвъртък, 26 Юли 2018 19:46

Руски шампион си счупи модела и замина още преди да са пристигнали съотборниците му

ПАЗАРДЖИК. Пазарджишкият състезател Константин-Кирил Димитров поведе във временното класиране на стартиралото във вторник европейско първенство по корабомоделен спорт за скоростни модели в класовете А/В. Пробивът на нашенеца дойде при юношите в клас А-1 (модели с воден винт и двигател с вътрешно горене /ДВГ/ до 3,5 куб. см). Младокът разви 87 км/ч, което далеч не е най-доброто му постижение, но е добро начало. На моделарната база на Острова обаче ври и кипи, а от аквадрома се чува форсиране на двигатели като във Формула едно.

Отборът на България участва с 16 състезатели,

от тях членове на Модел-яхт клуб „Пазарджик” са Константин-Кирил, баща му Кирил Димитров, Спас Влайков и Седеф Дончев, който може и да донесе медал за България. И други асове има в българския тим - лидерът в скоростните модели Владимир Миров от Варна, който е председател на секция „Скоростни модели” във федерацията, както и бившият световен шампион Асен Танев.

До вчера в клас В-1 (модели с въздушно витло и ДВГ до 2,5 куб.см) начело в класирането бе Александър Муравьов от Русия със скорост от 263,500 км/ч. Нашият Седеф бе трети във временното подреждане с 258 км/ч.

В клас А-2 (с воден винт и ДВГ до 6,5 куб.см) опитният шампион Андрей Смолников от Украйна регистрира 220 км/ч и зае водеща позиция, а в А-3 (с воден винт и ДВГ до 10 куб.см) начело е арменецът Грача Шахазизян, който е и шеф на секция „Скоростни модели” в световната федерация НАВИГА. Грача е едно от светилата на 20-то издание на европейското първенство, както и Алексей Смолников, бащата на Андрей. Бившият световен шампион Анатоли Караваев от Русия също е една от звездите, които редовно участват на европейските и световните първенства в Пазарджик. И те, и съдиите, заливат със суперлативи домакините за чудесните условия с базата на Острова. Председателят на МЯК „Пазарджик” з.м.с. Димитър Ганчев пък благодари на община Пазарджик и за базата, и за финансовата подкрепа за провеждането на това състезание.

„Европейското се провежда при много добра организация, а участниците и гостите са доволни от това, което им е осигурено. Очакваме медали за нашия отбор”, коментира пред „Знаме” заслужилият майстор на спорта. И се надява българите да не записват нулеви стартове и да изцедят максимума от двигателите си.

Променливото време не притеснява участниците, които са подготвени и за дъжд, и за слънце.

Европейското ще продължи до неделя. В надпреварата на Стария континент участват 60 души от България, Англия, Армения, Германия, Русия, Украйна, Унгария и Швейцария. Още миналия понеделник започнаха тренировките, но един от опитните моделисти напусна още… преди това. Руският шампион Генадий Попов пристигна за тренировки още за втория кръг на държавното първенство за скоростни модели, което бе международно именно с цел тренировка преди европейското. Генадий обаче нямаше късмет на полигона на остров „Свобода” - той счупи модела и си замина часове преди сънародниците му да са дошли за генералната репетиция в понеделник.

Дочо ЧАНЕВ

Главен съдия на европейското е Светломир Сандев
Времето

18.3°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: З-СЗ / 7.4 kmh
Сряда

17°C/32°C
Четвъртък

17°C/31°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop