Събота, 20 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Акушерка отнесе 5 бона глоба за нелегална продажба на лекарства

Понеделник, 15 Април 2019 07:24

Липсата но договор с джипи от велинградско село й изигра лоша шега

СВЕТА ПЕТКА-РОХЛЕВА. Пенсионирана акушерка на два пъти в рамките на седмица била залавяна да продава нелегално лекарствени продукти в бившия здравен пункт в Света Петка. За това й били съставени актове и наказателно постановление от РЗИ-Пазарджик. Жената твърди, че била принудена от работодателя си - едноличният търговец д-р Муса Рахим от село Рохлева - общопрактикуващ лекар за Света Петка. Той се занимавал с търговия на дребно с лекарствени продукти, а тя работела при него с договор до 2007-а година, когато се пенсионирала, а след това продължила, но без трудов договор.

На първа инстанция обаче Районният съд във Велинград потвърди

глобата от 5000 лева

за нарушение на чл. 218 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Първата проверка в Света Петка била на 7 декември 2018-а. Инспекторите констатирали в обект „Манипулационна” при бившия здравен пункт на ул.”Панайот Волов”, че акушерката в пенсионна възраст М.Ю. няма разрешение-удостоверение за търговия с лекарствени продукти. В обекта били открити антибиотици като зинат, дурацеф, клацид, макрофен, сумамед форте, амикацин, терцеф, ксимебак, клацар, оспен, оспамокс, бисептол, хлофадон, бизогама, моноприл, ренаприл, верапамил, нитролог, фурантрил, ферогама, нексиум, мелбек, омепразол, диклофенак дуо, дексофен - таблетки и прахчета, както и ампули гентамицин, агапурин, кавинтон и ноотропил.

Били открити бележки с написани лекарства на пациенти. Освен че нямала договор,

самият обект не бил регистриран по действащото законодателство

Шест дни по-късно М.Ю. е подала писмено възражение до РЗИ-Пазарджик, в което сочи, че д-р Муса Али Рахим й е работодател повече от 20 години. А преди 5 години той е решил да продава лекарства, като е възложил тази дейност на нея. Тя се е съгласила, но не са сключили трудов или граждански договор. „Няма откъде да намеря пари за глобата, защото пенсията ми е 260 лева”, пише акушерката. Именно липсата на договор обаче й изигра лоша шега и отсега е ясно как ще приключи делото на по-горната инстанция в Административния съд.

Разпоредбата на чл. 218 от цитирания по-горе закон предвижда,че търговията на дребно с лекарствени продукти се извършва само в аптеки и дрогерии с изключение, когато се съхраняват от лекар. При проверката обаче не докторът, а акушерката продавала лекарствата.

Алекси СТАНКОВ