Петък, 24 Май 2019

Времето

giweather joomla module


Село поръчвало дипломи от закрито преди четвърт век училище

Вторник, 12 Март 2019 12:56

Снабдител с фалшиви дипломи е задържан от служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик. Акцията е проведена вчера на територията на село Априлци, а пред „Знаме” полицаи коментират, че все още не е установен човекът, който е изработвал фалшивите документи. На дипломите фигурира основно училище „Христо Смирненски”но то е закрито още в началото на 90-те години.

Вчера криминалистите подпомогнати от полицейски и младши-полицейски инспектори обслужващи района установили седем жители на селото, които са се снабдили с неистински дипломи за завършено основно образование. В хода на разследването се установило, че това е станало за продължителен период от време – от 2016 година до момента. Като организатор на схемата бил засечен 43-годишният жител на населеното място И.У. Срещу съответното заплащане той посредничил на желаещите да се сдобият с дипломи. Заветният документ бил необходим за придобиване на шофьорска книжка от органите на „Пътна полиция“. В хода на извършените процесуални действия са иззети издадените дипломи, както и придобитите по-късно свидетелства за управление на МПС. И.У. е задържан в ареста на РУ-Пазарджик, а спрямо него се води полицейско производство. Освен това срещу притежателите на фалшивите документи се водят преписки, които също ще бъдат докладвани на Районната прокуратура в Пазарджик.

Кметът на Априлци Марин Манолов също не подозирал какво става в селото.

„Не е ясно кой и къде е печатал дипломите”, казва той. Любопитен факт е, че архивът на училището е унищожен до шести клас след наводнение.

(Зн)